自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

大宅

減齡達人勳章

iloveedu 發表於 24-5-15 20:14
想請教一下各位JM ,而家係咪入市買樓時機?目前有大概現金250萬左右,想做按揭,買600萬左右單位。
之前撤 ...

個人經歷
5年前上車,朋友上年尾買同一屋苑,價錢平過我當年入市,平幾十萬,同埋而家樓價跌咗,但係我都好慶幸當時有上車,因為之前租咗樓10年,呢幾年有自己嘅地方感覺開心又滿足

洋房

木土土 發表於 24-5-16 13:45
而家買,可以選擇能力負擔到的,是否已經係心水,覺得長住都可以?如果係,就應該去睇樓,睇中又到價就認 ...
我買樓都係打算長住,而唔係投資,當然,如果買咗升嘅,梗係會開心

洋房

小公主豬媽 發表於 24-5-16 14:12
個人經歷
5年前上車,朋友上年尾買同一屋苑,價錢平過我當年入市,平幾十萬,同埋而家樓價跌咗,但係我都 ...
JM 好樂觀積極!

公爵府

iloveedu 發表於 24-5-15 20:31
我都有咁諗過,但係身邊有朋友話,忍一忍手,跌一跌都唔止個租金,如果再跌落去嘅話……
...

想買樓時通常好多花生友,唔使理人,自己覺得係時候買就買,只有自己先最清楚自己需要。

我買樓時,身邊好多人話仲咩而家買呀?遲啲會跌多啲,遲啲先買啦!我而家差唔多供完,佢哋都未上到車

琥珀宮

iloveedu 發表於 24-5-16 21:36
我買樓都係打算長住,而唔係投資,當然,如果買咗升嘅,梗係會開心

我意思係,以而家樓價,你是否已經有能力可以買到心水作為長住的單位

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我朋友2022年買,當時6球幾,今年跌到得5球,自住樓,升跌都係咁住啦!
我今年3月上車,個屋苑比起上年平左1球,我覺得合理價,都係嗰句 升跌都係自住,不用想太多,岩自己預算,就去馬。

伯爵府

appledai 發表於 24-5-15 20:16
首富說 有能力自住樓 隨時可以買 租都是錢 投資就再等一下

600萬樓250萬首期, 如投資:

a) 唔買 -

250萬1年後收息4% = 10萬

b) 買 -

按揭350萬3.3%利率 = -11萬5千

收租扣除駛費600萬2.3%回報 = 13萬8千

未計維修印花稅個d回報 = 2萬3千

如果樓市唔升, 買樓一年的回報比唔買樓少7萬7千

男爵府

bb560 發表於 24-5-16 12:51
我提議你硏究下香港大地產發展商,點解一路賣一路減價?(佢哋有錢賺點解會唔賺盡)
背後係乜嘢事發生?
如 ...

認同

伯爵府

回覆樓主:

有自住需要,有首期,去睇下樓慢慢搵,買樓都講緣份

通常男人都會話等下先
但世界邊有賺到盡呢樣嘢

水晶宮

qpalzm 發表於 24-5-16 23:13

a) 唔買 -

請考慮埋交租係純支出,住完比左係沒得取回。

供樓住,將來賣左,扣除欠款,餘下係有錢取回。仲賺左「住」。

不過而家樓市向下,多數銀行會手緊批按揭。要上車就點都要手上多啲首期安全啲。

水晶宮

世事無常 發表於 24-5-16 21:54
想買樓時通常好多花生友,唔使理人,自己覺得係時候買就買,只有自己先最清楚自己需要。

我買樓時,身邊 ...

我買樓時係零消息,係除左老公之外不會比其他人知。我連收樓都不想比人知。

子爵府

iloveedu 發表於 24-5-15 20:14
想請教一下各位JM ,而家係咪入市買樓時機?目前有大概現金250萬左右,想做按揭,買600萬左右單位。
之前撤 ...

除非打算長住自住,否則暫時唔會考慮買樓住。

睇啱地方,做附近租客認真咁感受一下適唔適合,啱先再出擊上車唔遲。

睇唔到樓市會再勁升理由。
2手市場幾乎0。

伯爵府

Astra00 發表於 24-5-17 06:36
請考慮埋交租係純支出,住完比左係沒得取回。

供樓住,將來賣左,扣除欠款,餘下係有錢取回。仲賺左「住 ...

利息環境唔同了, 又比較下600萬樓250萬首期, 每月租值1萬5千

a) 加息前 -

a1) 買樓 -

按揭利率1.5%, 每年利息支出5萬3千

a2) 租樓

1年租金18萬

1年250萬定期0.4厘收息1萬

所以加息前買樓開支1年5萬3千 vs 租樓1年開支17萬

b) 加息後 -

b1) 買樓 -

按揭利率3.5%, 每年利息支出12萬3千

b2) 租樓

1年租金18萬

1年250萬定期4厘收息10萬

所以加息後買樓開支1年12萬3千 vs 租樓一年開支8萬

由此可見, 若樓價不變, 加息前後買樓同租樓的分別相差好遠

當然未計其他因素, 例如買樓使費(印花稅差餉地租維修), 老左無人租, 有自己安樂窩…

男爵府

只是自己負擔到,而家又租緊樓要租金開支,其實任何時候都可以買。如果你睇跌,你就開始睇樓,睇自己心宜的屋苑,然後自己定一個入手價,
到跌到去嗰個價你就入手,否則你會持續而家呢個狀態唔知到幾時,因為根本唔會
有人知幾時係個底嘅。

複式洋房

iloveedu 發表於 24-5-15 20:31
我都有咁諗過,但係身邊有朋友話,忍一忍手,跌一跌都唔止個租金,如果再跌落去嘅話……
...

好難再跌多,第一,新樓建築費每呎都5000元,加埋借貸成本及合理利潤,未計地價都起碼8000-9000元,冇利潤發展商唔會投地。
第二,政府主要收入靠賣地,樓價下跌地價唔值錢。
第三,新樓再下跌非常空間有限,二手樓止跌。
第四,衹要美國開始減息,樓市就會上昇,特別係存款再冇以前咁吸引,今年一定減息,9月份減息機會好大。
第五,下刪100字

複式洋房

414928 發表於 24-5-15 21:14
唔急住等下先,樓價未見底。

好難再跌多,第一,新樓建築費每呎都5000元,加埋借貸成本及合理利潤,未計地價都起碼8000-9000元,冇利潤發展商唔會投地。
第四,衹要美國開始減息,樓市就會上昇,特別係存款再冇以前咁吸引,今年一定減息,9月份減息機會好大。
第五,下刪100字

複式洋房

Fishqqma 發表於 24-5-16 06:49
職業穩定咁又睇下乜嘢年紀,
如果已40歲,我唔會供30年,
睇下自己有冇能力15年供完,

開頭計30年,但人工通脹回升,通常十幾年就搞掂

複式洋房

greentea000 發表於 24-5-16 07:44
如果下年更平係即買,定又再睇定啲先?

衹要一開始減息,整個樓市信心就會改變,預期今年9月減息機會好大

複式洋房

bb560 發表於 24-5-16 12:51
我提議你硏究下香港大地產發展商,點解一路賣一路減價?(佢哋有錢賺點解會唔賺盡)
背後係乜嘢事發生?
如 ...

第五,下刪100字

複式洋房

qpalzm 發表於 24-5-16 23:13

a) 唔買 -

你未計住屋需要 租金都大約15000, 一年12個月差唔多廿萬

首頁
23456...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊