婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

HeidiMa 發表於 17-1-24 13:17
我99都係咁,超級雙重標準。
年三十晚飯,年初一午/晚飯,年初二開年午飯同我講就話傳統要食埋先可以返外家 ...
直接問佢地 "是否玩雙重標準呀? " 俾我就肯定句句都有骨...

男爵府

小玥小主 發表於 17-1-23 19:40
出past出到我自己都覺得煩!
話說99話年30係屋企食團年飯!
跟住年初一又話要去佢到拜年!

初一返左, 計正初二係返娘家囉, 我唔會返囉, 老公唔肯, 我會叫老公自己返99家, 我初2唔會再返去

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

唔洗同你C6講咁多, 因為佢其實都唔覺有問題。

你只需要唔跟, 自己番。

如果佢衰到覺得你要跟佢番99度, 但就唔會就你番呀媽度。
我係你我連初一都唔番奶奶度。

咪各自各囉~!
大前題係你要做得出。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

男爵府

我的育兒心得勳章

Well,我奶奶後生時初一返娘家,初二先同男家開家。但做左人奶奶就要我初一初二都去男家。未有小朋友就有同佢癲下,費事老公難做,有小朋友就我老公仲驚過我,只係去一日就可以。

別墅

我都想有一日吾使再理孖9,但又覺得C6到時會好慘,矛盾
又係新袍

大宅

newyogini 發表於 17-1-24 17:00
我都想有一日吾使再理孖9,但又覺得C6到時會好慘,矛盾

我都係甘覺得。但99平時做既野好煩好討厭。唉唉

大宅

hhz 發表於 17-1-24 16:18
Well,我奶奶後生時初一返娘家,初二先同男家開家。但做左人奶奶就要我初一初二都去男家。未有小朋友就有同 ...

呢d99咪雙重標準囉..佢做人新抱就唔理99..但做人99又要新抱點點點!同我99一樣!叫我地同佢住到老死!我驚住咁耐佢未死我已經死左!因為我同佢一齊住住出病黎!

大宅

我已經同99講左我要返娘家食飯唔會去佢到食
我中問佢食咁多餐無一餐飯團年飯
啊99中話年係食廿九團年飯
年初一係新年飯
年初二係開年飯
我聽完佢即刻好細聲講左句!食食食!食屎啦
食到十五呀笨!你講哂啦!

公爵府

hhz 發表於 17-1-24 16:18
Well,我奶奶後生時初一返娘家,初二先同男家開家。但做左人奶奶就要我初一初二都去男家。未有小朋友就有同 ...
嚴重的雙重標準 ! 制造矛盾 !

男爵府

我的育兒心得勳章

小玥小主 發表於 17-1-25 01:04
呢d99咪雙重標準囉..佢做人新抱就唔理99..但做人99又要新抱點點點!同我99一樣!叫我地同佢住到老死!我驚 ...

我就無同佢住,仲住好遠,所以返一次,就算坐一陣都好,都花半日,有時仲要等啲遲大到親戚就更無奈。假就得三日,俾佢佔左咁多日,搵日用來抖下都唔得咁滯,真係超辛苦。

男爵府

我的育兒心得勳章

美之選468 發表於 17-1-25 07:41
嚴重的雙重標準 ! 制造矛盾 !

哈哈,係呀,仲過份嘅就係結婚第一侷諗住俾個下馬威我,我一早問定佢啡幾時團年,佢話年三十咁啦,咁我同媽講今年同佢年三十,睇下下年可唔可女家做返除夕咁啦。我媽都ok,無所謂,總有一家要就。第二日奶奶通知佢個仔話要改,咁我c6已好燥,因為外母個邊就左男家時間,乜枱都book晒,c6都唔好意思。咁我
同c6講,已經就左你阿媽,係佢自己放棄,我而家即刻就book過枱同阿媽正日食團年飯,奶奶一陣話要返正日,我唔會講讓佢架!

第三日,我奶奶又話要改返年三十喎,佢個仔咪直接拒絕左佢。我一早估到佢玩野啦,佢都傻傻地,難道會玩到我?玩到佢個仔之嘛。

男爵府

小玥小主 發表於 17-1-23 19:40
出past出到我自己都覺得煩!
話說99話年30係屋企食團年飯!
跟住年初一又話要去佢到拜年!
提早weekend食團年飯~
年三十正日又團年飯~初一去佢度拜年~
初二返去開年~
初三晚返去食飯~
初七人日又食飯~
元宵又食飯~

今年我終於頂唔順!! 決定只有年三十&年初一會蒲頭~

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

周我 99 一樣, 自私到爆, 就算食完飯無野做, 都唔俾走, 係都要你坐喺度, 好似 200 年前的賣身妹仔 (賣斷咗咁). 自私精.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

年三十:奶奶屋企食團年飯
年初一:一早去奶奶屋企拜年,下午某親戚屋企團拜
年初二:奶奶屋企食開年飯
年初三:陪奶奶去拜神

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

小玥小主 發表於 17-1-24 01:34
我真係激到訓唔著..平時都唔會打比佢!我聽日打比佢同佢講清楚!如果真係強逼我咁做!因為佢平時自私!把 ...

唔好呀,百病纏身P搞著子孫咋
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

heidys 發表於 17-1-25 12:26
唔好呀,百病纏身P搞著子孫咋

哎..個日嬲得制先亂講野..所以算啦..一陣咀咒埋自己

伯爵府

下下咁嬲做乜,99依种生物係咁得寸進尺,讚激親自己。佢有佢講,你有你自己做。你唔去唔通佢會走來綁你去咩……

美菲絲    發表於 17-1-25 14:03

男爵府

我覺得..C6覺得冇問題個下先係問題wor
通常99見d仔冇意見/唔出聲就會為難個新抱

樓主不如試下問返C6,咁多日都返男家
咁請問邊一日返女家? 你話男家食咁多餐
其實女家都一樣要食咁多餐
睇下佢點答

大宅

yui1625 發表於 17-1-25 16:11
我覺得..C6覺得冇問題個下先係問題wor
通常99見d仔冇意見/唔出聲就會為難個新抱

但係我應該要向住99咁講
下?!乜原來要食咁多餐飯架!叫我媽補返先!哈哈哈

大宅

QY08040408 發表於 17-1-25 13:50
下下咁嬲做乜,99依种生物係咁得寸進尺,讚激親自己。佢有佢講,你有你自己做。你唔去唔通佢會走來綁你去咩 ...

我好易比佢激親..哈哈。

首頁

尾頁

跳至