夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 對99的憎恨有幾多�深...

But I like my 99 成日上黎我屋企 bor, because she can help me to take care my son & cook for me.......so I like her very much.....

Eldenma 寫道:
Hello, 我是新成員 我就無你禁憎99, 但係我就好唔like佢成日上黎我屋企, 成日抱住我bb, 行黎行去, 為左99, 同老公開戰幾次了, :-( e+我老公不會在我面前提佢阿媽, 各位姐妹, 點樣可以令99唔好上黎禁多, 因我真係唔多喜歡.

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

[quote]
dora611 寫道:
me too.
我也無叫她, 雖然大家一齊住. 但真係叫不出口.
我聽見她的聲音也非常不開心.:tongue:
[quote]

me2. 初初佢要我叫佢做亞媽, 但佢既所作所為一d都唔配, 後尾叫99. 以家我憎佢既程度, 知道佢係屋企就唔開心, 聽到佢把c人聲就發忟, 見到佢個c樣就想嘔

大宅

我99個人係一定要人聽佢話,不過我同我老公都係覺得合理先聽.我最唔鍾意的係.我姑仔(佢個女)好鍾意同bb玩,但毎次我地去飲茶,個姑仔一係夜一夜先起身,一係要去做fisal,一定會遲個幾鍾頭先來,在那個幾鍾頭無論阿b幾倦,叫得幾大聲,我99都唔會比佢睡,因為'姑姐要同佢玩',我阿b得兩三個月大ga. :-(

複式洋房

仔女自己生

別墅

mattjon

我非常明白你的苦況.
因為我6299都係.
佢個女大肚好似做皇帝咁. 我6299一日24小時服侍佢. 佢剩係癱係到, 就燕窩魚翅咩都有得食.

我大肚呢, 差不多到生之前個日, 籮咁大個肚, 都要自己落街買"送".家頭細務都要做. 因為真係好辛苦, 我早小小請個工人返黎幫手, 佢都鬧我.話我"晒"$$$

所以我憎到佢地發癲. bb出世之後, 我都吾睬佢地,
盡量吾比佢湊同見我個仔.
雖然因此成日同老公嘈, 但我都吾讓步,
因為佢地令我好吾開心. 我忍夠啦.
如果再由得佢地蝦我同個仔, 我寧願以後吾好見面.

男爵府

我同 99 一齊住, 因為佢地得我老公一粒, 所以先會同佢住. 不過我都無叫佢地架, 因為佢要我叫佢地做阿爸阿媽喎, 我真係叫唔出口呀.
我最憎佢地成日襯我地唔 o係屋企就走入我地房

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我都好明白,我陀住個細既,乜都無幫過,到生左個仔,飯又話唔識煮,乜野都話唔識做,只係識抱住BB,要我自己坐緊月都要落街買送,煮飯,洗衫,洗碗,衰d講句,仲要服侍埋佢,最火滾既係之後話我地無錢俾佢,樣樣都彈3彈4。連我老公咁愚孝,都見到佢d衰格野。

所以我都憎到佢貼地。

我生完3個月之後,佢個死人女又一樣生多個,佢條8婆就死死氣乜都同佢做埋,果個就好似殘廢咁,只係食痾同訓。仲有佢自己99服侍佢。

所以而家最好,我唔駛求佢湊,大家1個月都見唔到一次
Arosa 寫道:
mattjon

我非常明白你的苦況.
因為我6299都係.
佢個女大肚好似做皇帝咁. 我6299一日24小時服侍佢. 佢剩係癱係到, 就燕窩魚翅咩都有得食.

我大肚呢, 差不多到生之前個日, 籮咁大個肚, 都要自己落街買"送".家頭細務都要做. 因為真係好辛苦, 我早小小請個工人返黎幫手, 佢都鬧我.話我"晒"$$$

所以我憎到佢地發癲. bb出世之後, 我都吾睬佢地,
盡量吾比佢湊同見我個仔.
雖然因此成日同老公嘈, 但我都吾讓步,
因為佢地令我好吾開心. 我忍夠啦.
如果再由得佢地蝦我同個仔, 我寧願以後吾好見面.

大宅

我對佢既憎恨程度,可以話非筆墨可形容

大家明白我有幾憎佢啦

男爵府

SS929,
妳個情況同我一模一樣, 99成日襯我地唔 o係屋企就走入我地房
:) :)

子爵府

好媽媽勳章

SS929
我奶奶點指自己睇我 d 野呀, 佢重在我返工後, 叫麻佢 d 朋友入離我間房, 開晒 d 櫃比人睇添呀 (係過工人睇唔過眼話比我知炸, 如果唔係我都唔知呀), 我不知幾嬲呀

民房

LoveChild 寫道:
可能我唔係同99住, 不用日日見, 見佢最多係去飲茶 或夜晚食飯, 食飯/飲茶時, 我又要照顧個囝, 唔多理佢, 另佢又好鍾意打牌, 可以因為打牌, 就算我地返到去佢屋企, 佢都唔出來見我地, 所以真係好少見, 當然都要得到老公支持啦
,...你就好啦...!我就 :-( :-( :-( ,因我要同99住,不過一住就十三/四年啦(拍拖)全家人果隻...

民房

B仔媽媽 寫道:
我是非常非常極度憎恨99, 佢另我經歷一段不愉快日子, 所以佢有重病或是去咗, 我都可能對佢一點感覺也沒有, 將來我做人奶奶一定不會好似佢感, 討人厭的
...me too...!!! :-( :-( :-(

洋房

好憎佢,以前一齊住,阿仔未出世都可以忍佢,之後忍唔到,幾乎搞到產後抑鬱.依家搬

複式洋房

由bb出世開始d衰野出晒黍.
好多好多, 打個電話睇下個女都唔得, 話比得佢地湊你就唔好唔信我,(成日話人唔信佢, 攪錯,我上過一次bk網問開奶茶佢超唔鍾意),搵工人又嘈話佢地無用啦流馬尿禁...但又嘈無時間又困身,bb哭了很久(因佢地成日話唔好肥限食物)要飲奶我餵佢地(成家)又問餵咩,剛剛先飲完, 我話(佢地)bb無點飲過及嘔晒出黍,99話咩嘔禁難聽係吐出黍. 那時我餵人奶成日當我有病禁, 同埋佢去醫院等姑娘話好處唔係我話都重係.我係自己屋企講野大聲少少(唔係講佢)又話人罵佢又話我家婆阿媽都未罵我(同佢講番都唔明)好多好多... 50几但係好古老又紋失又唔認衰又要比臉色人受(佢話人做99佢做99要受新抱氣,肯定唱通街), 好彩唔係一齊住(無可能), 囡囡大些搵工人啦.
其實我都有搵家務清潔佢屋企.其他好野都想佢地先, 不過可能佢地... 講真, 每個人/家庭都有擔子, 總唔會Perfect, 但佢地認為老啦應享福, 有人(新抱)服侍.

男爵府

haileymama
我 99 仲衰格過你 99, 佢得我老公一粒仔同我呢個新抱. 佢把口就同我阿媽阿爸講當我係女喎, 點知我早排入醫院做手術就明晒佢所謂當我係女即係點喇... :tongue:
我老公

大宅

我諗老公就未必自己嗰個最好,99就一定係自己嗰個最衰(大部份,包括我)

男爵府

在以前, 如果反覆想(奶奶) 這兩個詞, 我會有精神問題, 有挫折感及想死.
憎99, 還好, 還有戰鬥力. 但我沒有憎99.
但我會有沮喪,消沈態度

事實99 個新抱已經死左~~~ 新抱已給她玩死左lar.

SO… (奶奶) 這兩個詞, 我已經不會從我口中說出來,
而且現在我時一個沒有奶奶的簡單女人,

that’s it. full stop.
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

060228,

我同你一樣, "以前, 如果反覆想(奶奶) 這兩個詞, 我會有精神問題, 有挫折感及想死.", 因為我拕第一個囝時, 佢把口好衰, 最後話同我坐月又坐到我7彩, 呢幾年咩都睇真佢, 都唔會咁天真信佢講, 會當我係自己個女, 現在我有第二個, 佢一知道又係囝, 即刻話, 死啦! 又係生個囝出黎, 我今次都冇咩理佢, 唔想再為佢把咁既衰口講野而唔開心, 現在有咩睇唔過眼, 我會直接開聲話佢,

男爵府

我唔係同99住, 未生前大家都可以和睦共處, 但bb出世後同姑仔,99的關係分別好大, 大家都知湊仔方法各有不同, 點可以相提並論呢? 99永遠覺得佢的方法係好的, 6個月餵粥比佢食都叫好嗎? 我自己有請工人湊, 佢都要每一日都到我家, 因為囝囝係佢第一個孫, 佢好錫囝囝, 但佢就會覺得我成日管住佢點湊囝囝, 大佬~ 佢o係我屋企, 同埋我又教左工人點做時, 佢又要有佢自己一套, 最終搞到工人比我鬧, 真係一個惡性偱環 :evil: 再加上我地唔比囝囝做的野佢比, 叫我地點教仔呢?

佢同姑仔到我家時, 工人話姑仔最鐘意四週圍睇我d野, 我房都照睇 (因為冇鎖房門, 開左門), 送比我囝囝d禮物用完又想取回, 天呀~ 不如你唔好送啦 ?-(

99成日話我係自己人, 自從囝囝出世後這幾年, 大家的關係越來越差, 因為佢地唔識 "尊重" 呢2個字, 既然這樣, 我都冇咁好氣同佢地玩, 一律唔比佢地私自帶囝囝去街, 因為佢地帶左囝囝出去之後一個電話都唔會話比我地知去左邊(要老公問才講少少), 就算晚上佢地出街食飯都唔會叫我同老公, 這叫一家人嗎? 連老公都好奇怪點解唔叫埋一齊食飯, 可能佢地會覺得叫埋我地一齊佢地玩得冇咁開心, 我同老公結左婚5年, 我們同99一家出街真係未試過, 佢地永遠唔會邀請埋我同老公一齊, 淨係想同囝囝去, 你話死未?

複式洋房

點解個個99都係咁????
我知有左時我99將佢雪係雪箱的發克的花膠叫我食, 我老公蒙腥腥係咁要我食, 我都唔知佢地係咪靠害.....(花膠已經唔食得, 煲湯後成 Pat 野, 梅同爛)
之後我一路都避開唔見佢, 但臨生前佢懶係好咁要我們飲荼, 實質同我講費話 (我老公自己只顧看報紙, 次次都係咁, 掉低個老母俾我應付).
到生左個仔, 佢日日黎醫院罷住個探病 Quota (廣華醫院限每次2人探病), 攪到我的屋企人個個唔咁黎....
我餵人奶, 佢明知道都日日黎度講幾次叫我食'豬潤", 話左唔要, 但日日都問我3-4次, 到我克面佢先收口.
產前佢話自己懶, 乜都唔識, 咁我話你乜都唔駛做,我父母會照顧我. 都算啦! 佢見到BB又貼到好近對住BB講野 (佢好多口水噴出來), 仲要不停碰BB的床 (BB 剛出世), 好憎佢, 討厭........

首頁

尾頁

跳至