自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

踩人抬高自己,妒忌啫,駛鬼理呢啲垃圾

複式洋房

回覆樓主:

比我會話 “係啊,做教授係好低級架咋。你就好,咁高級,今晚餐飯多謝你囉“

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

個人心理質素

公爵府

2024年龍年勳章

小馮 發表於 21-9-21 08:42
一個金融風暴打過來,等於一把打去 iBank ,等睇戲
啲人入到investment bank就以為自己係人生勝利者、敷淺、洗鬼同呢啲人一般見識

水晶宮

loolooloo 發表於 21-9-21 08:41
教授係低級職員?!
真係顛覆我固有嘅定義.

對!太不尊重人更加不是人
自由太多會令世人失去平衡

珊瑚宮

armoonmoon 發表於 21-9-21 08:20
唉!我朋友嘅老公(係教授)俾我朋友嘅iBank妹夫話佢低級職員,佢老公好唔開心,覺得佢無禮貌,但我朋友當無 ...

BK既帖真係十個趣

水晶宮

唉!我朋友嘅老公(係教授)俾我朋友嘅iBank妹夫話佢低級職員,佢老公好唔開心,覺得佢無禮貌,但我朋友當無 ...

你朋友老公其他方面高級過佢就得啦。ibanker都一樣死捱難做,未夠四十歲(提早退休),大有人在。我都識有人做ibanker,忙到呢,自己啲錢就咁放係度貶值,都不識去炒樓啦。

子爵府

2018復活節勳章

教授都係低級職員
佢財富在於學識, 學院裡受學生尊重
如果我係佢只會覺得做ibanker嗰位膚淺
搵錢多但連基本尊重都唔識
道不同不相為謀

象牙宮

回覆樓主:

好冇禮貌囉

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木土土 發表於 21-9-21 10:36
你朋友當場唔出聲,免得更加尷尬,都啱既。但過後都無任何表示,當無件事,就好唔啱。
比我會私下向妹投訴 ...

如果我係教授老婆會即時撐個老公,串番妹夫,自己老公就算錯都要撐,何況無錯。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

回覆樓主:

無論對方做咩職業,都無可能話人地係低級職員 。而家咩年代,邊有人咁講嘢。

伯爵府

我自己本身比較護短
如果老公咁比人話一定撐咗老公先
更何況你有professor呢個稱呼先叫我低級職員吧
另外我唔太信呢件事係真
我自己圈子嘅professor全部係非常有自信

子爵府

邊有人當口當面話人地係低級職員㗎?比着我即場問返個妹夫,”係咪你阿媽教你咁講嘢㗎??”

子爵府

janice_cat 發表於 21-9-21 12:17
可能大家理解有點不同
Lecturer唔會係Assistant Professor / Associate Professor
一般來說, 要做到Assist ...

話分化兩頭,而家一個Faculty裏面真係有好多assistant professor同associate Professor,個Title inflate 咗好多。舊時我嗰年代Professor=faculty head, associate professor =deputy head, 邊有而家一個faculty有幾個associate Professor 㗎?人工同以同title差好遠

大宅

回覆樓主:

iBanker係我心目中同保險做冇咩分別,都係一個金融Sales,不過佢地長期搵啲有錢人錢,我識好多心理係有啲唔平衡,成日都冷言冷語

識有個話富二代全部都係廢,因為啲錢有排都未到手,又俾長輩打壓,但佢會講呢番說話皆因佢極妒忌人地會有佢一世都搵唔到既錢,可能你講個個妒忌知識份子呢

伯爵府

小馮 發表於 21-9-21 08:42
一個金融風暴打過來,等於一把打去 iBank ,等睇戲

久不久就有一個風暴!

男爵府

回覆 breadcheung 的帖子

Assistant Professor 同Associate Professor 又真係吾係Professor por.
我其實都想問樓主朋友老公係咪真係Professor.

Assistant Professor 應該係一入大學教書(行research 隊)就已經係, 即係一讀完書就係,其實都真係"低級”架.
通常教幾年會升Associate, 但要上到Professor, 而家係難既(廿年前就容易好多)

子爵府

GreenMaDad 發表於 21-9-22 14:04
回覆 breadcheung 的帖子

Assistant Professor 同Associate Professor 又真係吾係Professor por.

對外行人來講兩隻AP都係泛指Professor 㗎啦

伯爵府

breadcheung 發表於 21-9-22 14:53

Assistant professor同 associate professor都唔可以叫professor
Professor係一個title
Professor Chan 同Dr Chan 已經差好遠

janice_cat    發表於 21-9-22 15:11

子爵府

breadcheung 發表於 21-9-22 14:53

事實上,有些Asst Prof 做唔到好嘅research同出到好嘅papers,都唔可以當係Professor啊!
早前有個顏色化學博士,連Asst Prof 都唔係,就成日出嚟囉囉嗦唆,真係得啖笑

首頁

尾頁

跳至