自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

無話可說 發表於 24-4-13 13:56
樓主寫明‘係羅湖站上地鐵’,即係已經係深圳地鐵站啦!
大陸法律我無研究,亦無需要知咁多!我好睇得開架 ...

羅湖站,即係深圳地鐵站

Campenella    發表於 24-4-13 14:06

侯爵府

無話可說 發表於 24-4-13 14:00
上面位人兄話家教喎,可能我地特首同鄧局長都講粗口,警察一向出名幾爛口
...

人地爛口,人地無家教,你就覺得無問題?自己冇判斷嘅咩?

都係果句,本身粗口就唔應該講,講都唔應該大大聲,大大聲講粗口就係羞家,老師父母都應該要教下一代,唔好將講粗口習慣化,因為真係好肉酸!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

YuYuMother 發表於 24-4-13 13:52
關喺羅湖站事?其實好多人都講粗口,係咩場合嘅問題啫。

而家世代粗口更 common, 。仔比男仔更粗口,同事專業人士女仔,好年輕,喺 office 粗口爛到嚇親我。

象牙宮

banbanmm 發表於 24-4-13 14:04
羅湖站,即係深圳地鐵站

真係怕左你,你有無返大陸架?睇圖啦,呢個係深圳地鐵地圖…都係叫羅湖站呀!
attach0/tmp/phpX0kkHn

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

係咪天氣熱所以容易燥

珍珠宮

畀面勳章

無話可說 發表於 24-4-13 13:56
樓主寫明‘係羅湖站上地鐵’,即係已經係深圳地鐵站啦!
大陸法律我無研究,亦無需要知咁多!我好睇得開架 ...

攞啲自信出嚟,唔使拉埋啲大學生、 外國人加入隊伍, 佢哋講,唔顯得粗口會高尚咗。

珍珠宮

畀面勳章

無話可說 發表於 24-4-13 14:07
真係怕左你,你有無返大陸架?睇圖啦,呢個係深圳地鐵地圖…都係叫羅湖站呀!

...

東鐵嗰個唔叫羅湖站?

象牙宮

露比EE 發表於 24-4-13 14:06
人地爛口,人地無家教,你就覺得無問題?自己冇判斷嘅咩?

都係果句,本身粗口就唔應該講,講都唔應該大 ...

我唔覺有問題喎,我唔老土,好睇得開,只會當粗魯人士!如果係高級餐廳會議或酒店先覺得唔好,一般街道,車站,我絕對接受粗口

象牙宮

banbanmm 發表於 24-4-13 14:07
攞啲自信出嚟,唔使拉埋啲大學生、 外國人加入隊伍, 佢哋講,唔顯得粗口會高尚咗。
...

唔高尚,亦唔覺低下,都係普通人!我會講粗口

象牙宮

banbanmm 發表於 24-4-13 14:08
東鐵嗰個唔叫羅湖站?

2個站同名…樓主覺礙眼,明顯係北上地鐵聽到啦…照常理唔會係返香港果個站嘛!唔係點會覺失禮香港人身份

侯爵府

banbanmm 發表於 24-4-13 14:08
東鐵嗰個唔叫羅湖站?

我就係係東鐵羅湖站聽到個男人大聲夾雜粗口講電話。

唔明點解係香港羅湖站聽到人大聲講粗口就唔失禮???依個係咩想法???基本上大聲講粗口已經係羞家,不論係任何地方。

https://topick.hket.com/article/1169969/%E7%B2%97%E5%8F%A3%E5%80%BC%E4%BD%95%E5%83%B9%EF%BC%9F%E9%A3%9B%E6%A9%9F%E4%B8%8A%E8%AC%9B%E7%B2%97%E5%8F%A3%E8%A6%81%E7%BD%B0%E5%B9%BE%E5%A4%9A%E9%8C%A2%EF%BC%9F

https://www.businesstimes.com.hk/articles/133888/%E6%B8%AF%E9%90%B5%E9%99%84%E4%BE%8B-%E6%B8%AF%E9%90%B5%E7%BD%B0%E6%AC%BE-%E8%BF%AB%E9%96%80%E5%85%A5%E8%BB%8A%E5%BB%82-%E8%AC%9B%E7%B2%97%E5%8F%A3-%E5%8E%9F%E7%AB%99%E5%87%BA%E5%85%A5-%E9%80%BE%E6%99%82%E5%87%BA%E9%96%98-%E5%85%AB%E9%81%94%E9%80%9A%E9%9A%B1%E8%97%8F%E6%94%B6%E8%B2%BB/

男爵府

我試過係搭lift, 入來一家幾口,個女人粗口滿天飛,個短短時間困係度聽佢講粗口真係得人驚。
:-D

侯爵府

愛登士家庭 發表於 24-4-13 14:17
我試過係搭lift, 入來一家幾口,個女人粗口滿天飛,個短短時間困係度聽佢講粗口真係得人驚。
...

我見過有個阿婆自己去飲茶,同其他茶客勁講粗口,但有幾次見佢帶住幾歲孫女就唔講,証明佢自己都知講粗口係唔好,所以虎毒不吃兒。

Campenella    發表於 24-4-13 16:14

大宅

平平常常 發表於 24-4-13 12:39
依家d年輕人講野好多粗口,感覺係2019年開始大爆發。當時新聞見證過,好顛。

係我地BK會員一般比較抗拒粗 ...

粗口係咪次文化嘅一種。

大宅

Campenella 發表於 24-4-13 13:55
我上星期觀塘地鐵站附近 ,

聽到後面兩個女人一口流利粗口 ,

讚!有助推動本土文化。

大宅

回覆樓主:

TBB(愛回家)對白應該加些粗口助語詞,更迎合香港人文化。

大宅

回覆樓主:

粗口係咪大部份香港人嘅共同價值呢?

侯爵府

2313 發表於 24-4-13 14:29
粗口係咪大部份香港人嘅共同價值呢?

公眾地方著得過份暴露出街都會引起非議,唔明點解公眾地方大聲講粗口又有人覺得唔係問題?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 24-4-13 14:06
而家世代粗口更 common, 。仔比男仔更粗口,同事專業人士女仔,好年輕,喺 office 粗口爛到嚇親我。
...

我真係唔太接受到女仔/人粗口爛舌,唔認同但如果我識嘅人講的話都唔會出聲。好彩我身邊唔太多人講粗口

Campenella    發表於 24-4-13 16:15

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

YuYuMother 發表於 24-4-13 14:39
我真係唔太接受到女仔/人粗口爛舌,唔認同但如果我識嘅人講的話都唔會出聲。好彩我身邊唔太多人講粗口:thi ...

我有提佢 office 唔適合講,時代變遷,唔到我接唔接受,我無女,唔使特別提點,有提仔要睇場合。佢地知嘅,c6 同仔唔會喺我面前講。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊