自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

emilmama 發表於 22-3-9 22:00
no lah. 有投資物業唔代表一定要將香港收入納稅。加拿大租金當然一定要。

你可以問下會計師。

我有親人就係溫哥華會計師,
佢朋友回流返香港廿幾年,
早兩年想買溫哥華樓想收租,
我親人就係提佢唔好買住,
如果買要報埋香港收入會交好重稅,
因為佢朋友在香港收入都係比較高!
早兩個月見佢朋友同我講返,我先知!

大宅

redbeancola 發表於 22-3-9 13:18
請問全能嘅BK jm, 有冇人喺加拿大買樓收租,收租Management公司每個月已經hold起咗25%,咁佢係咪會直接幫我 ...

你親戚係non resident,所以當有租金收入時,每月係需要交租金的25%税畀政府!而果25%不是代管公司收的!

伯爵府

親子王國15週年勳章

錢錢媽 發表於 22-3-9 20:35
25% 管理費 ?
包唔包strata management fees 同 council fees 嗰d嗎?

唔係屋苑管理費
係代租管理費, 即係幫業主放租, 同管理咁

子爵府

emilmama 發表於 22-3-9 22:05
capital gain tax 既 inclusion rate 只係50%, 即係低過income tax rate一半喇。

Non-resident 好似唔係咁計。
好多年前賣樓時,律師hold起賣價嘅25%. 要自己向稅局prove返個cost係幾多先可以拎返個cost嘅25%

大宅

redbeancola 發表於 22-3-9 16:28
Thanks. 咁我幫佢出去搵吓會計師啦

其實大多代管都有一條龍服務,佢地會揾埋會計師幫你報税,當然要畀服務費給會計師啦!現在係報税季節,不如你問下代管幫你揾當地會計師啦!乾手淨腳,代管有齊晒業主的基本收支資料,你可能只提供按揭利息支出。保險費支出。間屋的管理費支出。。。

大宅

redbeancola 發表於 22-3-8 22:18
請問全能嘅BK jm, 有冇人喺加拿大買樓收租,收租Management公司每個月已經hold起咗25%,咁佢係咪會直接幫我 ...

個人專業意見: 扣除的25%為non-resident withholding tax, 你親戚如無其他ties to Canada, 不算deemed resident of Canada, non-resident只需填報income earned in Canada,如rental property income (gross revenue minus eligible expenses). Mortgage interest is NOT an eligible expense.

大宅

redbeancola 發表於 22-3-9 13:18

你叫管理公司幫你搞啦,25%係 non resident tax,應該佢直接幫你交的,佢仲有收你管理費架嘛

子爵府

大將軍 發表於 22-3-10 02:41
唔係屋苑管理費
係代租管理費, 即係幫業主放租, 同管理咁

咁加拿大, property manager (放租+管理)大概收幾多% ?

伯爵府

親子王國15週年勳章

錢錢媽 發表於 22-3-10 07:34
咁加拿大, property manager (放租+管理)大概收幾多% ?

我朋友話10%

我無用公司, 自己做返, 因為近

公爵府

牛年勳章

Apple__ng 發表於 22-3-10 07:21

你叫管理公司幫你搞啦,25%係 non resident tax,應該佢直 ...

再扣埋管理費,咁咪得好少錢落自己袋

大宅

STCMa 發表於 22-3-10 02:46
其實大多代管都有一條龍服務,佢地會揾埋會計師幫你報税,當然要畀服務費給會計師啦!現在係報税季節,不 ...

Thanks. 之前email 嚟email去咗好耐,可能忙佢哋又遲覆,終於搞清楚,有一間管理公司會搞埋,另外一間淨係會介紹會計師俾你自己處理,唔該晒

大宅

Apple__ng 發表於 22-3-10 07:21

你叫管理公司幫你搞啦,25%係 non resident tax,應該佢直 ...

唔該晒,係呀個25%佢hold起咗幫我直接交,終於問得清楚佢地

大宅

cpooner 發表於 22-3-10 03:06
個人專業意見: 扣除的25%為non-resident withholding tax, 你親戚如無其他ties to Canada, 不算deemed res ...

唔該晒你,終於同管理公司溝通清楚,有一間會直接幫我處理埋,另外一間會介紹會計師比我自己處理

子爵府

大將軍 發表於 22-3-10 07:44
我朋友話10%

我無用公司, 自己做返, 因為近

10% 都好貴下

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至