家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 princessgw 的帖子

有冇限邊種型戶口先得

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

angelfongwy 發表於 23-4-27 19:37
我agent話依家有份最少8年 保證年年4%return的定期 大家覺得點??出面啲息口成日上上落落 有份保證4%好似 ...

上星期、我有1M定期到期、新來啲客戶經理、死都叫我落去分行、剛我要去重慶大廈換外幣、哪家分行就在.印度廟對面、同佢閒談了個多小時、終於入正題、sell 我份1M的掛羊頭賣狗肉的人壽儲蓄保、先比100萬、頭5年給回4萬、第6年、每年5萬.....20年才能取回本金~

她問我怎樣?我老實同佢講、根本就一份、挷死20年的五年定期、我不如今日合埋眼、將100萬買入#2800富基金、20年後回報一定好過,買份噉嘅嘢、而且中途隨時可以賣出套現~

之後又再sell 我、有十幾%回報的產品、我好奇問佢可以點做到、佢話將我100萬借孖展、放大4倍.......未完

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我答:哦!即係保險融資~

早兩年、好多保險公司叫agent 、大力推這隻坤人產品、上年初美國加息週期開始、如果四倍孖展借入、利息會升1%、即是本金要輸4%~

其實坊間、好多銀行及保險公司、推出的產品、都是同客人對賭,他們有財務分析師、精算師.....而開出盤口、輸的機會甚少、所以好多客人、贏粒糖輸間廠~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 23-9-27 22:38
上星期、我有1M定期到期、新來啲客戶經理、死都叫我落去分行、剛我要去重慶大廈換外幣、哪家分行就在.印度 ...

咁等於保險公司估,嚟緊20年,定期利息,起碼6%

別墅

angelfongwy 發表於 23-4-27 19:37
我agent話依家有份最少8年 保證年年4%return的定期 大家覺得點??出面啲息口成日上上落落 有份保證4%好似 ...

8年,不如月供3988好過啦

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

上星期、我有1M定期到期、新來啲客戶經理、死都叫我落去分行、剛我要去重慶大廈換外幣、哪家分行就在.印度 ...

請問邊間銀行

翡翠宮

咁年金又點睇?thx

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊