自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

YY1101 發表於 22-7-25 10:07
吾鐘意咪吾好去

係,我都係咁話

伯爵府

回覆樓主:

俾面派對未畀面老公去一去

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

Jane1983 發表於 22-7-25 09:58
回覆 kitkit218 的帖子

有一年,我提議佢自己一個去。佢發炆憎話不如同佢地講,我好憎佢地,自始翻臉斷絕 ...

人生太多人自己唔like 但係好難避免接觸。
比面老公,都要扮下野,嫁雞隨雞,又唔係日日見,又唔使直接contact ,我會配合

伯爵府

無話可說 發表於 22-7-25 11:29
唔係煙酒聚賭,我就唔覺有咩問題,人地老婆仔女會出現自己都會咁做!唔知你唔鍾意d咩,但有時係要比面派對 ...

嘩!
咁真係以後唔洗去!一乾二淨

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主我同你同年,年紀大咗我覺得要忠於自己,既然唔鍾意某d人就唔需要扮friend,我係你的一年我會去一次呢類聚會俾面老公,有人同我講嘢我會問一句答一句,但過多的交流同超過一次的聚會就不必了。成四十歲人仲咩要應酬扮開心?佢可以同朋友玩,你都可以同自己鍾意的朋友玩,佢約朋友時你都約,冇衝突的,你要佢明白你的歡樂唔係源自佢哋,佢哋都唔見得冇你就會唔歡樂,唔好委屈自己

Jane1983    發表於 22-7-26 07:45

水晶宮

回覆 3Qlove 的帖子

同意你講,我都覺得呢d係可以捱義氣配合吓的。所以結咗婚十幾年來,都一直由比面。不過可能因為疫情,可能因為社會事件,可能因為呢排見得太多,所以頂唔順。

子爵府

其實你咁憎你老公見朋友,你老公講得對,直接同人講以後不用再見,你不用改你想法只要直接話唔見,否則只要你去到做什麼你老公都會想因你唔鐘意,唔怕講句,講真你老公都講到咁,你已經影響到你們關係,再咁下去,你們都唔會好過,快D講清楚好D。

水晶宮

回覆 thankyou201020 的帖子

睇來我已經捱過今年見面的quota,希望到聖誕都唔使再見。
我老公係負氣先咁講,佢唔係真係想咁樣同朋友講的。如果我話好呀,佢一定痴咗

珍珠宮

2023年兔年勳章

李豆豆 發表於 22-7-25 11:42
做乜係都要攜眷出席啫,佢地自己fd咪自己聚囉

我同我老公從來唔會出席對方朋友聚會,大家各自見朋友仲開 ...

X2 我做法同你一樣。
男係搵笨、女係扮晒野

琥珀宮

Jane1983 發表於 22-7-25 09:54
回覆 laukkk 的帖子

佢地全部攜眷出席,唔出現有d怪。如果閃得,我會閃。

呢啲成班人出嚟,你無需同果d討厭既人有溝通,盡量避開佢,揀同跟其他較傾feel 既阿媽傾仔女經,應該時間唔難過

伯爵府

李豆豆 發表於 22-7-25 11:42
做乜係都要攜眷出席啫,佢地自己fd咪自己聚囉

我同我老公從來唔會出席對方朋友聚會,大家各自見朋友仲開 ...
我都係
我老公會知道我有咩朋友
佢哋係點
我亦會知佢d朋友
但我冇見過,亦冇興趣見
佢都一樣
我係一個非常需要自由嘅人

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Herobear 發表於 22-7-25 19:24
我都係
我老公會知道我有咩朋友
佢哋係點

我都冇興趣見佢啲朋友,可能大家唔啱傾
又唔咪經常同朋友聚會,梗係自己去,可以暢所欲言啦,講壞話都得

侯爵府

Jane1983 發表於 22-7-25 09:40
主要係我老公的舊同學和朋友。佢地其實好少見,幾班人都係一年見一次半次。但因為暑假,變成呢個月好密集。 ...
如果避唔到一定要去, 有冇可能調返轉做, 睇下入面有一兩個比較啱傾冇咁乞你憎的, 多啲親近佢地或同佢地傾多啲, 或者你會發掘到多少少呢班人的優點, 亦分散下你對其他唔啱 feel 的人的注意力。如果全部都咁乞你憎, 咁可能係你對人要求太高, 冇法了!

又咁諗, 你先生係一個念舊的人, 證明佢重情義, 係好事啊!

子爵府

你有冇同你老公講吾鍾意佢地呀?講左佢仲迫你去,就你老公吾岩!吾講出黎扮開心照去,但喑地裏吾高興,仲憎埋你老公,就係你吾岩啦!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我好唔鐘意老公某幾個朋友&波友,以前會一齊食飯,旅行,拜年,但呢5年我已經全部唔出席佢地既gathering, 同老公講明我唔想見你果d朋友。佢亦尊重我,佢自己出席,大家各有修行。

子爵府

回覆 Jane1983 的帖子

所以你的老公你才理解,我只講一般情況下,男人咁講已去到好後期,內心已去到憎你才可以講出口。等於離婚唔可以隨口講下,因為一出口就永遠在心中記住。

伯爵府

回覆樓主:

點解暑假要見多咗?唔想去咪推囉~做乜要成日見有親咩

伯爵府

回覆樓主:

我老公都有班fd成日見面(疫情前),食飯+大人小朋友一齊聚會。疫情至今都取消哂(大家有小朋友冇謂提高感染風險,有時個別2-3個男人出去)
我同佢班fd唔算好熟平時私下冇聯絡,但見面都會寒暄幾句。總有某1-2個的人行為有點奇怪但心地善良。而且不影響我,佢哋聚會八成我都會出席,有時太攰唔想去直接同老公講,佢會自己去。
或者有時好睇人夾人兼自己心態,如果人地都冇得罪你就令你有憎恨之心,或者你可以試下放鬆心情及包容態度,對大家都好。如果一年總有幾次聚會,咁你咪去二三次當俾面派對,席間或可提早離場。
如果你實在做唔到,就略過我留言。 忠於自己

水晶宮

回覆 thankyou201020 的帖子

我老公係善良的人,佢咁講都係想我地一齊去。我繼續履行「社會服務」後,佢又開開心心覆朋友會全家出席。
我估自己已經大致完成今個暑假的聚會,同大家傾完,怨氣都少咗好多。

水晶宮

回覆 kiuzoe 的帖子

謝謝你,十幾年來,我都有用唔同的方法,令自己在這些聚會中過得愜意些。有一段時間都ok。後來我有小朋友,我希望小朋友可以生活圈子闊d,和其他出席小朋友玩。我都盡量正面,起碼做個role model比亞女睇,唔會係佢面前表示唔鍾意爸爸的朋友
只係可能最近2、3年,經歷疫情、社會事件,再加上一連串密集活動,先至有d吃不消。我大致完成今年的聚會quota,同大家傾咗,回頭睇番,其實都唔係想像中咁難頂。完成咗就好。

首頁

尾頁

跳至