1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

misssheep 發表於 20-1-6 18:44
我女19個月,可以跟住數1-10。
佢跳舞/行路時會自己數1,2,3,有時4,5,6⋯⋯有數數目既概念。
至於英文 ...
我個女而家20m ,其實都冇點刻意教佢,識數1~5,8,10,18,1百。A~Z 都唔識,但A for x~Z for x
已經可以用手任意指出來了。 其實呢個楷段,好多野對佢地來講都係冇意義,所以晚d 都冇咩所謂。
我反而段練佢對生活口語應用,而家已經識4個詞既句,even講到唔連貫。比如 爸爸 炒炒 比(長音) 貝貝 食 , 出門口 玩(長音) 掃把 掃樹葉 , 屎屎 肚肚 度 痛 ,
我覺得細路學生活化既野重要d ,
食唔食桔仔?

食幾多?
半個。(成個拎左去)
我諗但其實佢未有構想半個係幾多。

子爵府

kittycheung622 發表於 20-1-5 21:55
仔仔18個月,暫時識得認同數1-10,英文字母就淨係識認同講大約5-8個,正常幾時會識1-20同A-Z?謝謝
...

我女女大約13 m認到a-e,18m可數一至10,a-z.
形狀同顏色要到21m左右先完全掌握到

Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

別墅

jayk_1030 發表於 20-1-7 18:10
我女女大約13 m認到a-e,18m可數一至10,a-z.
形狀同顏色要到21m左右先完全掌握到

好叻

水晶宮

嘩咁細要識咁多嘢

我係澳洲,3歲都未別識

大宅

puppydingo 發表於 20-1-7 19:28
嘩咁細要識咁多嘢

我係澳洲,3歲都未別識

香港係咁,乜都要鬥快,個個都係神童。一出世要開始認字,十個月要戒片。

水晶宮

misssheep 發表於 20-1-7 19:42

香港係咁,乜都要鬥快,個個都係神童。一出世要開始認字, ...

好大壓力
我2歲幾都未戒片

水晶宮

puppydingo 發表於 20-1-7 19:28
嘩咁細要識咁多嘢

我係澳洲,3歲都未別識

我最佛系喇 我女3.5 歲都未認得晒A-Z, 仲係會錯。我無理無特別捉住佢嚟教,我唔信佢遲下會唔識囉。佢18 個月都係識幾隻字剛剛合格,但而家講到有前段後段的full sentence (in English) 喇。我女都係3歲幾介片,我冇迫佢介,佢自動一介就夜片都介埋。

大宅

puppydingo 發表於 20-1-7 19:44
好大壓力
我2歲幾都未戒片

A-Z同戒片好似魔咒咁,港爸港媽係好引以為榮架!

育兒專家都講唔好咁早戒片,英語為母語既幼兒都係2-3歲先學英文字母,香港就係10幾個月要做哂識哂,好叻呀!

水晶宮

misssheep 發表於 20-1-7 19:51
A-Z同戒片好似魔咒咁,港爸港媽係好引以為榮架!

育兒專家都講唔好咁早戒片,英語為母語既幼兒都係2-3歲 ...

我見佢地唔ready所以打未打算戒。等佢地ready先。

我去睇呢倒kinder 我問過kinder (3歲後先可入)
老師叫我咩都唔好教,因為咁做左佢份工
所以我咩都無教。

水晶宮

Nbs 發表於 20-1-7 19:45

我最佛系喇 我女3.5 歲都未認得晒A-Z, 仲係會錯。我無理 ...

你係外國?
我孖女2歲先開始講嘢。而家d中英文mix埋一堆。
不過childcare叫我由佢地。話3-4歲倒就會識分咩人講咩language

片我等佢地ready先,而家完全無signs

水晶宮

puppydingo 發表於 20-1-7 20:03
你係外國?
我孖女2歲先開始講嘢。而家d中英文mix埋一堆。
不過childcare叫我由佢地。話3-4歲倒就會識分咩 ...

我喺香港呀,不過小朋友係讀國際學校,所以佢都係又中又英,講英文叻D。我哋平時都係又中又英,雖然D 人話唔好,但我小朋友分到邊D係中邊D係英,同埋佢知道邊個講乜嘢話。佢直頭識得做爺爺嫲嫲同工人姐姐的翻譯。

水晶宮

Nbs 發表於 20-1-7 20:07

我喺香港呀,不過小朋友係讀國際學校,所以佢都係又中又英,講英 ...

呢倒d educator反而話好。
咁樣學多2個language

讀international school好呀。

水晶宮

puppydingo 發表於 20-1-7 20:23
呢倒d educator反而話好。
咁樣學多2個language

講就真係無問題,唯獨係認唔到中文字...

水晶宮

Nbs 發表於 20-1-7 20:30
講就真係無問題,唯獨係認唔到中文字...

我都覺得無問題,因為我自己係都係咁大。
中文我唔會教lu
由佢啦

大宅

puppydingo 發表於 20-1-7 19:44
好大壓力
我2歲幾都未戒片

我個2歲幾都未戒吖

男爵府

回覆樓主:

其實每個小朋友學習能力及進度都唔會一樣

複式洋房

回覆樓主:

教數數字我係會趁帶佢去冒險樂園呢類地方先教,一開始係陪佢數,之後係叫佢自己數到依家係要佢話我聽要幾個幤先玩到,我再比返佢要既數目佢自己數
教英文就係當我發現佢好鐘意唱abc歌果陣果陣開始投其所好,買左英文字火車玩具,買左vtech果d字母巴士,買左點讀工具,買左積木,到最近佢大部份都認得哂果陣,我又買左字母機械人(其實買邊個玩具都係佢自己揀,但我有引導 ),呢個皆段最重要係令佢覺得學習係好好玩,係佢自己想做既野,而唔係為左佢要比同齡既人識多少少識快少少而夾硬塞比佢

別墅

ElledC 發表於 20-1-9 02:13
教數數字我係會趁帶佢去冒險樂園呢類地方先教,一開始係陪佢數,之後係叫佢自己數到依家係要佢話我聽要幾個 ...

你有個point我好認同,就係佢需要享受佢學習既過程,你諗到方法令佢享受,你要佢由1學到100,佢都可能好開心,咁已經唔可以叫催谷,但當然唔係淨係要求佢focus係學習而放棄娛樂。
佢唔享受既,你要佢淨係學123ABC都係催谷,所以與其話香港小朋友辛苦,不如話香港既家長辛苦,要諗下點樣令小朋友又開心又享受咁係依個畸形教育制度下力爭上游。

別墅

qq6a 發表於 20-1-8 20:23
其實每個小朋友學習能力及進度都唔會一樣

所以我只係想知佢需要係咩範圍內為之正常,正如健康會話幾大都唔識轉身、企、行就要見醫生。

大宅

mcs74 發表於 20-1-5 23:03
我女18個月…咩都唔識…你仔仔點做到嫁?求指教!

我仔岩岩19個月。。。認到晒+讀到晒A-Z, 數就1-10都讀到,但冇咁主動

首頁

尾頁

跳至