自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

Adiezz 發表於 24-1-18 15:54
好耐以前有講過正生書院既學生9成都係綜援俾學費,一個近1萬,佢收150個學生就收到1350萬,仲未計其他捐款 ...

我20年前去過一次做義工,當時D學生冬天都要用凍水沖涼,冇熱水供應㗎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

呃曬香港正生既錢著草去英國,居然仲會有人夠膽死話佢去英國幫香港年輕人,唔想承認佢系賊系人渣。

男爵府

yuyueng 發表於 24-1-18 16:50
呃曬香港正生既錢著草去英國,居然仲會有人夠膽死話佢去英國幫香港年輕人,唔想承認佢系賊系人渣。

...

情況屬實嘅話,真係完美犯罪仲要搶戰道德高地!偽善呀!

伯爵府

yuyueng 發表於 24-1-18 16:50

...

唔可以咁做喎,捐款人係想幫香港的年青人,冇理由無啦啦搬咗去英國

複式洋房

2024勳章

之前yt睇過短片介紹正生書院,覺得好正面,班青年入去捱下,做返正常人自食其力,原來學費咁貴

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Adiezz 發表於 24-1-18 16:21
「陳兆焯的太太退休前任職小學校長,兩人把時間和心機投放在教育事業上20多年,兩人育有一名兒子,而兒子 ...

佢哋去咗英國成立英國正生會,幫助香港移民家庭

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫班學生情何以堪,自己校長都咁樣,咩叫榜樣!仲點有信心行返正路!失望!

男爵府

clavel 發表於 24-1-18 15:03
唔知有無人捐過錢俾呢個機構呢?

https://std.stheadline.com/realtime/article/1976052/即時-港聞-消息- ...

估唔到陳校長呃人

子爵府

Anpanmama 發表於 24-1-18 16:31
香港移民家庭?
即係幫嗰啲着草本應坐監嘅黑暴曱甴
咁香港嗰間正生俾佢咁搞死得啦, ...

想爆粗x2

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

早幾年仲話冇錢要搵人捐錢先頂到間學校,原來 呃左幾多同情心
僅剩5個月資金逾3000善長月捐救亡 正生書院校長:感謝結伴同行

升學教育10:30 2020/12/17

https://topick.hket.com/article/2830765/%E3%80%90%E6%AD%A3%E7%94%9F%E9%9B%86%E6%B0%A3%E3%80%91%E5%83%85%E5%89%A95%E5%80%8B%E6%9C%88%E8%B3%87%E9%87%91%E9%80%BE3000%E5%96%84%E9%95%B7%E6%9C%88%E6%8D%90%E6%95%91%E4%BA%A1%E3%80%80%E6%AD%A3%E7%94%9F%E6%9B%B8%E9%99%A2%E6%A0%A1%E9%95%B7%EF%BC%9A%E6%84%9F%E8%AC%9D%E7%B5%90%E4%BC%B4%E5%90%8C%E8%A1%8C

瑪瑙宮

陳兆卓, 有印象, 以前电視成日講更生.

做人做到咁, 真係對得住良心?

男爵府

goldpiglet 發表於 24-1-18 16:59
佢哋去咗英國成立英國正生會,幫助香港移民家庭

可能去到當地都繼續叫人捐錢吃兩家茶禮

goldpiglet    發表於 24-1-18 17:58

子爵府

anpanmenbaby 發表於 24-1-18 17:03
早幾年仲話冇錢要搵人捐錢先頂到間學校,原來 呃左幾多同情心
僅剩5個月資金逾3000善長月捐救亡 ...

「他和部分老師自願減薪3分1至一半不等;至於家庭負擔較大的職員,亦選擇以「十一」奉獻形式,將1成薪金捐給學校,在不影響學生學習的大前提下,為學校出一分力」

呃埋班老師

子爵府

回覆樓主:

真係影衰曬 !呢班人咁樣做,叫人以後點睇正生出嚟嘅又改過自身嘅學生呢? 希望大眾對正生嘅學生,唔好因為呢件事而標籤佢哋, 因為佢哋都係畀人蒙在鼓裏

男爵府

Adiezz 發表於 24-1-18 16:43
正生會一向賬目不清,拎學校啲錢去「投資」,十年前都有報道過但又無下文

而家單宗好大機會係佢拎咗正生 ...

無下文即係無証據吧

子爵府

RoseRosa 發表於 24-1-18 17:07
可能去到當地都繼續叫人捐錢吃兩家茶禮

當然,英國註冊都係非牟利機構

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

daughterma 發表於 24-1-18 16:29
睇维基無犯過事喎,高學歷添喎,你記錯其他人

2009年8月21日,傳媒揭發基督教正生會福建武夷山開了一間旅遊公司,但旅遊公司是一間集夜總會、卡拉OK、足浴、色情按摩於一身的淫竇。另外正生會在國內投資逾3000萬港元,其資金主要來自香港正生書院的學費及住宿收入。接着,香港廉政公署介入和調查帳目,包括到陳兆焯的住所、正生書院和辦事處等地點檢走大批文件,期間沒有人被捕。

告唔入但

男爵府

annie133 發表於 24-1-18 16:57
唔可以咁做喎,捐款人係想幫香港的年青人,冇理由無啦啦搬咗去英國
咪係囉!過咗去英國嘅年輕人即係唔係香港人啦!咁咪叫英國政府幫囉!呃香港人嘅錢去幫去左英國嘅年輕人有冇搞錯呀!呢啲真係人渣嚟㗎!真係狗改不了食屎嘅習慣!把口就係幫人實質自己袋幾多,佢自己心裏面先知!真係人在做天在看!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

根本就處心積慮,賣物業呃埋錢走佬!叫香港人捐款, 然後就話幫移民英國既人!正大光明打住旗號黎呃!

琥珀宮

回覆樓主:

正生收成萬蚊學費,曾經被舉報濫收,無線以前類似東張西望節目都有報導,最後都冇佢地符。個校長仲繳請記者入正生探訪添。

狐狸多年後終於露出尾巴了。

首頁
23456...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊