跳至

首頁
34567...62

尾頁

別墅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kittylam 於 10-9-3 19:00 發表

咩原因通電話呢?我還未同新班主任通過話。

大仔個班主任都好似好嚴,昨天有幾個小朋友好嘈,結果全班罰冇得小息,只準去廁所,我個仔連水都唔敢飲。 ...

因為手冊寫了欠交通告&健康xx表, 我咪想問清楚什麼健康表? (不是衛生署嗰份), 後來就說我個仔在學校的程況, 大概說他的自理能力差, 又說佢收唔齊通告都唔知..., 現在才學期頭幾日, 不用上課都已經咁樣..., 二年級往後日子有好多野要學要記咁話....忽然覺得好大壓力咁....

一位嚴厲老師 + (一舊雲的學生) = mouth:

別墅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kittylam 於 10-9-3 19:00 發表

咩原因通電話呢?我還未同新班主任通過話。

大仔個班主任都好似好嚴,昨天有幾個小朋友好嘈,結果全班罰冇得小息,只準去廁所,我個仔連水都唔敢飲。 ...

又真係幾嚴咁喎........!!mouth:

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

暫時對新班主任不太了解,不過我大仔應該受嚴,佢而家對學校D野比起一年級上心好多。

大宅

今日正式番全日啦,唔知囝囝慣唔慣呢?

Kittylam,
想問,我見妳囝攞咗個獎杯喎,佢參加咩比賽呀? 咁叻囝。

珍珠宮

原帖由 AESON 於 10-9-7 09:30 發表
今日正式番全日啦,唔知囝囝慣唔慣呢?

Kittylam,
想問,我見妳囝攞咗個獎杯喎,佢參加咩比賽呀? 咁叻囝。

上年北區幼稚園數學比賽,嘉福榮真搞,年年都有咖。

其實全日只系多咗兩個鐘,時間分別不大,喺擔心食飯嗰度,我仔喺讀全幼兒園應該ok,而家小學返學時間短過幼兒園。

珍珠宮

好開心啊!抽咗一個禮拜,今日終於抽到個開學徽章。

大宅

哦! 原來是在嘉福榮珍的數學比賽取的好成績,請問正慧是否在校外考試取得好成績的話可以加分? 咁点通知學校先啱 ?

我囝昨天第一次返全日,食飯都ok,因佢之前在家食飯會慢吞吞架,不過見佢返到屋企就有点累啦。

妳都好多徽章喎,good !

珍珠宮

原帖由 AESON 於 10-9-8 10:56 發表
哦! 原來是在嘉福榮珍的數學比賽取的好成績,請問正慧是否在校外考試取得好成績的話可以加分? 咁点通知學校先啱 ?

我囝昨天第一次返全日,食飯都ok,因佢之前在家食飯會慢吞吞架,不過見佢返到屋企就有点累啦。

妳都好多徽 ...

在公開賽得獎學校會加積點唔喺加分,3個積點等於一個優點,會印在成績表上,比賽得獎後通知老師要帶同獎狀。

細仔尋日第一日喺學校食飯,我問佢有冇食曬,佢話D飯食曬,送食剩小小,我問佢D飯好唔好食,佢話好食,好食過媽媽煮嗰D。

珍珠宮

原帖由 odykl 於 10-9-3 19:46 發表

因為手冊寫了欠交通告&健康xx表, 我咪想問清楚什麼健康表? (不是衛生署嗰份), 後來就說我個仔在學校的程況, 大概說他的自理能力差, 又說佢收唔齊通告都唔知..., 現在才學期頭幾日, 不用上課都已經咁樣..., 二年級 ...

其實我覺得你仔仔班主任幾好,剛剛開學就了解學生的問題,好過咩都知的老師,正明你仔個班主任都幾有心。

大宅

我仲以為妳會比妳小朋友帶飯添。
對! 我囝都話好食,佢又係食晒,仲話有碗碗仔翅食添,我話今日無得在校食飯,佢仲問点解添,佢好似好鐘意學校d飯咁。佢老豆就同佢講,不如你每天都食埋晚飯先番屋企啦,咁佢就話唔好,因為見唔倒爸媽喎

別墅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kittylam 於 10-9-8 12:04 發表

其實我覺得你仔仔班主任幾好,剛剛開學就了解學生的問題,好過咩都知的老師,正明你仔個班主任都幾有心。

昨天因為某原因個仔要早退半天, 在校務處見到班主任經過, 哈! 老師又估到我係呀邊個既媽咪(阿仔未落到地下), 佢唔自我介紹的話, 我都唔知佢係我仔個班主任, 初次見面覺得佢又無想像中咁嚴厲 , 感覺到佢係十分緊張和關心學生的進度, 怕d學生進度慢d追唔上咁, 晚上他還有打電話到我家問我仔的情況, 我個心都定d, 起碼家長日面對班主任, 我自己都不用太緊張

珍珠宮

原帖由 odykl 於 10-9-8 15:22 發表

昨天因為某原因個仔要早退半天, 在校務處見到班主任經過, 哈! 老師又估到我係呀邊個既媽咪(阿仔未落到地下), 佢唔自我介紹的話, 我都唔知佢係我仔個班主任, 初次見面覺得佢又無想像中咁嚴厲 , 感覺到佢係 ...

老師肯主動打給家長其實喺好好咖,你放心啦!

我大仔返學幾日,初頭好似好緊張咁,而家又故態復萌,今日英文per-dict 默7個顏色佢寫得兩個5個留空冇寫,放學一直黑口黑面唔肯講,後來我威逼利誘佢先喊住話今日默書聽唔到老師講野,你話死唔死。
而家輪到我好驚

別墅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kittylam 於 10-9-8 16:34 發表

老師肯主動打給家長其實喺好好咖,你放心啦!

我大仔返學幾日,初頭好似好緊張咁,而家又故態復萌,今日英文per-dict 默7個顏色佢寫得兩個5個留空冇寫,放學一直黑口黑面唔肯講,後來我威逼利誘佢先喊住話今日默書聽唔到老師講野 ...

真係班班都有d唔同, 你大仔咁快就pre-dict!! 今次英默我估係默 課本p.4 d 野....., 唔知估得中唔中

珍珠宮

原帖由 odykl 於 10-9-8 17:02 發表

真係班班都有d唔同, 你大仔咁快就pre-dict!! 今次英默我估係默 課本p.4 d 野....., 唔知估得中唔中

今日pre-dict
1.red 2.green 3.orange 4.yellow 5.pink 6.blue
7.自己個名
我仔只喺寫左 red 同 green連自己個名都冇寫,你話佢幾失魂,呢D顏色詞佢一早就識,我好驚啊,唔識就話教到識,失魂呢家野冇得教。

別墅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kittylam 於 10-9-8 17:15 發表

今日pre-dict
1.red 2.green 3.orange 4.yellow 5.pink 6.blue
7.自己個名
我仔只喺寫左 red 同 green連自己個名都冇寫,你話佢幾失魂,呢D顏色詞佢一早就識,我好驚啊,唔識就話教到識,失魂呢家野冇得教。 ...

驚就兩份, 我個仔都不相伯仲, 佢班主任都係驚佢呢樣....!!

珍珠宮

你哋報咗咩興趣班啊?

大宅

Kittylam,
我都好想請教妳,昨天收到我囝通知話老師話比最後機會佢喎,叫佢今天一定要交興趣班報名表,但明明這份報名表的最後交表日期是14/9,今天如果唔交,我囝就驚被罰了。

我囝報了以下,是否通常都會報到架?
1) 珠心算
2) Fun...telling
3) 田徑

妳地呢?

珍珠宮

原帖由 AESON 於 10-9-10 09:13 發表
Kittylam,
我都好想請教妳,昨天收到我囝通知話老師話比最後機會佢喎,叫佢今天一定要交興趣班報名表,但明明這份報名表的最後交表日期是14/9,今天如果唔交,我囝就驚被罰了。

我囝報了以下,是否通常都會報到架?
1) 珠心 ...

興趣班冇話一定會報咩班先正常,最緊要小朋友中意就得。
細仔
1)跆拳道
2)田徑
自己出去報咗星期六學畫畫
遲D可能要去排練朗誦,未知時間。

大仔
1)手鈴
2)跆拳道
3)田徑
4)數學
星期六學畫畫出面報

請問你仔班主任喺唔喺miss lam?
喺細仔同我講,miss lam喺佢數學老師,佢話miss lam講喺1A班 班主任。

珍珠宮

我大仔尋日都冇交張報名表,我叫佢今日交返,呢排大仔唔知攪咩經常唔交通告回條,前日有3張通告,我幫佢夾好落個通告file入面,佢尋日返黎返現佢只喺交咗兩張,張興趣班報名表喺功課袋,問佢又唔肯講,真擔心。

大宅

Kitty,
我囝班主任是Miss Lo, 副班主任是 Mr. Leung, 我真的想清楚正確是在幾時交這興趣班表格?
点解我唔見有手鈴班 ? 妳兩位小朋友都上田徑班咁我地小朋友咪是同班同學囉。

昨天聽到我囝話有科長,圖書館長呢样野,仲話做得唔好會抄尤添,真擾笑。:)

首頁
34567...62

尾頁

跳至