自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

公司名咁長都改到?入票落公司戶口喎,點改到無痕跡呢?銀行職員無發現?奇怪。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁兒戲?

照計用沙膠,會脫支票張底色架喎,咁都過到?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

沙膠擦過d位會白左d。咁都過到?

子爵府

親身經歷

郵差派錯信(支票)
被派錯信公司的會計將支票入了自己公司戶口
銀行teller 入帳
最後成功過帳
一個月後被開票人發現

成件事由郵差開始,全部出錯,全部都發雞盲唔睇嘢

男爵府

czl115 發表於 24-4-17 09:16
早幾日喺小紅書有人講到呢個話題,對香港支票可以用原子筆(圓珠筆)書寫感詫異,因為喺內地,正式文件書寫 ...

文化唔同、香港人普遍較誠實,咋騙較內地少所以無咁多防範

大宅

JoeyJoey 發表於 24-4-17 12:39
親身經歷

郵差派錯信(支票)

奇怪,公司名唔同都可入票?

大宅

my005 發表於 24-4-17 12:17
咁兒戲?

照計用沙膠,會脫支票張底色架喎,咁都過到?

咪係。

水晶宮

回覆樓主:

我以前公司都出過事,我公司出票給供應商,但係支票在寄送途中,俾人攞咗,改了payee 姓名,在改的地方,加簽(假冒開票人簽名)了,但一啲都唔似,最後成功入數,當然,揭發後公司報警處理。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

howmuch 發表於 24-4-17 13:00
我以前公司都出過事,我公司出票給供應商,但係支票在寄送途中,俾人攞咗,改了payee 姓名,在改的地方,加 ...

最後點呀?有無賠返錢呀?捉唔捉到人呀?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

howmuch 發表於 24-4-17 13:00
我以前公司都出過事,我公司出票給供應商,但係支票在寄送途中,俾人攞咗,改了payee 姓名,在改的地方,加 ...

銀行失職,簽名都唔似。

水晶宮

my005 發表於 24-4-17 13:02
最後點呀?有無賠返錢呀?捉唔捉到人呀?

犯人是公司負責出街送文件的員工,當然拉了/定罪,但公司沒有追討賠償,因為追賠償,要另外民事處理….

大宅

howmuch 發表於 24-4-17 13:06
犯人是公司負責出街送文件的員工,當然拉了/定罪,但公司沒有追討賠償,因為追賠償,要另外民事處理….
...

即係自己人犯案,防不了。

珊瑚宮

howmuch 發表於 24-4-17 13:06
...

個員工真係好大胆呀。 好彩捉到佢。

男爵府

其實銀行做嘢有時真係好求其。我試過攞錯老公本支票簿開票,簽咗我個名,照舊過到數,你話離唔離譜

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

罪犯一定好好手工

大宅

今年2月至4月期間,警方接獲多名市民報案,稱自己的銀行戶口,被人使用經修改的支票提取現金,觀塘警區刑事部隨即接手調查。警方經過情報搜集後發現,多宗案件均涉及同一個支票詐騙集團。

觀塘警區重案組第一隊主管偵緝督察梁曼宜指,詐騙集團分工明確,有人負責偷票、存票及開啟傀儡戶口。成員以區內有多座有辦公室的工廠大廈為目標,有關辦公室業務經常涉及支票往來。詐騙集團成員會在大堂信箱偷取載有支票的信件,再使用沙膠擦掉原有收款人的名字,或刪掉再用原子筆冒簽,之後將經篡改收款人名稱或金額的支票存入傀儡戶口,或到銀行櫃檯直接提取現金。

詐騙集團偷取總共38張支票,金額共達100萬元,當中27張支票成功被過數25萬元,每張金額由1,000至幾萬元不等。其餘未能成功過數的支票涉款75萬元,最大一筆款項30萬元,由於金額過大以及簽名不符而被銀行拒絕交易。

大宅

回覆樓主:

原來有好多大金額支票被阻截,未能成功過數,用沙膠改都發現唔到,銀行職員抵鬧。

水晶宮

my005 發表於 24-4-17 13:10
個員工真係好大胆呀。 好彩捉到佢。

點會拉唔到,佢傻傻地,支票是劃線的,他都夠膽把支票抬頭改成自己名,入自己戶口。

珊瑚宮

howmuch 發表於 24-4-17 14:24
點會拉唔到,佢傻傻地,支票是劃線的,他都夠膽把支票抬頭改成自己名,入自己戶口。
...

咁真係好傻。

男爵府

kaing08 發表於 24-4-17 08:46
警方自今年二月至四月期間,接獲多名市民報案,指銀行戶口懷疑被人以修改過的支票提取現金。觀塘警區刑事總 ...

之前有JM話兩公婆簽錯對方張支票都兌到錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊