自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+15-02-28+發表限

原帖由 choco_soup 於 15-02-28 發表
大陸人未殺到你個區,你當然可以講風涼說話。

新界班市民已經頂唔住啦。
其實大陸團去到港島區,高官可能都忍唔住,包容唔到啦。

子爵府

小雄維尼 發表於 15-2-27 09:45
我無話要聽大陸話, 我都好憎個d5文明既大陸人, 文明既我會接受. 你要甘憎就繼續啦. 我都無謂講落去 ...
There is absolutely no need in saying "甘你食既野用既野, 全部香港架?", is there?

甘你食既野用既野, 全部China架, no name brands from the rest of the world?
Display Picture from Rita et Machin

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

引用:Quote:小雄維尼 發表於 15-2-27 09:45 我無

原帖由 HoneyBee30 於 15-02-28 發表
There is absolutely no need in saying "甘你食既野用既野, 全部香港架?", is there?

甘你食既野用既野, ...
我眼前食嘅用嘅, 大部份寫明made in china, 就算牌子野都係,請問有咩問題?

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

子爵府

小雄維尼 發表於 15-2-27 20:46
我眼前食嘅用嘅, 大部份寫明made in china, 就算牌子野都係,請問有咩問題?

...

Just as an example, Apple, Samsung products made in China are not exactly products from China. I mean products designed and produced in China, with no involvement from 'foreign powers'.

If a person makes harsh but true comments about Chinese tourists who behave badly, and that person eats food, drinks water and even buys things from China, 請問有咩問題?
Don't bother responding to this comment, i just want to say that it is not constructive to ask if someone consumes things from China when he or she criticizes bad behaviors from China.

Kandice    發表於 15-3-1 15:59

Display Picture from Rita et Machin

男爵府

引用:老家講,我恨不得香港冇晒大陸人!冇質素搞

原帖由 manshan86 於 15-02-28 發表
老家講,我恨不得香港冇晒大陸人!冇質素搞事既死左都唔可惜
其實好多香港人都好冇品,吾係剩下係大陸,睇電視見個D咩本土,咩大學生,你一吾同意佢地,佢地就粗口問候人全家

伯爵府

引用:老公今晚從大陸(無錫)返來, 佢昨晚同個供應

原帖由 新媽咪2007 於 15-02-27 發表
老公今晚從大陸(無錫)返來, 佢昨晚同個供應商CEO食飯, 個CEO問老公點睇近期的中港冲突......到今朝入到供應 ...
繼續話香港好亂啦!最好話黑色旅遊警示,呼籲國內同胞不要來港。

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

引用:係個制度問題, 但大家都怪哂啲人...先旨聲

原帖由 Evilo 於 15-02-28 發表
係個制度問題, 但大家都怪哂啲人...先旨聲明,我都好怕B6遊客,問心我都覺得呢家香港好討厭,去旺角尖沙咀 ...
totally agree

伯爵府

引用:Quote:小歪仔 發表於 15-2-27 23:46 將心比

原帖由 oooasis 於 15-02-28 發表
港人去日本出名中意掃人地日用品wor當年未輻射,香港b中意食日本奶粉時,好多水貨客都去買空人地奶 ...
香港人口得七百萬,每年出生人口約7-8萬人,要吃奶粉的最多得幾萬人,假設30%嬰兒要吃日本奶粉,都係大約2-3萬個B的需求.但中國有十三億人,保守估計需要奶粉的嬰兒過千萬,就算只有百分一嬰兒吃香港奶粉,都有十幾萬國內嬰兒的需求,比香港本土婴兒需求更多,試問一個城市如何負荷?

子爵府

開心吸收勳章

香港人遊日掃貨,無好似大陸人咁成車成車咁掃兼阻街,又無話掃到日本人自己都買唔到。仲有,港人到日本從來都係鳩嗚,無好似大陸人咁話自己拎幾多cash過來幫你攪好經濟,皇恩浩蕩咁。
去旅行買嘢絕對係人之常情,但影響到當地居民就唔好。政府的政策同態度更加令人反感。

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+oooasis+於+15-02-28+發表港

原帖由 厚多士 於 15-02-28 發表
香港人口得七百萬,每年出生人口約7-8萬人,要吃奶粉的最多得幾萬人,假設30%嬰兒要吃日本奶粉,都係大約2- ...
對於日本來講,香港咪又係13億人口其中之一。
人地點解要將你需要同人地分開?
你會唔會因為咁而自律唔去買?

子爵府

香港大陸海關只要盡責去檢查行李, 你估水貨兵團敢走嗎?
唔理香港大陸各佔幾多...

你知道有某個時期, 有水客唔敢過關嗎? 點解? 嚴查囉! 即係根本唔合法,

難聽d講, 只要海關放蛇, 單單係上水觀察, 跟蹤, 過關時拘捕, 會捉唔到人? 資料送埋返大陸海關, 佢地敢走?

便衣真正去做野, 會攪唔好? 兩地放生水客, 捉d人當交差姐

大宅

回覆:小歪仔 的帖子

咪係

大宅

回覆:-bella- 的帖子

子爵府

回覆:大陸供應商問老公.....

日本好多野都只限本地人買,even網購,都有2個price, 唔係日本人,好多野都買唔到。

加上一個香港係去一個國家掃貨,作為一個國家承受到 .但香港只係一個小城市,承受唔起一個強國黎掃貨架

子爵府

引用:Quote:原帖由 小歪仔 於 15-02-28 發表假設

原帖由 Alex123 於 15-02-28 發表
2014年應該有4仟多萬人次的中國大陸旅客到訪香港。香港人到訪日本人數,一年應該也不會超過一佰萬人 ...
你呢個數據未夠明顯……
其實2014年訪港旅客約六千萬。其中近8成係內地旅客約四千七百二十幾萬,而當中會留港過夜嘅內地旅客約一千六百萬;咁即係有“三千一百幾萬“內地旅客係即日來回。
旅發局數據係冇得呃人,唔係生安白做。3100萬即日來回自由行旅客當中有幾多係水貨客?對香港某啲地區影響有幾嚴重?相信大家可以自行判斷

大宅

引用:Quote:無敵小師奶 發表於 15-2-28 01:23 佢

原帖由 caryfox 於 15-02-28 發表
陰公囉!
連狗糧也唔放過,
今日終於搵到啦好開心,即刻掃定幾包

伯爵府

係呀, 香港很危險, 請尊貴的B6不要來!!

mychungyi    發表於 15-2-28 16:20

侯爵府

引用:將心比己,如果知道會在商場行街shopping時

原帖由 banbanmm 於 15-02-27 發表
將心比己,如果知道會在商場行街shopping時被人指駡,冇人會鍾意去囉。
Agree!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:-bella- 發表於 15-2-28 00:15 我住

原帖由 小歪仔 於 15-02-28 發表
唔止係缺唔缺既問題, 係連條路行下都冇

果D明既JM, 可以下個月(水貨佬新年休完假)搵日去元朗、屯 ...
見到都火滾,去親上水,元朗,屯門啲B6仲多個香港人

男爵府

引用:Quote:tonghomama+發表於+15-2-28+00:05+香

原帖由 -bella- 於 15-02-28 發表
我住南區夠乜都唔缺喇,但你唔缺唔代表住新界既人唔缺,而且就算唔缺咁多b6阻住晒都討厭喇.如果冇影響人又點 ...

首頁
34567...9

尾頁

跳至