自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-12-3 18:02
好多人識
但我姨甥嘅同學唔識
係自行誇區band one,因灣仔無心儀1B

咁灣仔確係極少B1選擇既
我老公兩個表外甥係銅軒,都係個阿媽話怕咗升中攪唔掂,上年索性全家移咗民,都希望佢哋選擇無錯。

伯爵府

zitamamama 發表於 23-12-3 13:27
大抽獎完全靠運。你成績band 1a都有機會抽中band 1c,人地成績band 1c都有機抽中band 1a。如果要安全就自 ...

如果個區B1學位唔夠, B1A可以派去B2添

琥珀宮

solim 發表於 23-12-3 13:10
請問級十至十五,老師話band 1a, 自行冇乜機,大抽獎如果黑仔係唔係都會落空band 1a ? 應該點佈署?謝謝
...

B1a最受歡迎,跟住b1b, b1c
簡單黎講b1a就最多人揀,但幾多人揀都要睇返你小朋友攞左咩no.,no. 夠前填咩都冇問題,no. 唔夠前就要保險d, 問題係你唔會知自己係咩no.

甲1,乙1就填b1a, 甲2,3留空, 咁係最大機會入b1a
乙2填b1b, 再保險就直接填B1C, 費事唔知碌左去邊

男爵府

pomanlife 發表於 23-12-3 16:45
如果一仔一女想入英皇庇,可以揀中西區,香港仔官小

香港仔官小?你指香島道官小?殺校la呢間、2024 停辧。其實1 仔1 女11 區都好、入不到英華,英皇、聖堤女都仲有band 2都入到既SC, SLS

男爵府

mandy952 發表於 23-12-3 18:19
簡單黎講b1a就最多人揀,但幾多人揀都要睇返你小朋友攞左咩no.,no. 夠前填咩 ...

攞左咩no? 大抽獎再抽number 的、個number 冇人知的

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

chanti 發表於 23-12-3 18:48
香港仔官小?你指香島道官小?殺校la呢間、2024 停辧。其實1 仔1 女11 區都好、入不到英華,英皇、聖堤女 ...

SC係st Clare?

大宅

mandy952 發表於 23-12-3 18:19
簡單黎講b1a就最多人揀,但幾多人揀都要睇返你小朋友攞左咩no.,no. 夠前填咩 ...

其實未必係B1A最多人揀架,除非傳統名校,普通地區好多1B1C先係收表王

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Fishbbmama 發表於 23-12-3 16:14
我又想借位請教一下
如果已經係st joe小讀緊, 應該係有直屬位
自行應該揀其他中學?
你呢個問題同我嘅小朋友情況類似,跟你同一校網但女校。我又係想知自行係咪要揀其他中學?

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 23-12-3 17:50
派彩嗰日係有點唔開心
你都知,兩軒個個都target 皇仁,不論老師,家長,學生角度,都彷彿只有皇仁最強
而 ...

佢d同學仔大咗就會識其他區嘅band 1
我有個舊同事都係QC+港大畢業,到而家入5,做份份工都麻麻,工作態度問題
所以QC唔係一切

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

popocat 發表於 23-12-3 19:13
佢d同學仔大咗就會識其他區嘅band 1
我有個舊同事都係QC+港大畢業,到而家入5,做份份工都麻麻,工作態度 ...

謝謝
唔開心係嗰一下啫
而家適應了

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

lamlam0710 發表於 23-12-3 19:08
你呢個問題同我嘅小朋友情況類似,跟你同一校網但女校。我又係想知自行係咪要揀其他中學?
...

自行都冇限地區

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Fishbbmama 發表於 23-12-3 17:17
多謝回覆
我見通常有直屬位就自行同甲都比較追取

你要肯定你小朋友係B1生,因為直屬就算有85%學位留俾小學,都係派哂俾B1生,之後先會輪到派俾B2,到B2都派哂,跟住B3直頭係完全無份派,剩返既只會放出公海。

大宅

solim 發表於 23-12-3 15:50
佢係band 1a, 但自行要級1-3 ..

我家那位今年剛升中一,雖然與你不同區,但可以分享小小心得:
1)首先要弄清,區內最頂尖的學校是否你真正心儀的學校?小朋友是否有能力應付?
2)校風很重要,朋輩影響力極大,不要只考慮學校名氣;
3)自行二間官津,一定要揀最心儀的兩間搏一搏,即係我們常說的「是但入咗一間都要開香檳」
4)自行正選不入,不要氣綏,可能會入後補。努力考好呈三及畢業試。穩守band 1,不要變邊緣人。

彩鑽殿

Charlotte_mom 發表於 23-12-3 17:43
但庇名氣一定比真大

鴨真又點睇呀?硬件配套似乎好過坑真

珍珠宮

pomanlife 發表於 23-12-3 19:21
自行都冇限地區
呢點我明,不過唔知係咪要留一個自行機會揀返自己間中學?

彩鑽殿

lamlam0710 發表於 23-12-3 19:23

呢點我就唔識

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

自行一定係選擇左唔會後悔學校
到大抽獎先小心選擇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pomanlife 發表於 23-12-3 19:22

咁鴨真同坑真仲有距離
雖然南區嚟講鴨真係女生最好選擇(除咗聖心嗰少少位)

水晶宮

pomanlife 發表於 23-12-3 19:22

唔係啩!鴨真b2
坑真係b1

王國長老

lamlam0710 發表於 23-12-3 19:23

津校要跟制度派位
就算你自行唔填自己中學,到抽獎都係一樣處理
只係要考慮
1. 小學老師會唔會俾壓力
2. 會唔會萬一touchwood需要叩返自己中學,會被challenge

首頁
34567...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊