自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

買樓要份工作沒壓力,因為20-25甚至於30年,
自住, 一個家庭有子女一定有自己間屋最好, 將來有會有人"繼承"
◕順其自然啦~♥ ◕

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

greentea000 發表於 24-5-16 12:04
樓主,買樓係咪你一個人可以話事?

我前同事10年前換樓失敗,賣咗買唔返。交咗10年租,就快200萬租金。佢 ...

老公親戚好似你朋友咁,賣左樓十幾年,到今時今日都係話個樓市仲會跌等下喎,但又成日係老公面前話要買邊度嗰度

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

fannychau 發表於 24-5-17 09:40
好難再跌多,第一,新樓建築費每呎都5000元,加埋借貸成本及合理利潤,未計地價都起碼8000-9000元,冇利潤 ...

如果只係計做生意成本,現在,你計嘅方法係無錯(但地價太低,政府現時唔會賣地)
但世界政治環境太差,2026,2027應該會更差
地產發展商重有好多貨尾呀!

複式洋房

bb560 發表於 24-5-16 12:51
我提議你硏究下香港大地產發展商,點解一路賣一路減價?(佢哋有錢賺點解會唔賺盡)
背後係乜嘢事發生?
如 ...

發展商減價賣樓並非睇淡未來樓市,你要知道發展商手上的樓係貨,發展商係一盤生意,需要資金流周轉,成盤生意都係借錢返嚟,你睇國內就知道,資金流一斷列,成盤生意就會出問題。
發展商減價賣盤,係希望保持適當資金,因為早期買入地及投入資金建築,若不收回資金償還借貸,就會出現國內恒x資金鏈斷裂問題。即使預期未來樓市升,發展商仍然會減價賣樓,因為手上仍然有發展中項目。

你要知道發展商同用家分別,發展商手上嘅係貨,用家手上嘅係物業,物業可以等昇值先至放,但賣貨必須貨如輪轉,否則資金鏈就會斷裂。

你聽埋什麼升旗二xx,害死你。

複式洋房

bb560 發表於 24-5-17 09:56
如果只係計做生意成本,現在,你計嘅方法係無錯(但地價太低,政府現時唔會賣地)
但世界政治環境太差,20 ...

邊個話未來幾年經濟會再差? 任何嘢物極必反,股市已經話咗畀你聽,外資話唔投港股,結果14xxx點升到現時萬九點,係人都知係外資。
任何嘢有利潤,資金就會湧入,任何國家資金都會到,資本無祖國。

複式洋房

賣地每年收入過千億,唔通年年發債?年年都唔賣地?收入從何來? 點樣達致預期房屋供應?

你諗問題太簡單,唔好再聽嗰啲youtube,真係害死你

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

fannychau 發表於 24-5-17 09:35
開頭計30年,但人工通脹回升,通常十幾年就搞掂

人工未必升好多,可能會少也不奇。

伯爵府

fannychau 發表於 24-5-17 09:44
你未計住屋需要 租金都大約15000, 一年12個月差唔多廿萬

建議睇下 73#

伯爵府

fannychau 發表於 24-5-17 10:09
政府賣地每年收入過千億,唔通年年發債?年年都唔賣地?收入從何來? 點樣達致預期供應?

你諗問題太簡單 ...

多謝你關心
我唔知乜嘢升旗二喎
如果我講嘅嘢唔啱聽,咪當睇唔到囉!

複式洋房

Fishqqma 發表於 24-5-17 10:13
人工未必升好多,可能會少也不奇。

我哋講普遍人工,並非指個人,全世界都維持適當通脹,美國希望保持通脹率2%,翻查過往幾十年,工資一直上昇,菠蘿包以前幾毫子,而家幾錢?

複式洋房

bb560 發表於 24-5-17 10:15
多謝你關心
我唔知乜嘢升旗二喎
如果我講嘅嘢唔啱聽,咪當睇唔到囉!

我有聽個d youtube,主要用嚟恥笑佢地,乜嘢都聽下,唔會偏聽

男爵府

回覆樓主:

如果買比仔女,又點睇?

伯爵府

話時話, 今個財政年度第一季過左一半有多了, 點解重未有賣地消息?

係咪諗住今年又唔賣?

子爵府

iloveedu 發表於 24-5-15 22:21
職業同收入都好穩定,都唔太需要擔心供樓問題,但怕跌市,之後會更多選擇。人就係咁貪心,呢點我都認。

因 ...

吾止你怕跌市,銀行都怕
你最好問多幾間銀行,你可以買幾多錢嘅樓?做幾成按揭?按揭利率幾多?然後再考慮買吾買

複式洋房

qpalzm 發表於 24-5-17 10:21
話時話, 今個財政年度第一季過左一半有多了, 點解重未有賣地消息?

係咪諗住今年又唔賣?

停止賣地某程度係利好樓市,供應量會減少,現時樓市好淡爭持,個人覺得並非重啟賣地適當時候,最好到第三季美國開始減息,樓市氣氛應會轉勢

伯爵府

qpalzm 發表於 24-5-17 10:21

係咪諗住今年又唔賣?

我估啦,啦,估架咋
內地地產發展商(之前落嚟個啲)依家負資產緊;香港地產發展商,得一,兩間有能力投地,其他都有高負債(有啲債重要係8%息,可能唔至)⋯⋯我係政府就有地都唔賣住啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

fannychau 發表於 24-5-17 10:19
我哋講普遍人工,並非指個人,全世界都維持適當通脹,美國希望保持通脹率2%,翻查過往幾十年,工資一直上 ...

生活指數亦都不斷提升,
所以供三十年嘅樓,
未必可以十幾年就供完。
而且樓主幾多歲亦都係一個重點,
因為年嘅越大越有機會比裁員。

複式洋房

Fishqqma 發表於 24-5-17 10:48
生活指數亦都不斷提升,
所以供三十年嘅樓,
未必可以十幾年就供完。

大家都係講普遍人嘅經驗,並非是指個人(樓主),統計永遠都係指大部分人。

切勿以偏概全,用一啲極端例子。

水晶宮

kekka 發表於 24-5-17 09:45
買樓要份工作沒壓力,因為20-25甚至於30年,
自住, 一個家庭有子女一定有自己間屋最好, 將來有會有人"繼承": ...

要定好目標計好數,最好有二公婆一起供。過左二年罰息期,一儲到5-10萬就好去做部分還款(直接係還本金)慳息縮年期。

大宅

如果有自住需要想買就一直keep住睇樓,一來俾agent知你想買,會keep send啲最新放盤資料俾你, 二來周圍睇比較下,順便諗清楚自己想要買咩盤,我自己就好好彩,上年年中賣2房單位,今年年頭換到3房,我淨係集中睇一個屋苑,都睇咗3、4個月,一係價錢太貴,一係座向層數間格唔啱!所以都睇彩數

首頁
34567...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊