夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 KILW 的帖子

其實佢知架,唔鐘意比家用咁解,其實係咪好多男人都係咁?

別墅

回覆 陳小b 的帖子

我好多時都唔聽佢講,佢覺得自己既說話係教精我,然後大家最終係嘈餐死;相反,我講既野佢都唔會聽,又係鬥嘈

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

佢話你唔想湊仔,你咪話返佢虐兒囉,
比得雞碎咁多家用就叫”養”個仔架喇?

唔好咁傻長期用自己積蓄,
你同老公講積蓄已經用完,我先出去工作,

如果佢唔固定比返多啲家用,無資格反對你去工作。

男爵府

lsh207 發表於 23-12-12 23:53
回覆 KILW 的帖子

其實佢知架,唔鐘意比家用咁解,其實係咪好多男人都係咁? ...

唔係啦,我老公每月都比足家用我,我係ftm,結婚開始每個月都會比錢我,佢加人工就加我家用,出bonus、雙糧都會比一半比我。
如果其他雜費我出住先,我會whatsapp比個list佢,例如:細路學嘢錢、旅行駛費….
老公會過返比我

別墅

回覆 sharebuy 的帖子

你老公真好,點解我會咁問呢,因為我有個朋友都係咁,雖然佢老公每月比家用,但比三四千蚊,仲要比面色老婆睇

男爵府

lsh207 發表於 23-12-13 09:24

你老公真好,點解我會咁問呢,因為我有個朋友都係咁,雖然佢老公每月比家用,但比三 ...

坦白講, 唔太理解你哋相處模式, 因為如果只講比家用哩件事,c6就有問題, 但平日你哋相處有冇問題, 例如教仔方面等等, 咁你就要自己揾下

我媽就係永遠因為a事嬲, 但永遠用b事鬧人, 好多時我地都唔知係a事定b事有問題

別墅

回覆 kaman06 的帖子

教仔方面大家都有分歧,例如係刷牙,我老公成日同我講唔洗幫小朋友刷牙,話乳齒遲早都甩,等小朋友生恆齒刷牙都未遲,聽完真係反白眼上太空,所以佢自己、阿哥家姐啲牙爛灑,佢永遠都覺得佢阿爸阿媽既教導方式冇問題,咁大個人都唔思考下係咪岩,有時我都覺得自己好似同個冇常識冇讀過書既人生活

男爵府

lsh207 發表於 23-12-13 10:42

教仔方面大家都有分歧,例如係刷牙,我老公成日同我講唔洗幫小朋友刷牙,話乳齒遲早 ...

見到你講刷牙呢個比喻真係反哂眼,乜嘢乳齒唔使刷?乳齒蛀牙都會影響佢出恆齒㗎喎!佢呢d咁無文化的思維,真係好難溝通!奉勸你都係快d揾份工,賺多個錢旁身!貧賤夫妻百事哀,sad but true

複式洋房

所以真係無錢唔好結婚, 廢事累人

子爵府

回覆 lsh207 的帖子

如果佢咁在意見,就去返早啦,就唔係淨係話自己覺得累,所以要返下午至夜晚,多餘

真心唔知當初你哋點結論出你個全職媽媽,做全職媽媽做到咁悲微,我就一定唔會做,佢家用隨心俾,某程度上你都有份縱容出嚟,因為係佢角度,俾一萬你又搞得掂,俾三千你又係搞得掂,使咩俾咁多

男爵府

lsh207 發表於 23-12-13 09:24

你老公真好,點解我會咁問呢,因為我有個朋友都係咁,雖然佢老公每月比家用,但比三 ...

比3、4千都有面色睇,我反而唔相信有咁嘅男人選擇結婚,單身好過啦。

別墅

回覆 KennyChaw1982 的帖子

其實我地唔係冇錢,兩個人加埋搵好多,生之前亦都講好請工人或者保姆,生前咩都得,生後咩都唔得,咪唯有我湊

別墅

本身我朋友離過婚,同前夫有兩個小朋友,而佢啲小朋友係跟前夫住,依家佢老公,係當初兩條友岩岩拍拖幾個月搞大左個肚,咪兩個焗住一齊,某程度上女既都有責任,自己又唔避孕,男既又冇責任心。
但我同老公係講好左生完請姐姐或者保姆,但生完又話呢樣唔得果樣唔得,又話要比佢阿媽湊,我唔肯,老爺奶奶好污糟,佢地成日執垃圾翻屋企,又冇常識,就變左我湊

別墅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

我有同佢講要到貼,佢就過左一萬比我,下個月幾千,隔幾個月又隨心比,佢一直知我戶口係到扣,但就係鐘意點就點,我話要翻工幫補屋企請保姆,佢就反對,呢啲唔係叫縱,係明知故犯

複式洋房

回覆 lsh207 的帖子

咁你老公都幾大男人主義

水晶宮

會唔會係大男人加無安全感
佢怕你出去做嘢,見世面多咗識嘅人多咗,又搵到錢,會嫌棄佢走路? 所以錢都唔比你,等你用自己積蓄,用到你自己無錢又無收入,局住喺佢身邊?

男爵府

lsh207 發表於 23-12-13 13:44

本身我朋友離過婚,同前夫有兩個小朋友,而佢啲小朋友係跟前夫住,依家佢老公,係當 ...

你地真係要好好坐低傾下,每個月比一個實數,個銀碼你唔會倒貼,咁佢有比開一萬就唔好少過一萬。
收家用或寧用錢,我唔覺得係寄人籬下。
我一開始同老公講左,我做FTM你就要每個月比錢我,唔可以因為你搵錢就大哂,用錢達我,因為係家庭中,每一個人嘅角色都唔同,你選擇出去搵錢,我就係屋企照顧日常家務同照顧小朋友。
so far我老公係錢方面真係唔會比少我,但佢都大男人架,永遠只有佢啱哂,從來都唔會認錯,家家有本難念的經。

別墅

回覆 Nbs 的帖子

佢一向都大男人,但你提起佢冇安全感,我都覺有少少,因為有時佢揸完一轉車要同我視像,但自問係尊一既人唔會搞風搞雨,佢翻工我出街都係得兩個原因:去阿媽屋企同埋落街買日用品,我自己都冇乜朋友,就算有都係得四五個,個個都翻工好難約食飯

別墅

今日下午去左社區中心申請保姆,依家等配對,佢要反對都阻止唔到我,因為我真係倒貼緊

大宅

lsh207 發表於 23-12-13 10:42

教仔方面大家都有分歧,例如係刷牙,我老公成日同我講唔洗幫小朋友刷牙,話乳齒遲早 ...
下次重點討論番小朋友嘅嘢,唔好對佢人身攻擊,唔好貶低佢家人,唔好話佢自己爛牙所以累到小朋友爛牙。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊