自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

qpalzm 發表於 24-4-7 11:24
應該去信金管局要求禁止all monies mortgage

金管局要求的按揭上限, 就係防止銀行過度借貨, 但銀行巧立名 ...

在按揭契上,所有銀行都有個條款叫做「All Monies」(不限額貸款),意味按揭以外任何欠款,包括卡數或私貸,如貸款人「走數」,銀行都可以透過收樓強拍清還。正常而言,按揭都是「All Monies」,客人無得揀。
放下自在

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-4-7 11:24
應該去信金管局要求禁止all monies mortgage

金管局要求的按揭上限, 就係防止銀行過度借貨, 但銀行巧立名 ...

嘩,禁all monies所產生的牽連好大喎。你真係認識而咁講?

其實要銀行承擔返報數信個責任就得啦。
而家銀行就係無責任咁,呢頭報完數,可能轉頭又再借,咁點搞?!

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 11:29
All monies 本身唔係問題,怕有d立心不良既人借p loan唔還,以為咁樣保住層樓。但依家係明顯銀行既問題, ...

All monies一定係問題, 借錢就係借錢, 乜換個名唔叫做按揭就唔駛受按揭上限規管?完全不合理

伯爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 11:31
嘩,禁all monies所產生的牽連好大喎。你真係認識而咁講?

其實要銀行承擔返報數信個責任就得啦。

佢再借無問題, 但超過按揭上限的部份就不能以物業做抵押

如果銀行肯承擔風險就無問題, 就唔駛金管局規定按揭有上限啦

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-4-7 11:34
佢再借無問題, 但超過按揭上限的部份就不能以物業做抵押

如果銀行肯承擔風險就無問題, 就唔駛金管局規定 ...

咁呢個咪就係我講的,all monies 無問題,問題係銀行要負責返出對數信後的責任。

水晶宮

cattz288 發表於 24-4-7 11:31
在按揭契上,所有銀行都有個條款叫做「All Monies」(不限額貸款),意味按揭以外任何欠款,包括卡數或私 ...

Yes yes, 基本上所有銀行都係做all monies, 要做fix amount /loan 冇咩銀行肯做,或者肯做都唔係大圍既息口。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Kittymummy 發表於 24-4-7 11:29
All monies 本身唔係問題,怕有d立心不良既人借p loan唔還,以為咁樣保住層樓。但依家係明顯銀行既問題, ...

我都覺得係渣兜問題,資不抵債一早唔出聲?
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 24-4-7 11:38
我都覺得係渣兜問題,資不抵債一早唔出聲?

到底果130萬幾時借?無講
會唔會分分鐘一早借落,銀行漏報,咁買家可能可以追討銀行。

珍珠宮

畀面勳章

Kittymummy 發表於 24-4-7 10:03
我指9成=大部分人,唔係借9成按揭。依家銀行無論借幾成,大多都係用 all monies 契,用黎保障銀行自己。
...

我剛睇番手上兩個物業的查册,有一份幾次轉手都無列明all monies 的,另一份查册,幾次轉手,確是有一個all monies,按你所言,9 成 按揭都係all monies,即係就算是all monies 契,都未必在查册上顯示?

水晶宮

qpalzm 發表於 24-4-7 11:32
All monies一定係問題, 借錢就係借錢, 乜換個名唔叫做按揭就唔駛受按揭上限規管?完全不合理
...

如果個個都立心不良,買完樓借大額loan再走數。銀行仲會肯借錢出黎比人買樓嗎?銀行係有部門叫credit risk dept, 所有loan, 不論樓按,私人貸款,都要經呢個部門查TU, 再評分,從而決定批唔批,同批幾多的。呢個係銀行本身既責任黎。

象牙宮

回覆樓主:

我記得老公舊老細當年唔睇好樓市,負資產都照賣,所以賣完樓仲差50萬要還,今個case最關鍵係賣家唔肯還果130萬,寧願破產
放下自在

水晶宮

小肥兔 發表於 24-4-7 11:43
我剛睇番手上兩個物業的查册,有一份幾次轉手都無列明all monies 的,另一份查册,幾次轉手,確是有一個al ...

查冊上係睇到,右邊consideration果度你會見到的,同埋睇到賣家問邊間銀行借,但就睇唔到做幾成樓按。

珍珠宮

cattz288 發表於 24-4-7 10:38
之前咪有單case,成班苦主既錢比間有規模既律師行hold 住,幾百萬都唔知等到何年何月
呢個case 同黃馮律師樓嘅case 吾同喎, 所以, 買賣樓都應該揾最大果幾間做代表

珍珠宮

畀面勳章

Kittymummy 發表於 24-4-7 11:46
查冊上係睇到,右邊consideration果度你會見到的,同埋睇到賣家問邊間銀行借,但就睇唔到做幾成樓按。
...

我知道,兩份查册,數過夾埋有7次轉手左右,有列出銀行資料的,有5次,而5次中,只有一次有標明 all monies, 比例唔高,但你話9成按揭都係all monies, 所以我想知,係咪有些按揭就算係 all monies 都未必在查册顯示,如果係咁,叫買家如何防範?

象牙宮

anna59 發表於 24-4-7 11:54
呢個case 同黃馮律師樓嘅case 吾同喎, 所以, 買賣樓都應該揾最大果幾間做代表
...

有咩唔同?重點d錢放邊先安全
放下自在

水晶宮

小肥兔 發表於 24-4-7 11:55
我知道,兩份查册,數過夾埋有7次轉手左右,有列出銀行資料的,有5次,而5次中,只有一次有標明 all monie ...

可能賣家係FP, 所以冇顯示呢個字。但按左比銀行一定會係consideration度顯示的。依家野咁攪真係冇得防範,唯有一見到賣家按比渣兜銀行儘量避啦,或者叫aa同賣家傾,加一條terms condition, 訂金要托管到對家律師,直到成交日為止,咁睇下賣家肯唔肯。唔肯買家就要衡量下個風險了。

伯爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 11:37
咁呢個咪就係我講的,all monies 無問題,問題係銀行要負責返出對數信後的責任。

...

無用的

比你對到貸款額超出樓價又如何, 樓宇買賣合約根本無條款話此情況可取消交易, 你只可一係繼續去馬, 一係單方取消交易被殺細訂

珍珠宮

畀面勳章

anna59 發表於 24-4-7 11:54
...

誰能保證大律師行就安全?10年間有23間律師樓被凍結,黃馮律師樓事件只係較多人知咋,根本比律師樓託管訂金都好無保障
attach0/tmp/phplyR1mP

珍珠宮

cattz288 發表於 24-4-7 11:57
有咩唔同?重點d錢放邊先安全
黃馮果個系purchaser's solicitors, 系間firm 本身有問題.
現在呢個系將D訂金放响vendor's solicitors, 直至成交先放錢, 除非, 間律師樓本身有問題姐, 否則, 律師樓系吾可以吾放錢

珍珠宮

小肥兔 發表於 24-4-7 12:02
誰能保證大律師行就安全?10年間有23間律師樓被凍結,黃馮律師樓事件只係較多人知咋,根本比律師樓託管訂 ...
你搵big 4 未得囉

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊