婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

KooLee 發表於 19-3-15 11:36
樓主不如講畀大家知,你畀幾多家用。樓主一家三口住奶奶家當然要畀家用,唔通仲想養埋你地。樓主奶奶算好 ...

不如婆媳版加條版規,不論係直接或間接令你覺得有野想呻,只要奶奶唔係對新抱幾衰幾衰就唔準開post啦!

PS:家用比足,一定係我地洗費以上,話有比家用只係廢事人又話我靠奶奶。

別墅

ting_ting_anna 發表於 19-3-15 13:05
我同樓主一模一模,成日比呀媽話我身在福中不知福,
生仔前,我係無咩所謂,
而家生仔後有好多矛盾,

一模一樣,我奶奶都會寵孫,因為人地一句身左福中不知福,就會覺得係我地既問題,係我哋雞蛋裏挑骨頭,明明我連隻雞蛋都唔想要,可來我挑骨頭。

我開post嘅原因都係想同你依類同類人互相取暖、打氣。點知而家連喺網上面呻,都要比人話無資格,即係而家連逆來順受都唔可以,只可以感激。

禁止訪問

複式洋房

我奶奶都是會愈幫愈忙既人,同埋會比較多事,
佢個人比較亂同有點亂咁來,無咁有常識,
但我又唔話得佢,尤其剛生完情緒好差,
試過佢見奶樽放蒸機消毒,
佢就拎晒我D保溫壺去入去蒸,
D膠融晒,全部報銷,
佢話唔知蒸氣係咁熱,
果陣坐緊月,又無晒D壺,又唔出得去買,
好無奈!

別墅

重新 發表於 19-3-15 13:31
樓主我相信其他jm係覺得,你不停喺到話反面有幾好,如果反面就點,想法好負面,好唔要得。
樓主你知唔知咩 ...

其實我就係覺得奶奶根本唔需要幫我,佢話請咗工人搞到佢咩都唔使做好悶,我老公話可能佢存在感低左,我都唔好意思經常拒絕佢做嘅嘢,仲要多謝佢之餘,有時仲要讚佢,我冇可能全部舉例我奶奶好心做壞事嘅例子,但係我從來無係屋企抱怨過。

但係我多次強調,我唔係覺得我奶奶衰,我當然知道佢係出自好心,先會想幫我,我就係怕會影響屋企關係,所以我照顧我奶奶情緒都好落力,成日陪佢傾計,佢都好鍾意,照顧佢哋飲食、噓寒問暖,我全部做足,亦從來唔會有任何要求。

如果我覺得佢對我好係馮旨,我洗咩咁做?我已經成日洗自己腦,要尊敬佢,佢出發點好,但唔係可以無感受。

禁止訪問

別墅

ting_ting_anna 發表於 19-3-15 14:08
我奶奶都是會愈幫愈忙既人,同埋會比較多事,
佢個人比較亂同有點亂咁來,無咁有常識,
但我又唔話得佢,尤 ...

係,無奈依個字用得幾好,我個仔岩岩六個月個陣我奶奶差啲比左蕃茄同蛋白我個仔食,好彩我淨係返半日工,所以阻止左,又唔可以怪佢,因為佢地覺得依啲係有營養嘅食物,之後首先要感謝佢對孫嘅關心同付出,然後要詳細解釋點解佢依家唔食得住,我有時仲要專登踩個工人去認同佢嘅做法,先確保到佢唔會因為工人而覺得自己存在感低左,每日都要重複幾次,真係好攰。

別墅

吹吹水 發表於 19-3-15 14:30

樓主擺明係痴男家,靠老公,無本事又要多多要求嘅女人。俾99 ...

首先,我老公其實唔係唔想搬,只係覺得樓價未係時候,第二,我同老公同時出去做野就一定租得起樓既,我份糧唔高,但就比得起租有餘既,我只係買唔起樓,我地唔係唔想搬而要靠奶奶,而係我奶奶唔想我地出去租樓都唔喎一佢住,我地唔想佢唔開心。

你就憑我以前既post知我老公人工高過我,我無儲蓄就覺得我人工得一萬鬆啲?覺得我係靠奶奶?你斷章取義都幾叻。

禁止訪問

男爵府

忍埋呢大半年,搬走後就格開下對佢冷淡d,等關係疏離番就得啦。又唔需要反面既。始終係老公既屋企人,無謂搞到咁姜。

別墅

吹吹水 發表於 19-3-15 15:00
我相信樓主人工可以俾到租有餘,劏房到係9000-10000,村屋有啲仲平,但夠唔夠俾埋工人費用,真係要樓主先 ...

多謝你成日讚我老公,我唔否認佢本事既
不過我就唔會要我老公同佢仔住劏房囉,咁我自己人工就緊係我自己先知啦,唔通你話萬鬆啲,就真係萬鬆啲咩

同埋你唔係唔知教仔同教孫,係完全兩回事下話,我都老公以前都係比人湊既,我奶奶要返工,依家我奶奶每日就淨係同孫玩,你覺得會一樣?

另外我老公唔係因為怕佢呀媽縱個孫想搬,但係佢自己覺得的確要一家一主,佢唔買樓係因為係投資角度覺得未係時候,但係我地係可以租樓,只係我奶奶阻止,我地唔想佢唔開心姐,我都打得咁詳細,都幾想睇下你仲有咩幻想力,仲可以點斷章取義。

別墅

MeowMuiMui123 發表於 19-3-15 15:08
忍埋呢大半年,搬走後就格開下對佢冷淡d,等關係疏離番就得啦。又唔需要反面既。始終係老公既屋企人,無謂 ...

係呀,我都係咁諗,所以依家保持關係良好,忍得就忍,同埋我絕對唔係討厭我奶奶,我知我老公做嘢忙,我反而會主動同我奶奶傾吓計,等佢冇咁悶,就算第時搬咗,我都會咁做。

我提反面,只係想講當我情緒差嘅時候,我做唔到反面可以做嘅嘢,只可以選擇忍,而唔係覺得反左面仲好,所以我先話,如果我真係要反面,我洗咩開依個post。
不過多謝你真心比意見,thx

複式洋房

我都好明白
總括黎講係有苦自己知,唉

只係好多人覺得我地唔識感恩
有人幫手好羨慕我地

其實自己只係想親力親為去做
唔想麻煩人
盡返自己本分
同老公一齊照顧小朋友,解決日常生活問題
但往往身邊有好多人熱心幫忙
但從來冇問我地需唔需要
而要我地接受佢地「好意」

別墅

Molly103 發表於 19-3-15 17:18
我都好明白
總括黎講係有苦自己知,唉

有人明白真係好感動

加油(emoji)(emoji)為搬出去為目標

禁止訪問

禁止訪問

別墅

重新 發表於 19-3-15 19:49
樓主成日講話請咗工人搞到奶奶存在價值低,咁樓主對頭家做過啲乜貢獻,唔係得個忍字。
樓主只不過對住奶奶 ...

你咁多時間睇曬我以前既post,不如你睇清楚我之前既留言,我地一早想搬,不過唔係買樓,係想租先,只係我奶奶唔鍾意,我地廢事佢唔開心,講到咁你都要覺得係我要靠奶奶,要住佢地方。

第二,奶奶存在價值低,唔係我講,係我老公講,咁當然係我奶奶同我老公講啦。

至於貢獻,我有返工,無工人之前我有做屋企既家務,就算大肚都有做,之後比左錢請工人,當然我老公都有比錢,我地係共同分擔屋企既開支,我奶奶話工人唔識煮中菜,依家連飯我都煮埋,基本上我無要求我奶奶照顧過我。

至於我個仔,係我屋企唯一有話事權既事,我奶奶有叫我放佢係廳玩,依個係我唯一拒絕既事

別墅

吹吹水 發表於 19-3-15 20:52
樓主當然無諗過要自己同個仔住劏房啦,一心就要老公買樓。
好彩樓主c6夠本事,如果唔係靠樓主一世都唔買唔 ...

又要話無興趣知,又唔係斷章取義,但係就自己作個數

我係無積蓄,但係我唔係唔返工淨係靠老公養囉,無積蓄就唔代表無收入既。

我唔係一開始就要求佢買樓,由頭到尾我都只係想公婆各一份去租樓先,咁我奶奶又要唔開心,我仲有得揀?佢話至少要我地買左樓先好搬,就算依家買左,都叫我地唔好搬,放租收租算。

你就係憑我叫老公買樓就確定我係無生產力淨係靠老公奶奶既人?可能你真係唔係斷章取義既,或者係穿鑿附會囉。

禁止訪問

別墅

重新 發表於 19-3-15 23:03
我真係睇得好清楚樓主第一個婆媳版出post,樓主講得好可憐,為bb著想先想老公出錢買樓,唔係自己唔想出, ...

首先你估既全部都唔中,工我就自己揾既,因為我以前既工根本無可能長時間睇到個仔,至於多唔就見人見志啦。

同埋究竟你地點理解野,我話我大肚都有分擔家務,就係想講我唔係老馮要人照顧我,亦都覺得要做家務好應份,我幾時講過做家務係難為我講左都比人當我靠奶奶,我唔講咪比人當我虐待奶奶?講又錯,唔講又死,你地都幾難捉摸。
我真係想知邊度睇到我話要做家務係難為我。

首頁
12345...7

尾頁

跳至