自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

回覆:la_source 的帖子

me too

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

男爵府

大廚勳章

大力大力 發表於 11-12-22 12:19
我發覺好多人一上車 (老人/大肚婆/抱B),對企你/妳老馮甘,心想典解妳/你唔主動讓位??

有時會諗點解你覺得我冇需要呢

但如果我見到B6一定唔會讓
只會讓亞婆/亞伯/大肚婆 & 抱BB既媽咪

侯爵府

我都會讓位,不過都睇情况啦,有時我更加需要呢個位,我就吾會讓喇,不過得我一個坐車時,我99﹪都會選擇企 有位都吾坐,留比D更需要嘅人坐囉!費事又坐低又起身,企一陣吾洗死嘅,讓座有時比人拒絕 總係有少少尷尬。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

男爵府

我見過有個80後,我拖住小朋友,佢讓比我
跟住佢有位,又讓比阿伯

真係好多謝佢

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

meko~ 發表於 11-12-22 12:09
歲幾識企定定啦仲要抱?一係bb車

歲幾都仲係BB來架咋. 而且迫車人多, 個B係地下企會焗親架(因為亞B細粒).
加上咁細自己企好易甩手, 迫迫下唔見咗個B點算呀mouth:

ngannatalie  agree  發表於 11-12-28 00:20

男爵府

yly2 發表於 11-12-22 12:05
我成日都要抱住個歲幾的囡囡搭地鐵, 巴士, 但發現好多香港人(包括後生仔女, 壯男, 阿叔)真係無乜人會讓位, ...

唔係自私,讓係人情,唔讓係道理

可能人地返工返學都好累呢

自己如果明知自己抱住小朋友有需要坐,我會拾的士

禁止訪問

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

寶石宮

當然會

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

搭車遇到有需要人士, 大家會否主動讓位??

一定會。我自己大肚時同埋而家湊住囝囝出街10次有9次都有人讓位俾我。自己一個人搭地鐵巴士一定會讓位俾有需要既人

人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

講真,
我唔覺得我搭車有責任留意邊個有需要然後讓位,
所以有時專心打機或者攰釣咗魚都讓唔到, 但唔係扮囉,
唔該唔好攞部電話出黎影人相,老馮咁話人唔讓俾你,
心入面咒下咪算,做乜要影人仲post埋上網姐,好冇品呀~~
咁當然,我見到你有需要,我一定讓(當然前提係你好有需要).

老人家我一定讓,但唔包括個d五十幾就係到扮老,牛咁眼啤住你個d.

大肚婆都讓, 但你得四五個月,都唔知係有咗定肥咗個d,真係唔知讓唔讓好.

小朋友,一兩歲唔係企得好穩既都讓,不過我唔明點解讓親都會變咗個阿媽坐,然後小朋友坐大脾,咁隔離位會迫咗架喎,我都唔坐啦,你做阿媽企下都唔得?

我又試過讓位俾個7-8個月既大肚婆,結果佢俾咗個7-8歲既仔仔坐.

我又試過坐巴士,我瞓梗覺,有個傷殘人士叫醒我俾張傷殘証我睇,叫我讓坐,我望下周圍,話仲有位喎,佢話佢隻腳唔曲得,要一個人坐三個人位放佢隻傷殘腳.我o哂咀冇彩佢,最後佢走去兇個學生哥要人俾個位佢托腳.

不過有時見d女仔m痛到企唔直個人,咁佢都係有需要架喎,咁當然都會讓啦.

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

做咗媽媽後, 明白帶住BB好辛苦, 所以會讓架.
除非亞仔訓咗/太多人, 否則我都會同佢一齊企, 教佢緊握扶手. 同唔好期望一定有人讓坐, 可能人地放工好累, 或者唔舒服.

子爵府

畀面勳章

我一定會讓座予有需要人士,

今日係另一個post, 見到有位媽咪話自己有身孕, 轉身想坐時, 比一位著運動服女學生坐左,

頭先同囡囡們去街, 我都同她們傾起這件事, 問她們會否讓座比有需要人士,
她們話都會讓,

我都再次教導她們,

長者, 有身孕的媽咪, 抱小朋友的媽咪, 搭車時都係好辛苦,
我話除非妳地病到好辛苦, 否則一定要讓座比這些人,

大囡話, 病得咁嚴重都唔會出街啦

我同佢地講, 好希望你們能夠做有愛心的孩子

ngannatalie    發表於 11-12-28 00:22
yly2  好媽媽!!!! 我會好好向你學習咁教囡囡  發表於 11-12-22 15:25

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

企鵝BABY 發表於 11-12-22 14:19
歲幾都仲係BB來架咋. 而且迫車人多, 個B係地下企會焗親架(因為亞B細粒).
加上咁細自己企好易甩手, 迫迫下 ...

哈哈.... 多謝體諒!! 歲幾真係好細粒(只有8x cm高), 矮得得, 企係度, 人多時, 真係要聞人pat pat, 焗到暈低, 所以幾辛苦, 做媽媽的我都會抱住佢, 而且佢真係未識捉住柱企實, 要跌低同look走左都唔知

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

會!不過都試過好多老人話唔洗,佢好快落車
又有試過佢嫌我果個係"倒位",唔肯坐,我都冇計!

複式洋房

回覆:搭車遇到有需要人士, 大家會否主動讓位??

之前已經會,尤其係自己都做咗人阿媽,更加知道孕婦大住個肚係几咁辛苦,時刻時刻都好想坐!

一定讓比更有需要人士!

ngannatalie    發表於 11-12-28 00:23

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jj_littlebread 發表於 11-12-22 15:34
之前已經會,尤其係自己都做咗人阿媽,更加知道孕婦大住個肚係几咁辛苦,時刻時刻都好想坐!

一定讓比更有 ...

其實大肚時, 無論個肚大唔大, 企得耐真係會頭暈, 人多, 焗一熰, 又會想嘔, 佢地真係好需要坐下, 休息下

男爵府

首頁
23456...9

尾頁

跳至