自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

Ava000Ava 發表於 24-5-10 19:41
前兩三年做過,公立,半切
今日做,聽日走基本上假係寫一星期,不過其實出院,行得走得,無乜野

聽到有一個星期假都好D
可以休息下咁
想問下你宜家個疤痕有冇話淡左好多?
感謝你 祝你一切順利

洋房

Anpanmama 發表於 24-5-10 19:55
我舊年七月做咗甲狀腺切半手術,都係因為結節切咗右邊,大概兩個鐘頭手術其實已經係長咗少少,因為有部份 ...

多謝你咁仔細分享
都想問下你當初係全身麻醉?
有冇話做完之後有乜唔舒服?
都想知道個傷口大概幾cm
宜家恢復成點樣🤔
因為我都幾擔心個傷口會好長🥲
聽到會唔夠氣我都幾擔心
因為返工都成日要講嘢,之後又要返intern
非常感謝你 希望你一切順利

洋房

kerotan 發表於 24-5-10 20:16
咁會畀你鬧既人 咪好開心囉
講笑咋 你繼續好好休養 會復原的

呢個儀器都係第一次聽,多謝你同我講
因為我返工成日都要講嘢,希望對聲帶唔好太大影響
可能得私家肯做呢個?公立果度冇醫生同我講過呢個
一黎就問我切一半or全切除
因為仲係讀緊書,所以唔太負擔到私家
多謝你回答,祝你身體健康

洋房

lcn2009 發表於 24-5-10 21:07
呢條喉就係你講的儀器,做手術時用,如果手術中,接近聲帶,會發出聲響提醫生,醫生講解手術時,比資料我自己去 ...

非常感謝你,呢個真係第一次聽
希望到時候醫生都會講解下比我聽
聽到覺得好似點都買左安心D
祝你身體健康,一切順利

洋房

eeyoreb 發表於 24-5-10 22:18
我之前係私院做
住左3晚
係頭幾個星期 ,講野唔夠氣

休息耐D好似安心D咁
想問下除左唔夠氣,有冇話傷口會有拉扯既感覺咁?
燉肉汁呢個等我之後試下先,感謝你分享
祝你身體健康

洋房

TamaCat 發表於 24-5-10 22:44
不一定要開刀,適合條件可去瑪麗找梁醫生做無創消融

我本身都係瑪麗果度睇呢個甲狀腺
有時候D醫生既態度搞到我唔敢問太多
但我都明白佢地好忙

可能因為每次睇我個醫生都唔同
一開始有個醫生話可以做消融定係微創
不過上次去個醫生就建議我切除一半或者全部
話因為抽針幾次都係不確定
不過真係好多謝你同我分享呢個,等我知道多個選擇
希望你一切順利!

洋房

KC12345678 發表於 24-5-10 23:15
我都想知,甲狀腺半切係咪都係傳統開刀好啲?定微創做?我都1516緊做唔做?
...

呢個做唔做我諗要同醫生商討下
或者見多幾個醫生再決定會比較清楚
到底微創or傳統比較適合你

可以既話我都想試下微創,好似個傷口冇咁大
但公立果度冇offer呢個選項比我,我又唔太夠錢去私家果度
加上醫生話依家做可以切一半
但唔做有15-30%發展成cancer,我又唔敢搏呢個機率
醫生話如果係cancer,好有可能到時候需要全部切除
風險比較大
所以公立果度話好快可以做手術,我就決定做
希望你身體健康

男爵府

littledreammy 發表於 24-5-11 03:16
休息耐D好似安心D咁
想問下除左唔夠氣,有冇話傷口會有拉扯既感覺咁?
燉肉汁呢個等我之後試下先,感謝你 ...

初初都有拉扯既感覺架
不過唔係太唔舒服囉

疤痕 可能我個位較位中間
似一條深少少既頸紋

子爵府

littledreammy 發表於 24-5-11 03:21
我本身都係瑪麗果度睇呢個甲狀腺
有時候D醫生既態度搞到我唔敢問太多
但我都明白佢地好忙

我問過醫生,唔肯定是否cancer,一定要做傳統手術切出來化驗

侯爵府

2024年龍年勳章

littledreammy 發表於 24-5-11 03:11
呢個儀器都係第一次聽,多謝你同我講
因為我返工成日都要講嘢,希望對聲帶唔好太大影響
可能得私家肯做呢 ...

明白你看公立嘅感受
我第一次喺屯門醫院見醫生
都係叫我半切即使我超聲波及抽針報告顯示是良性
我問他消融術 他說消融後結焦若果癌變就好難分別了
我追問我的結節不是良性的嗎
他答抽針只是抽一部分不代表100%良性。 我再問他 我擔心手術會影響聲帶 他竟然說你是教書的嗎
他的答案 使我呆了 之後他解說手術後要引流....
我只能回覆他 我未有心理預備 需要考慮 他就再約3個月之後覆診

第二次見是另一個醫生, 是他告訴我有儀器協助減低声带受損風險的。 他 見我唔願意做手術就offer照多次超聲波 安排繼續覆診

之後一個月 頸部腫得特別快
便改去看私家醫生, 醫生先抽走囊液
(一大筒) 即時頸部已經平復了。 他叫我考慮做酒精消融術及 解釋了我的情況不是做射頻消融術。我立刻回覆做, 他說不用急,叫護士再解釋詳情及手術安排。 我一星期之後喺養和做了。 上午入院 中午做 晚上出院。

我每次見醫生都係有備而見
但公立醫院第一次見的醫生實在把我嚇慌了。 你都要堅持有什麼想問就問清楚。

侯爵府

2024年龍年勳章

TamaCat 發表於 24-5-10 22:44
不一定要開刀,適合條件可去瑪麗找梁醫生做無創消融

如果是九龍區新界區病人
怎樣可轉介去看 瑪麗醫院 醫生

珍珠宮

kerotan 發表於 24-5-11 09:56
如果是九龍區新界區病人
怎樣可轉介去看 瑪麗醫院 醫生

睇瑪麗私家症,就唔理你住邊一區。
睇專科門診就唔太可以轉區。

侯爵府

2024年龍年勳章

wan_sosin 發表於 24-5-11 10:31
睇瑪麗私家症,就唔理你住邊一區。
睇專科門診就唔太可以轉區。

哦原來可以這樣的

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我由舊年4月發現有結節
5月 做超聲波及 收針
7月 11月 喺屯門醫院見醫生
12月私家做酒精消融
期間學習到不少有關甲狀腺疾病知識, 想在這裏分享一些資料給你

無論用手術,微創, 射頻消融術都有同等機率捐及聲帶。 傷唔傷到 最睇
~ 醫生的判斷 經驗手勢
~ 囊腫的位置
但永久損害聲帶的機會好低, 我唔肯定percentage好像只有1%

你說抽針不肯定是否癌變?
抽了幾多次,化驗報告怎寫, 自己上網查清楚,我圖片中的網站資料,有講甲狀腺癌分類。

你有沒有症狀囊腫多大
是否颇大醫生提議手術?
attach0/tmp/phpLz5p7z

子爵府

kerotan 發表於 24-5-11 11:23
我由舊年4月發現有結節
5月 做超聲波及 收針

想問你是否先抽針,確定良性先做酒精消融?
消融邊間私家有? 同埋幾錢?

侯爵府

2024年龍年勳章

Taitaimui 發表於 24-5-11 11:27
想問你是否先抽針,確定良性先做酒精消融?
消融邊間私家有? 同埋幾錢?
...

我5月抽针 是良性
之後12月頭見醫生抽走囊液時
医生有把囊液再化驗是良性
當時醫生憑經驗都說應該是良性
但穩陣起見再化驗 才做消融術

順帶一題 酒精消融術 原理同射頻消融術很不同 酒精消融只適合 液態囊腫cyst, 抽走囊液後注入酒精 等囊腫內壁壞死斷了血液供應囊腫不會再大

我是睇袁寶榮醫生的 之前提供图片的資料就是他的網站。 手術費大概五萬, 計埋初次診金超聲波 化驗 覆診 再加一萬到啦

洋房

kerotan 發表於 24-5-11 09:53
明白你看公立嘅感受
我第一次喺屯門醫院見醫生
都係叫我半切即使我超聲波及抽針報告顯示是良性

好多謝你分享
我下次見麻醉科醫生果陣會仔細咁問佢多D細節
本身上次都叫我做手術 不過見D醫生佢地意見都有分歧
所以都係上次複診先firm到要做手術

本身我都猶豫要唔要做手術
不過個結節都去到2.幾cm 所以我都揀做手術算

不過依家最擔心都係聲帶 影響到既話可能返工實習都要停咁
上網見人地果個引流管好似好恐怖咁🫠🫠

洋房

kerotan 發表於 24-5-11 11:23
我由舊年4月發現有結節
5月 做超聲波及 收針

感謝你分享,我會試下睇下資料
我試過四次抽針,頭兩次話抽針唔到
第三四次都係不確定結果,話係非典型細胞
有一次call我返去提早覆診話睇報告
不過多數都係醫生講,我冇咩機會睇下個報告
依家結節大概2.幾cm,話個結節好似有好多水咁
第三次返去有醫生建議做手術
後來有其他醫生話可以觀察先,因為個結節未夠大去做手術
第四次抽針果陣,個醫生同我講可以考慮做手術
話如果唔做就有15-30%發展成cancer
我見都算有risk,加上屋企人之前試過患其他cancer

珍珠宮

littledreammy 發表於 24-5-12 03:31
好多謝你分享
本身上次都叫我做手術 不過見D醫生佢地意見都有 ...

引流無感覺嘅,你可以放心。

侯爵府

2024年龍年勳章

littledreammy 發表於 24-5-12 03:31
好多謝你分享
本身上次都叫我做手術 不過見D醫生佢地意見都有 ...

是呀下次見麻醉科醫生問清楚 引流及 有否神經探測儀避免傷及喉返神經。 引流是因應所切除組織大少而決定的,你可以問醫生你情況用引流机会多少。

以我所知如果良性結節要大過4cm政府醫院才會提出做手術,又或結節已壓到氣管或引致病者其他不適才手術。

你的只2. Xcm, 可能懷疑有機會癌變才會offer 手術吧。你提及第四次抽針很多水,其實通常有液態的比實質囊腫有癌風險低的。
所以不用太擔心喇,况且甲狀腺手術比起好多內臟嘅手術都算係小手術 復原也容易的。 這裏見很多jm都有經驗啊
另外現階段及術後都要學識放鬆自己,我在半年之內結節大得很快 估計主要原因是壓力爆煲。

祝你平安及一切順利
一路來update等大家分享經驗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊