跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

回覆 bibifa1225 的帖子

太好了,有日本媽媽會。有什麼吾好野呢?日本對我們來說幾乎是天堂呀

男爵府

回覆:日本媽媽報到區

我同先生都唔係日本人,但可以一齊傾嗎?
我地之前每年都會去2-3次日本,但自大肚開始已冇去啦,而家仔仔5個月,希望可以喺一歲時去日本過生日,暫時想去九洲,因為未去過
其實你地係咪早餐一定會食飯架?

子爵府

好媽媽勳章

引用:我同先生都唔係日本人,但可以一齊傾嗎?

原帖由 Cheetos 於 12-12-06 發表
我同先生都唔係日本人,但可以一齊傾嗎?
我地之前每年都會去2-3次日本,但自大肚開始已冇去啦,而家仔仔5 ...
我就一時時啦,係自已屋企就麵包多,不過奶奶個邊就早餐食飯多。其實早餐食飯我又唔覺得好特別…因為係香港飲早茶我都會食蒸飯既。依家冧起都想食。

2009年6月3日這天....我失去肚裡的愛女。

マリン媽媽永遠愛妳!!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Cheetos+於+12-12-06+發表我

原帖由 bibifa1225 於 12-12-06 發表
我就一時時啦,係自已屋企就麵包多,不過奶奶個邊就早餐食飯多。其實早餐食飯我又唔覺得好特別…因為係香港 ...
但係你地傳統日本三餐係咪有好多前菜架?我成日睇電視都見到每餐用好多細碟,洗都有排洗

大宅

請問
http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10151299490293249&set=a.10150469652873249.386365.624273248&type=1&theater

別墅

回覆 Harubi 的帖子

Hi Harubi,

仲想介紹你我地有"駐日香港媽媽會", 你參加左未??

別墅

Hi hi, 我好奇想問日本孕婦係咪唔使戒口照食Sushi 刺身昆布? 同埋平時你地係咪整和式料理呢?

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+bibifa1225+於+12-12-06+發表

原帖由 Cheetos 於 12-12-07 發表
但係你地傳統日本三餐係咪有好多前菜架?我成日睇電視都見到每餐用好多細碟,洗都有排洗

...
我無煮咁多前菜,我住開都係二餸一湯白飯任裝同埋我奶奶都唔會煮咁多款,不過佢就好多漬菜之類既野。我就好鐘意食,用黎餸白飯超正!

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

好媽媽勳章

引用:Hi+hi,+我好奇想問日本孕婦係咪唔使戒口照

原帖由 littletwinster 於 13-01-07 發表
Hi hi, 我好奇想問日本孕婦係咪唔使戒口照食Sushi 刺身昆布? 同埋平時你地係咪整和式料理呢? ...
我無介口架…生野差唔多兩星期食一次,香港人成日講既涼野(昆布,海帶,白菜,豆腐…)乜鬼都食!

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+bibifa1225+的帖子 太好了,有日本媽

原帖由 Cranberries 於 12-12-05 發表

太好了,有日本媽媽會。有什麼吾好野呢?日本對我們來說幾乎是天堂呀 ...
天堂?睇下住邊度啦!我呢度天堂唔講得上…一出去後園就有陣陣牛紙香味!

マリン媽媽永遠愛妳!!

大宅

回覆:日本媽媽報到區

我係駐日媽媽會既管理人、原則上只會加住日本既香港媽媽、希望能住日本互相幫助解決在日壓力難題, 但如果本來對日本生活非常熟悉(例如買送、搞証件)、可以參與交流都歡迎參加、因為會員中冇住香港既太太、可能有d 寂しいね
想加入請pm我啦、我唔係成日上bk、發現有人想參加既靚太可以fb提提我ar !thanks^^

民房

Hi Jap Mommies!

我上年搬來東京, 而家住港區南青山, 一個仔仔啱啱3個月! 對於系日本生活乜都唔系好清楚全部靠老公(日本人),所以想結識其他香港媽媽!

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Hi+Jap+Mommies!我上年搬來東京,+而家住港

民房

Bubu520 發表於 13-2-1 02:17
你地就好啦可以係日本個邊住!香港俾人食左呢到活得好辛苦
香港真係好亂, 空氣又污染! 學校又爭崩頭, 想像唔到D龍年BB第時點入學, 咁多!我香港, 加拿大, 新加坡 都住過, 除左香港度度 raise children都好.

民房

pigletpp 發表於 12-12-19 18:53
回覆 Harubi 的帖子

Hi Harubi,
我想參加啊! 

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Bubu520+發表於+13-2-1+02:17+你地就

別墅

回覆 heidick 的帖子

無問題呀~
我PM我FB比你, 你ADD我呀~

大宅

Cranberries 發表於 12-12-5 03:15

太好了,有日本媽媽會。有什麼吾好野呢?日本對我們來說幾乎是天堂呀 ...
來日本玩, 就係天堂來生活就慘啦
生仔, 病左, 無人幫, 都係自己睇
有老爺, 奶奶又要睇夾夾.
唔夾就大把野頂住晒. 大家的想法, 文化, 習慣太不同了
311事件之後, 又被呢個果個煩, 每日不安之餘, 也不寧

真係唔好睇表面

子爵府

好媽媽勳章

回覆:Carolwing 的帖子

講得無錯,係度生活真係樣樣自已黎,唔好指意會有人幫,係度生活有佢好既一面,但一定唔及自已家鄉…香港好!

マリン媽媽永遠愛妳!!

大宅

bibifa1225 發表於 13-1-8 21:58
我無煮咁多前菜,我住開都係二餸一湯白飯任裝同埋我奶奶都唔會煮咁多款,不過佢就好多漬菜之類既野 ...
我老公唔食漬物, 所以我家無

首頁
12345...8

尾頁

跳至