自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

2018復活節勳章

appledai 發表於 18-5-11 23:18
曾經千方百計的想生小朋友,其中的心酸不足道。到現在大女差不多7歲,今天發現她在紙上寫著覺得媽咪煩,恨 ...

千祈唔好咁諗,父母梗係為子女好所以先會有時管束佢。你諗下自己做女果時,點都會有一刻覺得呀媽煩卦。我細個都有話呀媽煩,但依家我地關係不知幾好。

呢d時候俾啲空間你個女,你要諗下即使佢有d野遲左做都唔係咁大影響架,反而你哦多佢幾下會破壞左你地關係。

好多野係值得你珍惜,有時間同多d朋友傾下

珍珠宮

回覆樓主

如果你想佢做一樣野你比多個選擇佢,例如想刷牙先定xxxx先?呢個階段小朋友想快d長大,想好似大人咁可以話事。 慢慢黎啦,每個階段都係做媽媽既學習緊。

侯爵府

appledai 發表於 18-5-12 00:11
我並不是怪大女,我是怪我自己,我是個好硬頸的人,她遺傳我的硬頸。我錯在生了她。 ...

你是硬頸人,諗吓人地點先治到你? 或者你唔好理佢,反正都要叫成個鐘,不如唔好叫。 你做你嘅嘢,佢做佢嘅嘢,夠鐘瞓就報時,然後你自己去瞓。佢咁反叛,你就算再迫都唔迫得出啲乜,不如放手一搏。 7歲唔放手9歲10歲你更無本錢放手

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

曾經千方百計的想生小朋友,其中的心酸不足道。到現在大女差不多7歲,今天發現她在紙上寫著覺得媽咪煩,恨 ...

我8歲仔都講過呢d說話。原因都是我鬧佢。鬧佢的原因又同樓主一樣。
不過我無一刻覺得自己失敗。
覺得有情緒係正常丫。自己細個都唔係100%時間愛緊阿媽,梗有討厭的時候,因為角色衝突啫。不過佢一講,我就會唔理佢,佢好快又道歉。
我帶佢去玩時又最愛我架啦。
我常提自己:你生得佢,就無條件愛佢架啦,無論佢點,都唔會放棄佢。

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

appledai 發表於 18-5-11 23:47
不刷牙,是在玩或是畫畫。一畫就不肯停,要畫完,直到我火來發脾氣。我都不想每天發脾氣,但小朋友如果聽 ...

有否平時火遮眼地講一些中傷女兒說話?類似「你好煩」「你好黑人憎、好討厭」

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

樓主,你千辛萬苦生左仔?生兒育女係天意,有些人比你更苦更努力,也可能生不出來!首先,你自己價值觀都有問題!
孩子來到世界唔係代表要圍住你轉,有些事也不可太強求!辛苦了自己,更辛苦了孩子。
Life must go on

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

聽過失敗乃成功之母嗎?你今日覺得失敗,咁努力改變做到成功囉,冇人天生識教仔,自己知脾氣唔好咪想辦法控制,花多d時間同小朋友溝通,我都唔好老皮架,朝朝叫起身擦牙食早餐,又要提醒帶嘢,講九十幾次都唔記得,好難唔變母夜叉,老公同仔女都話點解我要咁惡,咁唔想俾我鬧就唔好踩過我條線,大家約法三章,唔起身我夠鐘就關門走人,通常唔駛嘈,第二日佢地就自動自覺一叫就起身。樓主首先唔好再怨話自己唔應該出世,事實冇得變,行前一步諗方法教好自己小朋友,點樣改善下親子關係好過。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

琥珀宮

其實有邊個仔女唔覺阿媽煩?

大宅

回覆樓主:

如果你會睇書, 試下看正向教育的書, 由自己做起, 多感恩, 你和小孩會快樂和諧很多, 我自己也不斷學, 改变自己行為模式。

伯爵府

回覆樓主

以其人之道還治其人之身,叫佢做基本野要叫1個鐘,下次佢叫你做d基本野你又拖佢1個鐘,肚餓想食飯、揾唔到野、功課要幫手、帶出街去玩....

男爵府

而家對小朋友不可命令式架,要當「同事」咁,要同佢商量,要教佢time management, 超有耐性x10000, 超好EQx100000n, 不能動不動命令佢,但又不能哦喎,總有些小朋友係好易教,但唔係我地個D囉,我攪一個已經花很多時間,真係一個夠哂數。

readymama    發表於 18-5-12 07:25

男爵府

我並不是怪大女,我是怪我自己,我是個好硬頸的人,她遺傳我的硬頸。我錯在生了她。 ...
硬頸的人其實係自己大晒不肯讓亦係自我高高在上得更要。你覺得你女似你咁樣唔好,你錯生她,因她正是你的一門鏡子,當你見到她的反應,你傷心難過,試諗她做過的那件事,那反應令你開心,咁你用番同樣態度對她。想想那些人那些反應或態度令你傷心,請記住:己所不慾勿施於人。我諗假若你上司,你父母,丈夫咁樣吹住你,話你呢樣唔好,個樣唔惦,你都會唔高興。嘗試用鬧鐘,叫你女自己set 個時間讓個鐘提她取代你的聲音。夠鐘做,而佢唔做,就熄燈,令佢做唔到。試行呢個方法,最後,多d 讚,你自己都喜歡人讚,為何唔讚多d

男爵府

appledai 發表於 18-5-11 23:30
其實今天我打電話給學校社工,社工同個女傾,個女說是不中意我每日大聲勞。我自問每件事開頭都好聲好氣,比 ...

不是基因,是佢學了你的行為,試下你自己一個禮拜不發脾氣,你會出奇囡囡的改變

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆樓主

時間表,應該幫到你。
同她一起訂立時間表,由起床訂到瞓,每日幾點刷牙,幾點至幾點可以畫畫⋯⋯
愛畫畫可以,但她要明白時間不會等她!
既然愛畫畫,同她一齊玩,例如同她一齊用10分鐘畫一個公園,之後又一齊欣賞或者笑下對方。又或者只能用一隻顏色畫公主咁!題目可以小朋友出的。
其實小朋友要我們的時間一齊玩,玩得埋自然愛上妳!
分配好自己的時間比兩個小朋友,加油

大宅

我都係二個小孩,大女6歲半,6年幾黎印象中都只係試過佢細過時二三次鬧過佢,其實你保持平和既心態,個女都會變得好平和,當你一warning佢時佢已經會識點做,你經常大聲話佢,佢已經習慣左,已經唔驚,你唔係要佢驚你,係要訓練佢唔好拖延,自己講左半個鐘要完成,無做到會有咩後果,要說到做到,唔可以比籍口佢再拖延落去

珍珠宮

你唔係錯在生左佢,而係錯左諗埋一邊

男爵府

樓主,不要那麼灰,我嬲我老公嗰陣就成日諗離婚好過,單身仲快樂,哈哈
人火起上嚟先會咁諗嘢,慢慢嚟,個世界好多嘢等你發掘

男爵府

你自責件事唔會變,不如去上堂學點做好過啦
冇人一出世就識,plan a 唔work,咪plan b lor

大宅

回覆樓主:

我嬲我囡時都有諗 我生錯咗佢 同自己阿媽呻
佢即時罵我:講呢d有咩用? 做人有困難就是要諗辦法解決
我覺得自己阿媽講得好正 諗埋呢d只會增加負能量 唔生都生咗 自己行開下去下shopping 開心番就有勇氣有方法了
太多負能量 就算人地有方法俾你 你都冇心機實行架

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁
12345...6

尾頁

跳至