自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

唔想

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

1314625 發表於 23-12-15 10:30
回覆 esmehouse 的帖子

所以我成日覺得探病都有一定壓力, 講咩, 咩表現都驚影響到病人 ...
其實去到末期我覺得說話不用多,陪伴最重要。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

mini122 發表於 23-12-14 17:50
我發現我所知嘅朋友或其他人都唔希望朋友探病,只想親人探望。但换著係我,我估我唔介意朋友來探病。
...

我拎願食自已,因為係得醫院,訓多個行,
我好怕探病,嘈住隔籬左右病人。
自己父母冇得講

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不想
精神
體能都應付唔倒

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

GreenMaDad 發表於 23-12-15 00:06
我估我吾想,試過住院痛一大輪後慢慢開始瞓得着,突然朋友黎,即刻醒哂招呼佢地,好彩之後無乜痛,但如果我 ...

其實只係想安靜休息

男爵府

唔比人知,靜靜地離開
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

珍珠宮

我發現我所知嘅朋友或其他人都唔希望朋友探病,只想親人探望。但换著係我,我估我唔介意朋友來探病。
...

不想,我想靜靜地,不想多言,覺得累同反感有人到訪,打擾我休息,親戚都咁話。

伯爵府

好媽媽勳章

如果已經末期,很大機會命不久矣就隨心,想見咪見,唔理憔不憔悴了,不帶遺憾離開

如果只是重病痊愈,休養中就唔會見人,我會靜心休息,不想人打擾

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實唔想,見到未大家一齊喊, 之後都唔知講乜好

大宅

回覆樓主:

好fd好想見既會,因為可能都係最後一面

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 23-12-14 17:53
我連生bb,只係比家人同一個好朋友探訪,門外掛左謝絕探訪,想休息

我生BB,真係拒絕同屋苑嘅熟人探我
自己當時狀態又唔係靚,使乜探,遲下會見到啦

男爵府

我又想借題問吓,如果見到末期癌症嘅朋友,大家會講啲乜?

我試過見到,真係唔知講咩好,又唔(emoji)太傷感,更加講唔出,祝你快啲好返

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔想 已經冇心情。痛到死死下,更加唔想人地見倒自己個衰樣。。

大宅

...

以我看親人嘅經驗嚟睇,分開幾個階段:

病情不太嚴重: 朋友親戚都歡迎探望

病情嚴重醫治中: 除自己直係親屬外,一律不想見遠親及外人

病情冇得救會死: 想見所有親屬及多年好朋友

樓主你用而家健康嘅人去諗就覺得冇所謂,邊個都可以見.
但當你暴瘦幾十磅/皮黃骨瘦/說話冇力/膚色暗啞/頭髮冇曬/精神不振,到時就算你心想見人,你都冇精力去應酬.

侯爵府

2024年龍年勳章

唔想,同家人一齊過就算

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊