婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

benchan025 發表於 21-9-22 12:47
結咗婚之後就搬咗去外父外母附近住
大時大節先會返屋企
尋晚中秋返去食完個飯都冇一個鐘就吹住話要走

你結婚之返屋企睇父母,唔一定要帶埋老婆去(emoji)?
感覺好似係老婆害到你無得孝順父母咁

複式洋房

mcs74 發表於 21-9-22 22:33
姐係咁,如果老婆唔岩傾千奇唔好叫佢返去,淨係帶孫返去就得,費事要自己屋企人睇你老婆面色。大家開心, ...

好認同!

複式洋房

想見父母咪自己返多啲去,一定要拉埋老婆去嘅咩?自己返可能仲自在

子爵府

benchan025 發表於 21-9-22 22:22
其實係想見個孫,如何我淨係帶仔女返去,佢求之不得添,問題係作為老婆唔應該係咁
...

你自己帶返去見阿爸阿媽唔得咩?點解要老婆一齊去?賣咗身俾你

男爵府

其實係想見個孫,如何我淨係帶仔女返去,佢求之不得添,問題係作為老婆唔應該係咁
...

你老婆既「應該」同你既「應該」既尺度唔同,你唔可以以為你既「應該」就係全世界既標準。你可以同佢傾每星期/ 每月返幾多次坐幾多個鐘,但我覺得冇傾過就「應該」係點好強加於人。

大宅

回覆 benchan025 的帖子

老婆係自己揀,有咩好怨?

伯爵府

佢無返佢父母到嗎?叫佢走先,自己坐耐啲

子爵府

benchan025 發表於 21-9-22 22:25
我對佢父母真係問心無愧,隨傳隨到

女人好多自私自利,你睇隔離個post度講話要求老公係冇父母冇就知啦。好多女人都係淨係要求要親外家,但又唔可以掉轉頭對男家好,你都要盡快調教好你老婆,如果唔係只會情況更嚴重

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

佢自己都做左媽咪,自己仔女就寶貝,佢唔諗下6299都好想見你同孫?d人成日話生女好,佢地痴娘家,但佢地睇唔到,有d男人都想返去見父母多啲,不過會比人阻撓囉

珍珠宮

回覆樓主:

唔知當時幾點
唔知奶奶屋企同你屋企要幾耐車程
唔知當時小朋友咩情況
可能小朋友眼瞓,需要早啲屋企瞓覺

你自己平日多啲返去陪父母都得㗎
點解淨係大時大節先返呢?

我老公只會過年先會陪我返娘家,咁咪平時自己返娘家,無咩好抱怨

大宅

秋天與楓葉 發表於 21-9-23 10:37
唔知當時幾點
唔知奶奶屋企同你屋企要幾耐車程
唔知當時小朋友咩情況

講得啱,我都係咁諗,男同女把尺度嘅野唔同,爸爸就顧父母,媽媽就顧仔女,如果想老人家見多d小朋友真係可以自己帶返去,我都成日係咁,又或者早d返去囉

子爵府

如果關係唔好,我覺得各自返去自己屋企同自己父母食飯,好過乸口乸面咁

再者都係嗰句,你父母係想見你同個孫,你老婆返唔返對於佢哋係可有可無

你都未遇到最煩,最煩嗰啲係又唔俾你返,又唔俾你帶個仔女返去,直情要你斷六親

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

benchan025 發表於 21-9-22 22:25
我對佢父母真係問心無愧,隨傳隨到

咁你唔好再隨傳隨到了,
否則老婆覺得老馮,唔會感激你,
你應該花更多時間係自己父母身上。

大宅

大時大節先會返屋企

唔知你老婆同你屋企人關係點,不過如果佢唔想去嘅話,其實你都可以自己返去同你屋企人食飯,你想見佢哋多啲咁其實你平時都可以多啲返去陪佢哋,唔係一定要帶住個老婆先至返到去架喎

複式洋房

緣份嘅野冇得勉強,唯有得閒自己多d上去倍下兩老仲好啦。求人不如求己。

大宅

樓主,我覺得你要了解老婆咩原因會咁,睇下可唔可以解開呢個心結。
我分享下,我都係做老婆既身份,我亦都唔想見男家,就算食飯都係想食左飯交左差就走,原因……

1)次次食飯,我c6俾全數,我話夾錢,大家當我衰人
2)99話想見我地,但食飯從冇關心我地一家,次次都係同我地講其他仔女唔夠錢或有其他野要幫助
我之前都有你咁既諗法,見老爺奶奶開始老,都會提議老公搵佢地食飯見面,仲試過奶奶話其他家嫂對佢差,我地聽奶奶哭左勁多次,但而家我唔會再理。老爺奶奶話其他家嫂衰,之後又當人地好似寶咁。當個個家嫂理佢啦,佢又唔理我呢家

水晶宮

sybb2014 發表於 21-11-27 14:00

樓主,我覺得你要了解老婆咩原因會咁,睇下可唔可以解開呢個心結。

(1)x 2!

男爵府

大時大節先會返屋企

要孝順父母自己孝順

男爵府

lojo11 發表於 21-9-23 08:39
佢自己都做左媽咪,自己仔女就寶貝,佢唔諗下6299都好想見你同孫?d人成日話生女好,佢地痴娘家,但佢地睇 ...

咁都阻撓到,咁係咪應該檢討吓自己無能。都係果句,自己父母自己孝順。

大宅

...

你都講咗你自己唔係孝順仔,咁有乜理由要求你老婆要孝順你父母??你仲好意思講得出自己大時大節先返屋企見父母。

講真你父母最主要都唔係想見你老婆, 你有冇諗過你老婆見你父母可能好受委屈㗎,佢肯去都交咗功課啦你仲想點,你要做孝順仔可以自己多啲返屋企陪父母.

我都係大時大節先會出現6299家, 其餘時間如果老公自己唔返去唔通又關我事? 我老公比你明白事理,自己父母自己管理,佢每星期都會抽時間自己去陪父母,我亦非常贊成沒有阻止,因為這是他的責任

cathngai    發表於 21-12-26 10:14

首頁

尾頁

跳至