自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

sunnymama2 發表於 23-7-27 08:39
我都想知ADHD 小朋友鐘唔鐘意加時?

好多 小朋友ADHD 而影響成績,所以會諗加時幫助佢地。但企喺ADHD 小 ...

咁你小朋友唔加時~~~做唔做得晒先~~~

水晶宮

sunnymama2 發表於 23-7-27 07:43
學校話可以加時,但我第一時間拒絕左。

咁咁我之後問番阿仔,佢話唔要加時,佢話坐咁耐已經咁辛苦,加佢時 ...

我女中學時已加時,實際好唔好真係唔知道
DSE 都有加時
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

如果ADHD唔使食藥,咁即係不是太嚴重,而且份卷又做得晒嘅,咁就唔使加時。
津校係融合教育,跟教育署指引,SEN學生係有唔同嘅支援, 要唔要呢啲支援,就睇家長嘅需要?

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

小學份卷做得哂仲有時間剩就覺得吾需要加時,當上到中學甚至考DSE份卷做吾哂,你就覺得加時好正,不過要睇學生心態,有d覺得去其他課室比同學標籤吾鐘意。

公爵府

親子王國15週年勳章

真的,不是每位sen 学生也適合加時及休息的

大宅

學校建議加時,即係認為學生有呢個需要,如果唔加時有機會做唔切。做得切嘅可以伏低休息下,甚至舉手去廁所,應該唔算咩好大折磨。

別墅

BLouie 發表於 23-7-27 09:49
小學份卷做得哂仲有時間剩就覺得吾需要加時,當上到中學甚至考DSE份卷做吾哂,你就覺得加時好正,不過要睇 ...

完全同意, 尤其上咗中學既男仔, 幾熟都好, 都吾想同學知自己有adhd

珍珠宮

sunnymama2 發表於 23-7-27 08:08
我唔係反對加時調適,亦好appreciate學校的建議

我只係想知本身坐唔定的小朋友,加時比佢地坐耐d,作用有 ...

我明你意思呀,因為我姪仔係咁(姑仔個仔)。
佢初食藥未足一年,成績喺食藥前都中上,主要係上到高小明顯出現社交問題,執行能力影響到佢講嘢隨心所欲方式傾偈,變左主要係溝通問題。
但你論點對我姪仔係正確,藥前/藥後加時都係反效果,本身係專注力難以維持「最好狀態」45分鐘,所以見到exam paper前part多數做得好過後part,即使加時,佢亦多數唔識善用/控制時間。
我只係「舉個假設」,除非將一份試卷分2次俾我姪仔做,做完頭25分鐘paper,放佢出去走廊行吓跑吓break 30分鐘,然後再完成20分鐘試卷,呢個方法對佢可能頗有效,不過預左學校唔可以啦,佢藥前/後都從來冇用學校調適。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

sunnymama2 發表於 23-7-27 07:43
學校話可以加時,但我第一時間拒絕左。

咁咁我之後問番阿仔,佢話唔要加時,佢話坐咁耐已經咁辛苦,加佢時 ...

我仔經歷完dse

我初時都不想比佢中學加時的,因為怕比同學笑佢,但主任話,如果學校不加時的話,dse 都申請不到加時

dse 加時可以多20分鐘(我不記得乜野科),不好看小呢20分鐘,真是寫得多半頁紙

dse 加時不是你到時想申請就得,要批的,我記得果時我仔要搵教育心理學家做評估,寫信去申請

珍珠宮

好多 小朋友ADHD 而影響成績,所以會諗加時幫助佢地。但企喺ADHD 小 ...

其實你都可以自己喺屋企簡單試吓,坊間好多練習買到(計時試卷方式),你今日如常依45分鐘俾佢做完計分,聽日加15分鐘做另一份。比較吓exe成績之外,都多加留意過程(尤其後段)佢情緒有冇特別唔耐煩、更加坐唔定、更多小動作等等等等⋯⋯⋯

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

2024年龍年勳章

學生角度:
要去另一間房,會俾同學知
本身夠時間做/唔識做,加時係罰坐,又唔可以同朋友一齊考試放早

家長角度:
高中加時係有幫助,啲卷係唔夠時間做
申請DSE加時,考評局會睇學校本身有無幫小朋友做開加時,中學家長拒絕前要問清楚學校

伯爵府

如果你個仔都抗拒,就唔好搞。同其他人一樣咁做唔好有優待,
不如叫佢讀熟啲,平日操快啲做。
學校都有主動提議比啲情緒問題,甚至只係皮膚病比佢哋加時10分鐘左右。有同學申請咗但係發覺都有足夠時間做卷(外國公開試)。之後啲科都冇用到呢個優待。你話有分加就話啫。分分鐘又要俾人標籤,仲要落埋喺學校個檔案度。

珍珠宮

回覆樓主:

我個仔中學生,ADHD有食藥,佢主動想食藥,亦非常覺得考試加時好有幫助,最少中間有休息時間,中學考試時間長,有啲科有兩個break, 每個5分鐘,仔話有休息時間才是最大幫助,時間加長是其次。
佢加時考試成績明顯比唔加時嘅好,將所識嘅都做得返出嚟。

識另一個男仔同樣情況,到DSE都加時,DSE成績有幾粒*,入了理想大學和科目。

我並非叫人要加時,只係話加時有加時嘅好處,適唔適合睇自己啦。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

CrabPincers 發表於 23-7-27 11:10
我仔經歷完dse

我初時都不想比佢中學加時的,因為怕比同學笑佢,但主任話,如果學校不加時的話,dse 都申 ...

係,我仔學校老師都係咁講
平時無做開,好難在公開試向考評局申請
我仔話有用,中文經常唔夠時間寫

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

我仔中文讀寫障礙
冇專注力不足
冇食藥
學校加時10分鐘
對做數學極大幫助
英文正常時間內完成有餘
中文真係加時都一樣唔識做,呆坐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我女係ADHD, 小學時, 只係去其他班房考試, 有老師專責提佢唔好遊魂
不過老實講, 有d老師唔係全程留係班房,
我女就試過比其他同學d聲搞到做唔到卷
但偏偏果時班房無監考老師,
直至15分鐘老師返黎先安靜返,
所以果次係做唔晒

上到中學, 都一直分開考試
但次次都做唔晒份卷
數學甚至試過有半份卷無做
直至中二升中三因為成績太差
班主任先問有無需要加時,
我先知原來可以要求
中三開始加時, 每科都加25%,
而且學校要求, 加時要用唔同顏色的原子筆作答
所以都知道究竟加時有幾多幫助
完成中三上學期, 班主任又問, 有無需要其他調適
可以每30分鐘, 提供5-10分鐘休息時間,
不過我女唔想, 所以無安排

其實如果學校有問, 可以試下
如果覺得唔適合, 再取消都仲得
但起碼有選擇先

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

fupigpig 發表於 23-7-27 11:05
我明你意思呀,因為我姪仔係咁(姑仔個仔)。
佢初食藥未足一年,成績喺食藥前都中上,主要係上到高小明顯 ...

係呀

我仔的case可能較特別。佢少少專注力不足,比較多偏向過度活躍症

佢可以專注做卷,但做完就想走,你叫佢做完坐喺度覆卷,佢話好辛苦。又真係好乎合佢過度活躍的性格。

水晶宮

回覆樓主:

我親戚個仔話有用,佢公開試係加時同另一個課室考,佢話因為同一空間少人一齊考,減少左考試期間的干擾同壓力。(佢形容有人按筆都會令佢分心)

佢成績有星,入左三大了

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

miumiu0101 發表於 23-7-27 12:14
我女係ADHD, 小學時, 只係去其他班房考試, 有老師專責提佢唔好遊魂
不過老實講, 有d老師唔係全程留係班房, ...

你依家甘講,我都記得要分開顏色筆作答,因為要比教育局

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊