想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 hannah616 於 07-9-22 21:58 發表

vincy,
嘩!!好貴呀,而且成功率只有40%咁低?
每朝7:30去打針?咁點返工呀?
你話每支針12k,咁你打了13支咪成15萬??
我今日睇婦科,e生話做ivf小產的機會仲高過自然懷孕,
加上咁貴,成功率咁低,我都係唔諗喇!
係呢,你地第 ...

唔係每支針 12k
係每次做ivf 大約 total 係 12-15k

複式洋房

vincy

我星期五qmh都覆咗我la...叫我明天25/9上午見醫生, 可能我老公30/9要出trip, 所以早d見law....但我唔記得噴鼻要噴幾耐先開始抽蛋呢

我有時係qmh打針, 有時出去其他診所打, 從未自已打過, 太危險la....打pat pat wow點敢自已打呢....妳好勁wow

但醫生話得20幾個%成功率咋, 無40%咁多wow....

[ 本文章最後由 wmh 於 07-9-24 12:08 編輯 ]

大宅

昨日是刮完宮第24日,月經開始來,昨日都是少少,
今日就好似開水喉咁,唔夠1個鐘條m 巾就滿晒,
平均1個鐘換一次,今日用了8,9條,真係好驚呀!!!
究竟正唔正常呢??
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我上個月第一次黎番個份量都係比平時多呀,不過就冇你咁誇張,我諗兩個鐘換一次。
但係訓覺就恐怖囉,第二朝成條m巾full到漏呀,嚇死我呀

原文章由 hannah616 於 07-9-24 22:10 發表
昨日是刮完宮第24日,月經開始來,昨日都是少少,
今日就好似開水喉咁,唔夠1個鐘條m 巾就滿晒,
平均1個鐘換一次,今日用了8,9條,真係好驚呀!!!
究竟正唔正常呢?? ...

大宅

昨日d m 多到爆,食食下飯起身,漏到張凳都係,
45分鐘就滿潟,睡覺改用產婦巾,但側邊都漏,
d m 好似滴水咁,個人仲暈暈地,成晚唔夠膽瞓,
怕自己真係暈咗就弊!! 但又想去e院,怕e生檢查
呢樣果樣,好辛苦,忍到今朝,結果成晚用用了2條
產巾,而且仲未停,都係約1小時到就滿晒,
真係好驚!!
於是即刻call e 生, e 生話咁樣真係唔正常,
可能係d 賀爾蒙未正常,或者是刮宮時刮得大力得滯or 身體差,
所以佢即刻開d 補血丸比我食,但1 星期後唔停就要食調經丸,
因為繼續咁流就會貧血!!!
希望佢快d停啦!!!
不要為失去的而埋怨!

複式洋房

今天第1日來返m la....流量就唔多,好似平時咁, 終於可以再做第2次ivf la....好開心呀

10月中我要開始噴鼻la....因為上次用曬d 雪蛋, 要再打針到11月中要再抽過la....:-(

複式洋房

想問下有睇開中醫的各位朋友,

小產後, 如果再成功有咗, 妳地會否立即去睇中醫食药保胎 or 會等到3個月後定咗先再去睇中醫食药保胎呢...?
,
我上次就本來想等到3個月後定咗先去睇中醫架, 點知未到3個月就.....:-(

昨日m來,今日去中醫覆診, 佢話我都食咗9個月中药, 叫我改食燉人參, 但hk$1200元燉1次, 1星期1次, 要食2 or 3次....好貴呀....:-(

[ 本文章最後由 wmh 於 07-9-28 16:53 編輯 ]

大宅

原文章由 wmh 於 07-9-28 16:45 發表
想問下有睇開中醫的各位朋友,

小產後, 如果再成功有咗, 妳地會否立即去睇中醫食药保胎 or 會等到3個月後定咗先再去睇中醫食药保胎呢...?
,
我上次就本來想等到3個月後定咗先去睇中醫架, 點知未到3個月就.... ...

wnh,
我個西e話,小產原因是因為個胎有事,
唔關身體事,會自然排斥出來,
就算保到都無用,可能生出來的是畸胎,
但中醫就覺得小產是因為身體差,一定要補。
真係各有各說法,睇吓你信邊套,
我就覺得,如果你身體很差,氣虛體弱,
咁一定要補,但我就會3個月後先補,
因為若果個中e開錯其中一種藥怕會影響個胎。

,
不要為失去的而埋怨!

複式洋房

hannah616

妳都有道理 哈哈....

昨日睇咗中醫, 佢話身體算ok, 但排卵就差咗d, 開咗d幫助我and 清咗m後叫我燉人參, 最好食2 or 3次 or 多幾次, 1星期1次,
如果返應好, 會有助減低小產.....

但我話10月中要開始噴鼻(做ivf), 中醫叫我噴鼻前都最好有2次燉參, 不果計過唔夠時間食兩次la.....:-(

係咪我要問下醫生, 可否比我遲1個月先開始ivf 呢....

大宅

wmh,

除jor人參...要加d咩材料? 噴nose 唔飲得咩?

原文章由 wmh 於 07-9-29 12:35 發表
hannah616

妳都有道理 哈哈....

昨日睇咗中醫, 佢話身體算ok, 但排卵就差咗d, 開咗d幫助我and 清咗m後叫我燉人參, 最好食2 or 3次 or 多幾次, 1星期1次,
如果返應好, 會有助減低小產.....

但我 ...

大宅

想問吓iui 同ivf 有咩唔同??
點解bk呢度咁多人做呢d野??
不要為失去的而埋怨!

複式洋房

淨係用清水燉, 咩材料都無架, 中醫話噴鼻就唔飲得, 但唔知點解law...may be 會影响功效呱...

原文章由 galic 於 07-9-29 13:48 發表
wmh,

除jor人參...要加d咩材料? 噴nose 唔飲得咩?

複式洋房

iui 就等妳自己already, 就用老公d蟲蟲, 注射入體內自然授孕.

ivf 抽自已d蛋+老公蟲蟲係試管內授精, 先再注入體內.

原文章由 hannah616 於 07-9-29 21:41 發表
想問吓iui 同ivf 有咩唔同??
點解bk呢度咁多人做呢d野??

大宅

原文章由 hannah616 於 07-9-28 18:17 發表

我個西e話,小產原因是因為個胎有事,
唔關身體事,會自然排斥出來,
就算保到都無用,可能生出來的是畸胎,

我第一次小產時我個西醫都係咁講....但我小產前一個禮拜見有少少血絲時已即刻睇佢, 醫生開了安胎藥給我, 說未必有用, 要多休息, 但冇叫我一定要bed rest.... 我覺得o個次如果我有bed rest, 個胎應該保得住架....:-(
不過我都讚成已上說法嘅!

大宅

原文章由 ddccmm 於 07-9-30 00:48 發表

我第一次小產時我個西醫都係咁講....但我小產前一個禮拜見有少少血絲時已即刻睇佢, 醫生開了安胎藥給我, 說未必有用, 要多休息, 但冇叫我一定要bed rest.... 我覺得o個次如果我有bed rest, 個胎應該保得住架....:- ...

ddccmm,
我兩次小產前&作小產時都係日日瞓,
日日係屋企,但都保唔住,
SO, 有事的,留都留唔住,
健康的趕也趕不走!!
不要為失去的而埋怨!

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

:-( :-( :-(

至理明言:lol:

原文章由 hannah616 於 07-9-30 18:52 發表

ddccmm,
我兩次小產前&作小產時都係日日瞓,
日日係屋企,但都保唔住,
SO, 有事的,留都留唔住,
健康的趕也趕不走!!

複式洋房

vincy

上次妳話15 Oct 見醫生, 咁見成點呀? 幾時開始噴鼻and 做ivf 呢?

各位

我好慘呀....:-( 上次小產後,第1次m來9月27日, 係正常流量及係紅色架.

點知...今次10月27日m來時, 係深啡色仲要係流量少過上次好多呀...直到今天都係深啡色,又時有時無, 都唔知夠景係m到咗 or 未到...

點算....好唔正常點做ivf 呢....:-(

首頁

尾頁

跳至