自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

Winniecml 發表於 23-6-25 18:23
知道其實好多人都係圍布當有空間比工人,但擔心新工人佢初時肯瞓廳,但嚟到學精咗或者有比較,一陣有咩做得 ...

嚟到學壞,有比較呢啲好難避亦估計唔到,唯有揀個overseas 純品啲嘅

別墅

一定係請overseas, 但合約上有一項話有冇提供房間,或房間同邊個share, agent話我明知工人係瞓廳但講大話有房或者佔共享房間,就係違法。攪到我好煩但兩老需要幫手。

水晶宮

anniellm 發表於 23-6-25 18:35
係,好刻薄
床都無張

唔知唔俾定佢地唔訓

我親戚好好地有間房有張床專係俾工人姐姐訓
點知佢係都要求親戚另外買張墊俾佢舖地下訓
好奇怪

男爵府

anniellm 發表於 23-6-25 18:35
係,好刻薄
床都無張

就係你呢僱主做壞個市場 知唔知姐姐來香港做野差唔多最高人工

伯爵府

Farfetchhyt 發表於 23-6-25 19:13

比張床工人瞓都叫做壞市場,講真真係眼界大開,刻薄都呢

每日笑一笑    發表於 23-6-26 21:19

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

如果你有間屋其中一間房係女性家人住,入境會要求工人同佢同房的

如果唔係咁情況,工人係可以瞓廳的,你換agent吧!呢個黑agent永不錄用

男爵府

anniellm 發表於 23-6-25 19:24
比張床工人瞓都叫做壞市場,講真真係眼界大開,刻薄都呢

d人係咁 自己有呀媽生
個工人好似冇呀媽生咁賤過地底泥

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-6-25 18:30
Agent 講嘅唔啱啦,冇房俾工人未至於違法,只係難揾工人啫,佢唔好亂噏先得Ga。 ...

無獨立房間的確違法

根據勞工處的《標準僱傭合約》,僱主須為傭工免費提供合適和有合理私隱住宿地方。當中有列明不適當住宿的例子,包括在走廊設臨時床舖供傭工睡,令傭工喪失私隱;或要求傭工與一名異性成年人或青少年同房。而僱主在遞交聘用申請時,須在合約列明向外傭提供的住宿安排,如是否提供獨立房間或與哪些家庭成員同住一房間。如僱主未能提出相關證明,有關申請可能會被拒絕。因此,若安排外傭瞓廳,床舖要朝桁晚拆,沒有其私人空間,便有機會違犯僱傭合約的要求。

水晶宮

回覆樓主:

同小朋友share room
身邊兩三個fd都係

珊瑚宮

Farfetchhyt 發表於 23-6-25 19:13

希望你老闆都咁對你, 橫點閣下唔覺得係刻薄

侯爵府

有冇小朋友房,同小朋友同房得唔得?係廳瞓真係好唔方便,仲要瞓地,唔係幾日,係兩年喎。

侯爵府

yauki921 發表於 23-6-25 19:30
d人係咁 自己有呀媽生
個工人好似冇呀媽生咁賤過地底泥

大開眼界,不過真係有好刻薄既人。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幸福花海 發表於 23-6-25 19:37
無獨立房間的確違法

根據勞工處的《標準僱傭合約》,僱主須為傭工免費提供合適和有合理私隱住宿地方。當中有列明不適當住宿的例子,包括在走廊設臨時床舖供傭工睡,令傭工喪失私隱;或要求傭工與一名異性成年人或青少年同房。而僱主在遞交聘用申請時,須在合約列明向外傭提供的住宿安排,如是否提供獨立房間或與哪些家庭成員同住一房間。如僱主未能提出相關證明,有關申請可能會被拒絕。因此,若安排外傭瞓廳,床舖要朝桁晚拆,沒有其私人空間,便有機會違犯僱傭合約的要求。.

梗係唔係啦

喺冇私隱嘅地方就唔得,即係你喺廳安個上下格床,間個簾俾佢係可以,唔可以俾工人同成年異性同房,要喺合約標明如果冇房間,會點安排俾工人,入境處睇情況而批,唔係違法,係要俾合理私隱工人住宿

伯爵府

其實間屋細成咁,連share房都俾唔到工人,就唔好請工人,到時佢又阻住你,你又阻住佢。

將心比己,你自己都唔願做呢份工啦!都係請鐘點/自己做啦!

別墅

小艾美 發表於 23-6-25 19:48
有冇小朋友房,同小朋友同房得唔得?係廳瞓真係好唔方便,仲要瞓地,唔係幾日,係兩年喎。
...

得一間房是兩老用,工人唔係瞓地,工人現在係瞓梳化床用布圍住。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幸福花海 發表於 23-6-25 19:37
無獨立房間的確違法

[size=17.7188px]根據勞工處的《標準僱傭合約》,僱主須為傭工免費提供合適和有合理私隱住宿地方。當中有列明不適當住宿的例子,包括在走廊設臨時床舖供傭工睡,令傭工喪失私隱;或要求傭工與一名異性成年人或青少年同房。而僱主在遞交聘用申請時,須在合約列明向外傭提供的住宿安排,如是否提供獨立房間或與哪些家庭成員同住一房間。如僱主未能提出相關證明,有關申請可能會被拒絕。因此,若安排外傭瞓廳,床舖要朝桁晚拆,沒有其私人空間,便有機會違犯僱傭合約的要求。[size=17.7188px]..

你哩段文字唔係勞署標準合約文字喎,下面哩段係勞署標準合約,冇話冇房俾工人係違法,你哩段文字似係Agent俾僱主喎

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 23-6-25 19:51
梗係唔係啦

喺冇私隱嘅地方就唔得,即係你喺廳安個上下格床,間個簾俾佢係可以,唔可以俾工人同成年異性 ...
我朋友就係工人瞓廳用簾圍俾入境處reject

象牙宮

三國1 發表於 23-6-25 20:14
我朋友就係工人瞓廳用簾圍俾入境處reject

我以前有朋友俾工人喺廳用簾係批咗

侯爵府

Winniecml 發表於 23-6-25 19:58
得一間房是兩老用,工人唔係瞓地,工人現在係瞓梳化床用布圍住。

屋無得變大係事實,不如諗下裝修上可唔可改下,我有個親戚屋企地方細,根本隔唔到一個獨立房俾工人,結果佢整左好似碌架床咁樣,上面係工人訓,好似閣仔咁,下面就係一張三人梳化,食飯先開張摺合既飯枱。 工人都算有自己私人空間。 已經盡量提供好既環境俾佢,每個人都有選擇,唔通佢要有獨立私人廁所我都要俾佢咩。 唔使理人單打,自己盡力就得,祝你早日搵到合適人選。

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-6-25 19:51
梗係唔係啦

喺冇私隱嘅地方就唔得,即係你喺廳安個上下格床,間個簾俾佢係可以,唔可以俾工人同成年異性 ...

呢個只係你自己既理解,事實啲agent話無獨立房間係唔會辦申請。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊