自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

waic 發表於 24-5-2 08:40
對,有老公/有一個以上仔女都應該要立。
單親生得一個,又全部比晒佢,就可以唔立,但為求我仔第日辦領遺產 ...

有冇話幾多歲就要醫生證明?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ydoris 發表於 24-5-2 08:49
明白了。。。想知道,現金一百萬以上遺產,要分俾配偶家人,自己父母又不能嗎?如果有配偶及子女是否沒有一 ...

聯名戶口好似又唔同玩法,同埋如果有子女冇平安紙之下好似頭500,000就歸配偶,跟住之後嗰啲就同子女分一半,不過如果冇平安通常好多時配偶都會全部攞晒啲錢,所以如果你嘅另一半唔係太信得過,其實最好真係立定張平安紙好啲

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

魚肉翅 發表於 24-5-2 09:12
聯名戶口好似又唔同玩法,同埋如果有子女冇平安紙之下好似頭500,000就歸配偶,跟住之後嗰啲就同子女分一半 ...
遺產呢樣野,真係要討論下先知多好多野。自己又吾係吾信另一半,只是大家都年紀大了,俾左佢既,過十年八載,到時未又要再俾仔女。所以不如早點分配好,但大前提題當然要知道子女領左遺產不會不理父母。

伯爵府

Horsebbj 發表於 24-4-29 16:14
如果對丈夫有信心, 萬一你早一步走時老公不會續娶, 就不用立平安紙

明白,唔該晒(emoji)

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我弱弱一問, 如果得一個獨生子(未成年), 但父母同時都去世, 咁會點?

公爵府

2023年兔年勳章

poodlema 發表於 24-5-3 08:52
我弱弱一問, 如果得一個獨生子, 但父母同時都去世, 咁會點?

如果父母本身都無其他非婚生子女,這名獨子就全部(emoji)繼父母二人遺產
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

回覆樓主:

要立平安紙
怕死咗,老公再娶...

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 Strawberrys 的帖子

講漏了, 獨生子女未成年的話?

公爵府

2023年兔年勳章

poodlema 發表於 24-5-3 10:45
回覆 Strawberrys 的帖子

講漏了, 獨生子女未成年的話?

你参考吓:https://www.clic.org.hk/zh/topics/probate/making_a_will/other_matters
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊