自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

coffee-like 發表於 24-4-9 00:02
的確長期唔合格,什至我覺得佢唔知學左啲咩,佢表現到我都會諗樂理真係咁難?你比喻得好好,補習天王同中 ...

你小朋友樂理case 係要搵補習天王類老師,專攻樂理考試技巧。

大宅

BQL 發表於 24-4-9 10:49
skip 左 vocab 個part唔讀,要讀可能有排讀,因為係死記。放棄個幾分

明白,其實我要求合格都可以

大宅

BQL 發表於 24-4-9 11:45
樂理同琴都轉老師啦,坊間仲有大把選擇

我同小朋友講,轉老師好唔好要試過先知,未必一轉就岩,可能要轉好幾次都唔定,比定心理準備佢,佢就只係驚我唔幫佢揾老師,我小朋友係好鍾意鋼琴的

大宅

miss321 發表於 24-4-9 11:50
你小朋友樂理case 係要搵補習天王類老師,專攻樂理考試技巧。

我打算同佢停哂先,專攻左樂理先,再一邊揾老師學琴,考到樂理為第一,唔知大家媽媽有冇好的介紹,先前有位媽媽推薦粒sir youtube 頻道,我睇過一條片確實有佢方法將樂理教得深入淺出,都打算陪埋小朋友一齊學

男爵府

coffee-like 發表於 24-4-8 13:31
我覺得同一老師學得太耐,越教越求其,好似好多野理所當然咁,我同小朋友傾下睇下佢哋意願
...

我女當時由一級到考完5級樂理,同一個老師,呢個老師只有8 級學歷,我就轉左另一個老師,同一老師再學到10 級。
我記得學樂理半年左右就考試,唔會拖咁耐。
我女學鋼琴,學左5年就考到完8 級了。
算快,佢好肯練琴的。

侯爵府

coffee-like 發表於 24-4-8 15:01
我就係懷疑可能教既方法小朋友又唔接收到,次次都大聲話佢懶唔温書唔睇清楚題目,但我想問係唔係要好多時 ...

有啲嘢係要記下㗎,同埋要用吓個腦去諗嘢,例如啲調性。轉調果d要小心數清楚。做卷嘅時候,真係要好細心及小心。
的確有好多人可以三四個月就搞掂,不過呢啲係雞精班,學完隔一排就唔記得晒㗎啦!
正常學九個月至一年啦。
我朋友,細個13歲,教7次都唔合格,第八次先合格,佢係拉小提琴的,佢拉得好叻㗎,攞好多獎,而家係同啲出名老歌歌星伴奏㗎。
佢嗰時係因為冇心機學樂理,覺得樂理係多餘,正式考試唔睇清楚求其做,所以就考極都唔得,去到第八次佢自己都唔想再考落去,所以就俾心機考一次結果丁左。
我自己係13,4歲考,記得嗰時去圖書館溫咗兩日,我真係要溫㗎

瑪瑙宮

好耐以前學樂理係工聯會讀 (因為好耐以前點上堂點考我都唔記得了), 上完就考到 5 級樂理.

大宅

華妹妹 發表於 24-4-9 12:35
有啲嘢係要記下㗎,同埋要用吓個腦去諗嘢,例如啲調性。轉調果d要小心數清楚。做卷嘅時候,真係要好細心及 ...

我小朋友都有咁既心態就係覺得樂理無咩用,佢有提出過點解要學樂理,我都話我小朋友未盡全力有責任,但老師輸出知識無因材施教都可能係一個問題,嚟緊一定陪埋讀希望小朋友學到點都要有樂理底子,好在有呢度有咁多媽媽分享佢哋小朋友學習情況

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

我仔學左八個月考
一星期一堂
每堂45分鐘
八個月入面有兩個月操pastpaper
平時用紙筆做
考試用電腦做題
小朋友話唔慣
只有60分
剛好merit

男爵府

陪月勳章

我覺得學樂理
起碼要小學四年級
因為樂理同分數有關
另外,仲要英文好
數學、英文程度會影響學習進度

男爵府

陪月勳章

coffee-like 發表於 24-4-8 15:01
我就係懷疑可能教既方法小朋友又唔接收到,次次都大聲話佢懶唔温書唔睇清楚題目,但我想問係唔係要好多時 ...

Music term係要背
我見我仔有啲題目要畫五線譜數音符咁
改左電腦考
係草稿畫完再電腦做題
唔習慣,會影響成績

男爵府

陪月勳章

coffee-like 發表於 24-4-8 19:50
謝謝分享,你講得岩就係逐本逐本由Grade1咁教,差不多2年了,我睇我小朋友而家做既pastpaper係岩一半或4成 ...

我仔老師係一本一本咁教
五級買左五本
做曬入面所有練習
同三年past paper

我仔話教得好清楚
讀譜能力大增
宜家七級小提琴
隨便拎首相約程度嘅歌都識拉

侯爵府

coffee-like 發表於 24-4-9 13:35
我小朋友都有咁既心態就係覺得樂理無咩用,佢有提出過點解要學樂理,我都話我小朋友未盡全力有責任,但老 ...

加油

珍珠宮

回覆樓主:

我仔都係小四暑假考,2 個月上咗 5-6 堂,我自己有 8 級琴,一路陪佢上當自己溫書 (老師 ok),一路同佢操卷。terms 考紙本時得 10 分,圈咗 d 大路 terms 佢記下中就中唔中就算。我仔彈琴,有 d violin d terms 算啦,結果又俾佢碌到個 distinction 返來

我地老師無叫過買書,用卷教。我當時自己驚記錯嘢反而去琴行睇過 set 書,book 1-2 好淺,正常一個高小程度應該好快可以飛晒

子爵府

一星期一堂45分鐘,上咗16堂,pass with distinction, 上完第一堂,老師直接開四級樂理書,話一至三級太簡單,無謂嘥時間

子爵府

coffee-like 發表於 24-4-9 11:52
明白,其實我要求合格都可以

你問老師:
1)按fail份卷,續part叫佢提出改善方法
2)以現在fail既分數,係邊幾part可以最快提升到足夠分數到pass
如果答吾到,轉老師

鋼琴老師吾一定識教樂理,琴&樂理可以分開學

大宅

lovedgs 發表於 24-4-9 15:53
你問老師:
1)按fail份卷,續part叫佢提出改善方法
2)以現在fail既分數,係邊幾part可以最快提升到足夠分 ...

你呢個建議好好(emoji)(emoji)突然醒起大約年幾前我大女返嚟有提及過,老師唔知五線譜入面有5個降號,每一符號所在既位置已經代表左佢要降既音,而佢只係教我小朋友背誦,唔知大家明唔明我講咩,呢樣野係學校音樂老師教我小朋友既,佢返嚟同我講話原來琴老師唔識,我唔識音樂,有懷疑過但唔敢提問

大宅

aryemyem 發表於 24-4-9 14:04
我仔老師係一本一本咁教
五級買左五本
做曬入面所有練習

你既老師一定教得好,小朋友吸收哂學以致用

大宅

aryemyem 發表於 24-4-9 13:52
Music term係要背
我見我仔有啲題目要畫五線譜數音符咁
改左電腦考

明白,但多數都係紙本練習,似乎呢樣好睇佢臨場考試表現

大宅

可唔可以再問大家揾老師既問題,教到6級以上既老師最少需要咩資歷?正常教一首有高級既歌,佢自己係唔係一定識彈先,識彈又代唔代表識教?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊