婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

YukTingHo 發表於 19-10-18 19:52
佢自己親戚都少見面,最多電話講兩句
有時候五明佢地咩相處

我夫家同外家都係結婚前見家長&擺酒當晚見面,之後未見過;因為大家生活圈子唔同,就算見面都無話題傾;四大長老同我兩夫婦都唔覺得有問題喎。

老爺離世後,曾經帶奶奶&媽一齊參加公司一日遊,見到佢哋傾計都係講啲老人病、左搵右搵嘢講,都鄧佢哋辛苦。我c6就辛苦啲,因為佢叫兩個都係「阿媽」,同外母講嘢時,自己阿媽以為叫佢;叫自己個媽時,外母又望住佢;我就忍唔住笑,佢就有啲唔知點咁。

禁止訪問

洋房

李英新 發表於 19-10-19 19:21
回覆 YukTingHo 的帖子

我奶奶都係呀…咩都唔識其實係懶,費事幫手之嘛。但bb有咩又會賴我架喎…正一搞屎 ...

Bb出左世都五係好夠膽比佢掂 驚佢五夠力

大宅

tchcdc 發表於 19-10-19 01:56
我寧願可以好似你咁 最好6299唔好理煩少陣仲好

極是 我仲有2個月生我都冇同男家D人講我有左 佢地吾知好過知 煩少陣我已經覚得係對我最大尊重

別墅

樓主,我同你情況差唔多,我產前產後都俾佢攪到就快癲,而家阿女都7個月我都係咁癲。。但係我勸你睇開啲,無謂令自己唔開心,而家更加唔好為佢影響到你既心情,bb最重要我都學習梗點樣令自己開心。。

男爵府

YukTingHo 發表於 19-10-18 10:29
結婚年幾都宜家夫家未試過親口同我講穩個時間見親家,除左結婚個日或者我外家既人親自黎探佢地,完全冇打算 ...

其實唔來往咪好囉。比佢地知得越多,事非咪越多,果d人憎人富貴,可以的話唔好話外家,我連我自己都唔想見佢地。可以的話咪搬囉,唔得咪忍囉。

伯爵府

其實唔見有咩問題?唔係個個家庭都一樣相處模式。我結婚8年,兩家冇見過。我弟結婚2年,佢外母成日約我媽去食飯。我媽直頭同我講好煩,唔去又唔係,去又好唔自在。

珍珠宮

回覆樓主:

你煮煲牛腩,99都話好臭話左好多日。。。
咁你仲想99接觸你外家,理你嘅生活,好奇怪嘅願望。

洋房

做個靚太 發表於 19-10-22 13:20
你煮煲牛腩,99都話好臭話左好多日。。。
咁你仲想99接觸你外家,理你嘅生活,好奇怪嘅願望。
...

我煮咩佢都五滿意,佢五會食我煮既野,我係正常交往都要,連我阿嘛80幾歲都親自上黎探佢,只係覺得點解五係掉轉

洋房

ivycwl 發表於 19-10-22 12:59
其實唔見有咩問題?唔係個個家庭都一樣相處模式。我結婚8年,兩家冇見過。我弟結婚2年,佢外母成日約我媽去 ...

起碼有聯絡下,佢好似見都五想見姐,比我感覺

洋房

ali0906 發表於 19-10-21 21:01
樓主,我同你情況差唔多,我產前產後都俾佢攪到就快癲,而家阿女都7個月我都係咁癲。。但係我勸你睇開啲, ...

未出世都五係好理,我都驚影響自己心情

洋房

回覆樓主:

Delete

子爵府

回覆 YukTingHo 的帖子

樓主,我唔係好明,你其實係咪期望你同你c6結婚後,你哋雙方家人係會定期聚會,互相拜訪等?

其實好多家庭雙方父母係除咗結婚嗰刻,或生仔嗰刻係醫院探B時見之外係絶對唔會見,所以唔係好明點解你咁介意你99嗰邊唔去拜訪你屋企人,雖然你話你八十幾歲的長輩都去拜訪你男家,我明白係好有禮貌,但你有無諗過你99可能係唔鍾意,佢唔俾反應,其實佢可能係專登冷待,希望你哋自己收歛,又唔使畫公仔畫出腸,叫你哋唔好嚟咁肉酸

我又覺得你唔會太一廂情願用你自己的想法要人配合你

至於99唔理你同BB,講真我相信有好多JM都為你拍手歡呼,叫你還神,雖然咁講好衰,但佢唔理咪少啲婆媳糾紛

珍珠宮

YukTingHo 發表於 19-10-22 14:01
我煮咩佢都五滿意,佢五會食我煮既野,我係正常交往都要,連我阿嘛80幾歲都親自上黎探佢,只係覺得點解五 ...

所以咪話你奇怪lo。。
咁嘅99,避之則吉啦~
仲係度唔開心佢同你少交流~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

做個靚太 發表於 19-10-22 20:57
所以咪話你奇怪lo。。
咁嘅99,避之則吉啦~
仲係度唔開心佢同你少交流~

可能佢諗住同屋企嘅老人家一樣,禮尚往來。
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至