自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:youth living 香薰精油

我只想揾可信嘅精油俾到BB用,有冇人可以介紹下有咩牌子呢?

伯爵府

剛剛加入左佢地whatsapp 群組,有小朋友發消都會揸油降溫,高消就要密密揸,佢地當左神油咁用,沒有給退消水給小朋友食,我覺得小朋友好申苦,而我只用RC for仔氣管,食落肚就未搞。

珊瑚宮

引用:我只想揾可信嘅精油俾到BB用,有冇人可以介

原帖由 yik_c 於 15-10-30 發表
本來唔想再回應,但真係忍唔住。
BB點解要用精油,係咪真係有需要用。
連芳療師連建議6歲以下小朋友慎用油, 何況BB呢?唔好人地講好就去做, 愛有時反變成害。真係有需要, 揾芳療師幫手。

子爵府

引用:Quote:原帖由+Mamaskhy0011+於+15-10-30+發

原帖由 ariariel 於 15-10-30 發表
我冇用過 YL,但我有用開精油,多數用 primavera。最近我幾個朋友不停同我講 YL 好好用,講到好神奇,所以 ...
係。。。佢地個個都係用家但講到好似專家咁,最驚見到有人問小朋友發燒,個d\"資深會員\"就係咁叫人搽peppermint,兩三日退燒就大叫神奇。大佬呀,如果唔係因感染而引起嘅發燒,就算完全唔理,兩三日自己都會退ga la,有幾神奇?如果係感染而引起嘅燒,又唔去揾源頭,就咁吽係屋企搽peppermint,拖延咗病情都唔知邊個負責

子爵府

好鬼搞笑,post張相問症,就有人答「好似係乜乜」、「應該係乜乜」,跟手就一大堆建議教你用乜油物油。。。

點解咁都有人信嘅

複式洋房

引用:Quote:原帖由 yik_c 於 15-10-30 發表我只

原帖由 cbeyond 於 15-10-30 發表
本來唔想再回應,但真係忍唔住。
BB點解要用精油,係咪真係有需要用。
連芳療師連建議6歲以下小朋友慎用油, ...
我都唔想見到/應D冇禮貌完全唔helpful嘅post囉!
我想用但怕香味影響bb,得未?!
6歲以下唔建議用?咁又咁多精油按摩course?睇黎唔只YL有問題,好多香薰師都有問題啦!

DIF    發表於 15-12-2 14:34
eu1015    發表於 15-10-30 19:49

子爵府

我記得睇過佢有張單張..好似係FOR 流感 ,個期好多流感個排, 我記得入面有成份係不適合幼兒用, 但係唔同媽媽GROUP都瘋傳呢支油有幾得!

男爵府

朋友都sell我,講到有乜頭暈身慶敏感etc.......都搽得,又話提升專注力,仲要話可食落肚,最終我都冇買。。

男爵府

引用:Quote:原帖由+ariariel+於+15-10-30+發表我

原帖由 Mamaskhy0011 於 15-10-30 發表
係。。。佢地個個都係用家但講到好似專家咁,最驚見到有人問小朋友發燒,個d"資深會員"就係咁叫人搽peppe ...
咪係,只要唔係感染,普通發燒就算唔理佢由得佢過幾日都會自己退燒,感冒嗰啲都係㗎,外國醫生甚至唔會開藥比感冒小朋友,只會吩咐多飲水多休息,咁過幾日退燒有幾奇?
唉我唔明,點解呢個牌子吹噓到啲功能離哂地都有咁多人信 我唔否認可能佢 quality 係靚,但其他牌子嘅同一種油我唔信做唔到囉

子爵府

引用:Quote:原帖由 ariariel 於 15-10-30 發表我

原帖由 Mamaskhy0011 於 15-10-30 發表
係。。。佢地個個都係用家但講到好似專家咁,最驚見到有人問小朋友發燒,個d"資深會員"就係咁叫人搽peppe ...
咁我又唔覺係品牌問題,反而係個阿媽問題,唔肯定自己小朋友咩事就去睇醫生斷症而唔係上網問,精油只係輔助工具幫身體打仗而已。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-10-30 發表本

6歲以下唔建議用?咁又咁 ...
大家咁話, 算我厚多士。
YL應該好啱某d人, 夠helpful

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

我係用家, 我又覺得唔錯wor, YL 都真係用到效果呀, 客觀D睇, 唔好理佢係傳銷, 佢D油係唔錯呀! 雖然我自己都好抗拒傳銷, 但我不會讓傅銷呢兩個字打沉左d products 既, 其他牌子eo我都有用呀,各取所長囉~

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-10-29 發表偏

jm唔知你記唔記得,我曾經開post問過關於YL精油的問題,當時你在我的post跟我們分享了很多意見。我想話你知 ...
其實精油係有用, 不過唔係d九唔搭八錯方法。我都知唔少醫護人員有修讀香薰課程, 揾番d正常香薰課程上吓堂, 如日常用油方法, 就會覺得好有分別。

子爵府

我發現呢度成日有人話係用家,真得意,大家都好似好推崇呢個牌子,講真比得起呢個價出面真係好多選擇,特別佢賣個d一般品種可以賣好貴,建議用家真係出去格下價,因為反正係用家,其實出面有更好質量又唔使咁貴價錢架!

子爵府

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-10-30 發表本

6歲以下唔建議用?咁又咁 ...
老實講,係人既問題多過品牌問題。

你喜歡A牌,我喜歡B牌,佢喜歡C牌, 大家各有各用有咩問題。點解一定要話某某品牌唔好,但其實未用過。用家當然話自己用緊既係好,唔好都唔用啦,right?

消費者一定要自己多了解,除左聽用家分享,自己亦要分析。精油真係一門好高深學問,唔係一堆人出黎分享就係事實,而且每人身體唔同,接受程度又唔同,氣味又係好主觀性的,無得斷定某品牌好/不好。

我自己同朋友都有用精油,咁多位jm講既YL,Detorra,PennyPrice,Florihana,O*****(唔記得)牌子,不同朋友用不同牌子一樣互相交流,只要大家用得安全用得舒服就可以喇。

DIF    發表於 15-12-2 14:37
beauty06978    發表於 15-10-31 00:16
mimuib    發表於 15-10-30 19:36

大宅

引用:Quote:原帖由+joycechung74+於+15-10-26+發

原帖由 cbeyond 於 15-10-26 發表
信,但唔係信young living,係信精油。根本佢所講效果(唔係誇大功效), 其他精油都做到, 點解仲要信佢, 信間為 ...
係!講真我見啲人講到咁好係有心思思想試,但係問極又係冇人答到我有冇咩副作用又唔知咩成分,真係唔敢亂嚟。大人就話冇所謂啫

大宅

引用:我只想揾可信嘅精油俾到BB用,有冇人可以介

我都想知

別墅

引用:Quote:原帖由 yik_c 於 15-10-30 發表我只

原帖由 eu1015 於 15-10-30 發表
我都想知
bb有咩事需要用精油?

9 AUG 2010 - 6W1D 0.67CM  閃下閃下LU
20 AUG 2010 - 8W2D 1.79CM 係咪腳仔呢??
11 SEP 2010 - 11W4D 5.04CM 大頭仔SAY HI...
21 SEP 2010 - 13W2D 6.55CM 係咁郁冇時停...

子爵府

原帖由 eu1015 於 15-10-30 發表
我都想知
其實圖書館有好多芳香療法書籍,有幾本係專講小孩/嬰孩,可以去參考下。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+beauty06978+於+15-10-29+發

首頁

尾頁

跳至