婆媳關係

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

GiselleMami 發表於 17-6-21 10:51
我地唔同住,兩個月先見一次左右,99同姑9姑爺住,有返工,C6每月俾$3000,真係俾好少咩?
我地連上去食飯 ...

你c6每月俾3000蚊99雖然唔多,但起碼有俾你99。

複式洋房

回覆樓主:

以前係度住6500宜家搬走左係3000。偶然大時大節俾少少或者食飯

男爵府

我的育兒心得勳章

GiselleMami 發表於 17-6-21 17:17
我地儲得比較多錢,但啲錢係用黎買樓用同以防不時之需,99知道c6每個月搵幾多,所以可能因為咁想加家用, ...

每日一百買餸點會夠?我有時買生果,都50一日(貴貴地的生果俾小朋友同c6,我食其他平嘅)如果買新鮮牛肉煮飯俾小朋友,咁呢一日一定超過一百啦

你慳係美德,但你c6似乎唔知買餸嘅價錢喎,可能你要帶佢去下街市先得。

至於你奶奶呻,你都唔好理c6會唔會俾多啲佢啦,如果c6要俾少啲你來俾佢阿媽,你真係唔夠用時,先唔煮你c6飯,無錢都無辦法,無理由cut小朋友先呀

男爵府

又冇話少唔少既,你地有細路好難俾番以前咁既數,

如果你99仲要呻唔夠錢,其實都抵佢既,人地冇細路都唔問佢地加,

根本就偏心!有d野唔係逼就有,你得3千淨係買餸呀?

BB奶粉尿片用品你老公出?

複式洋房

nita2012 發表於 17-6-24 08:31
又冇話少唔少既,你地有細路好難俾番以前咁既數,

如果你99仲要呻唔夠錢,其實都抵佢既,人地冇細路都唔問 ...

淨係買餸,全人奶,尿片都係一個月用250蚊左右,所以個女每個月用錢少於500

珍珠宮

回覆樓主:

你老公搵幾錢先?

奶奶開到聲,叫你老公加$500俾佢囉!$5000 就叫佢唔駛諗了

大宅

其實你比幾多,你99都係唔夠嫁
好似我99咁,我c6每月比5千99,另包家庭聚會及旅行,我99都仲可以哭住咁同c6講好慘,冇錢生活,咩野都打嚟叫c6俾錢,包括姑仔買樓首期,換傢俬,買補品。。。

事實上,99唔包食住,仲要99每月收仔女既家用,加埋既數有幾皮野。。。

大宅

sybb2014 發表於 17-6-24 16:05
好似我99咁,我c6每月比5千99,另包家庭聚會及旅行,我99都仲可以哭住咁同c6 ...

姑仔嘅首期都講得出,你99真係

別墅

BB防敏心得分享勳章

GiselleMami 發表於 17-6-21 17:17
我地儲得比較多錢,但啲錢係用黎買樓用同以防不時之需,99知道c6每個月搵幾多,所以可能因為咁想加家用, ...

雖然儲錢係應該,但如果其實唔係咁手緊,應該叫你C6加返啲家用俾你,無理由個媽媽就食剩飯,老公同囡囡就食好啲,媽媽都要有基本權利吧。

況且加咗家用俾你都唔係話要洗哂,有剩你都會儲起佢。

所以,如果佢想加落奶奶度,都應該係減儲蓄額而唔係減你家用。

而家就話儲首期,第時真係買咗,到要供樓咪又話要減你家用咁點算?

大宅

回覆樓主

介唔介意講老公搵幾錢?

大宅

樓主,呢d野千萬要拿出嚟講清楚

之前我c6俾家用,另包男家所有聚餐,旅行,傢俱,我都唔出聲,之後99愈嚟愈過份,話當我係一家人。。。所以

1) 要我同c6一樣,俾家用佢,但同時99話姑仔做野辛苦,可以辭職係屋企搵野讀下
2) 叫我同c6唔好租市區樓,再將儲左既買樓基金俾姑仔買樓, 因一個女仔冇樓揸手係件慘事
3) 我結婚時,99咩都冇買,但99之後係我同c6面前,話想買金器俾朋友個女,但冇錢,想暗示叫我c6俾錢。。。

我而家叫左c6要諗清楚,係咪姑仔99一家就過有錢人生活,而我地就節慳住咁過活先。。人地飲茶就翠園,我地飲茶就樓下茶記,係咪玩野先

公爵府

sybb2014 發表於 17-6-24 16:05
好似我99咁,我c6每月比5千99,另包家庭聚會及旅行,我99都仲可以哭住咁同c6 ...

你99似梅媽

水晶宮

sybb2014 發表於 17-6-25 12:55
樓主,呢d野千萬要拿出嚟講清楚

之前我c6俾家用,另包男家所有聚餐,旅行,傢俱,我都唔出聲,之後99愈嚟 ...

呢d人講得出唔笑好野喎、我個叫我唔駛生、幫手養佢另一個仔生既孫
樓都係、買層樓一齊住(無話供架)、我地唔睬佢、最後佢自己買俾個叔仔、但要我地俾一半首期、理由係叔仔會同佢住

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

sybb2014 發表於 17-6-25 12:55
3) 我結婚時,99咩都冇買,但99之後係我同c6面前,話想買金器俾朋友個女,但冇錢,想暗示叫我c6俾錢。。。
你99是C6親生阿媽嗎 ? 如果我是你將會有許多說話俾C6聽的(挑撥離間) 

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

同老公商量

男爵府

GiselleMami 發表於 17-6-21 11:31
佢想加錢,之前俾$5000,佢成日講$5000先夠,但我自己都係得$3000

真係唔明做9既唔理下個仔已經有頭家,仲要求咁多

大宅

突然諗到一個問題,99收$3000家用唔夠使,外母冇家用收,食風會飽?

禁止訪問

首頁
34567...8

尾頁

跳至