家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:新媽咪2007+發表於+13-7-31+16:44+大

原帖由 howmuch 於 13-07-31 發表
你要明白, 最壞時實際可以有乜野先.
多謝你的意見

複式洋房

新媽咪2007 發表於 13-7-31 17:52
1年千幾蚊咁平?我1個月要$6xx....
價錢是視乎年紀的
危疾好重要, 點都要買
不過你要考慮清楚個額買幾大
同埋有d plan 有埋每2年免費驗身, 最好揀呢d

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

有埋每2年免費驗身, 最好揀呢d

←←←← 羊毛出在羊身上,又係羊羊自已比,再講現在驗身,驗幾十個项目,幾係6,7百~

!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

有買危疾啊, 前兩年仲加大保額添, 因為我媽有冠心病要通波仔, D人以為政府醫院咩都包, 其實唔係, 以通波仔為例, 放入去的支架政府醫院俾唔包架, 一條支架就要六七萬, 有時可能要放唔止一條, 我媽就放咗三條。我媽做完手術之後, 我即係買多份危疾俾自己。

仲有醫癌症有的藥同做標靶治療的藥政府醫院都係唔包架, 而且萬一大吉利是有病又返唔到工, 所以如果唔係好有錢唔至在一百幾十萬, 都係買危疾保障全面D, 可以淨係買冇儲蓄成份, 相對平D, 但要一直供落去囉。

聲明: 我唔係做保險架

珍珠宮

回覆:保險

我有買,要供10年每年6萬幾(有儲蓄成份)

轉自微博

当一个人躺在病床上时!
送他500元的可能是朋友!
送他5000元的可能是亲戚!
送他50000的可能是父母兄弟姐妹!
送他500000或更多的一定是保险公司!
钱到用时方恨少!是谁的错呢?
朋友,亲戚,父母,兄弟姐妹都没有错!
只能说:
错的是你太过自信风险不发生在你身上!
错的是你没有未雨绸缪!
因为买保险就是买尊严!
未雨绸缪 智者决胜人生!

大宅

我本身有份人壽+意外+住院,每月供$6xx, 如買危疾每月又要供$6xx.

Agent話我本身份保險的儲備現金可以幫我供完舊果份,咁我就只供危疾但舊果份退保時儲備現金都有但會比較少。

依家唸緊買唔買危疾好,如買應5應該有儲備現金去供人壽果份!

男爵府

27歲已經有癌症,而家已經用晒所有儲蓄,全家等緊政府帮忙,如果佢當時有保險喺身嘅,會唔會對全個家庭都有帮助呢?

洋房

有買, 但要小心留意d 條款, 因你每一間對"危疾" 的解釋都唔同, 好似就癌症做例, 係未診斷為有擴散跡象既時候, 就唔會解獨為"危疾" 保險係唔會包此期間的費用

大宅

引用:有買,+但要小心留意d+條款,+因你每一間對\"

原帖由 峰爸 於 13-08-03 發表
有買, 但要小心留意d 條款, 因你每一間對"危疾" 的解釋都唔同, 好似就癌症做例, 係未診斷為有擴散跡象既時 ...
明白,多謝你的意見。

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

引用:+本帖最後由+大力大力+於+13-8-3+22:51+編

原帖由 大力大力 於 13-08-03 發表

要從第一頁睇起呀女隻腳咁,要唔要睇醫生??
多謝你的資料,睇左幾個鐘都未睇完

公爵府

引用:有買危疾啊,+前兩年仲加大保額添,+因為我媽

原帖由 tongtongmama 於 13-08-02 發表
有買危疾啊, 前兩年仲加大保額添, 因為我媽有冠心病要通波仔, D人以為政府醫院咩都包, 其實唔係, 以通波仔 ...
噫!大拿拿 7萬蚊X3條,成2幾萬。

不過,你知唔知有得支助架。重唔計自住物業,只計家庭的可動用資產的20%。(不單是手術,連非藥物名冊的藥都有得支助。) 我相信你屋企人當時只是覺得麻煩同付擔得到者。

當然,有買保儉就梗係想住私家病房啦。
但提一提你,每間保儉公司對危疾的定義可能有不同(就算同一個病,可能佢有得賠你呢間冇得賠)和記得要小心注意其賠償的限制呀。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

多謝你的資料,睇左幾個鐘都未 睇完

←←←← 绝對值得多些時間去了解一,就知道典解我一家一直無買保險,一生受用~

.

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

覺得有需要咪買囉,我有兩個朋友有癌,都攞到30萬。
成日叫人唔好買嘅人,到你有事嘅時候,係咪佢比錢你醫呀!
我覺得,供保險,用唔著嘅時候,咪好似好唔抵咁囉,但一有事要用,咪好有用囉。
加上依家啲病痛真係年輕化咗,我有兩個同學都係生癌過唔到30歲,有兩個就仲化療緊。

伯爵府

題外話:
上年有個朋友,未夠40歲隱性心臟病走咗,賠返300幾萬比佢老婆,你話買保險有無用呀?

有時有D嘢,當然唔想發生係自己身上,但一旦發生咗,保險係幫到你。

公爵府

引用:題外話:上年有個朋友,未夠40歲隱性心臟病

原帖由 tkbaby 於 13-08-07 發表
題外話:
上年有個朋友,未夠40歲隱性心臟病走咗,賠返300幾萬比佢老婆,你話買保險有無用呀?
現實世界上並不是買和賠這麼簡單和直接。我可以講買之前要看清楚條款才買。簽了名和如期付款並不一定會賠。原因可能是當事人未能苻合保單上的條件。我有事冇得賠,可能同一件事發生到你身上便有得賠。

我屋企人試過買左,有事入院,有賠償。
又試過有事入院,冇得賠(向電視/報紙就睇得多,想都想不到會發生向自己屋企人身上)。佢地真係可以向保單裡面quote 出你不符合的條件。我可以講,如果你買前細讀這些條款,相信你都會再貨比三家,再三考慮和選擇。

總之,保儉要有閒錢至買,要有需要,要睇看楚至買。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

引用:大家買保險是否都買埋危疾?+我10幾年前買

原帖由 新媽咪2007 於 13-07-31 發表
大家買保險是否都買埋危疾?
我10幾年前買保險時冇買危疾現在agent叫我買,我仲考慮中,想睇下大家意見!

...
我都好彩當年都有買,保險賠了50萬比我,我用個d藥好貴,可以幫保下!

伯爵府

WWT1234 發表於 13-8-7 21:16
現實世界上並不是買和賠這麼簡單和直接。我可以講買之前要看清楚條款才買。簽了名和如期付款並不一定會賠。 ...
你啱,一定要睇清楚先買。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我早年有一個Agent在討論區,大大声話自已做了15年保險,話自已有 "一個” 真實個案,大佬做了15年先有一個真實個案,大家計下就知机會率係多少???

.

買基金真係好傷

首頁

尾頁

跳至