0-6個月

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

8wk大 4個鐘一餐,6安無得走!
夜奶就戒到,1am-8am/9am都訓得ok

別墅

回覆樓主:

我b而家餐餐基本上都140ml-160ml
4個鐘一餐
但通常3個鐘多少少佢就開始ee牙牙
我就抱下氹下同比奶嘴

大宅

我b 8.5星期 全埋身人奶 8-9pm訓 有時3/5am醒一次 跟住就3個鐘一次

朝朝訓到10am就起身 到4pm左右訓一個鐘

你地bb會唔會訓咁少? bb全日有咩做呢

複式洋房

回覆 SMALLJO1124 的帖子

我囡囡都係7月頭出世,出世後一個星期就戒左夜奶,日頭3-4小時一餐4安奶有一兩餐會飲唔晒,11:30pm-7:30am/11:00am瞓得唔錯所以體重都0⃣️K

大宅

kt197010 發表於 19-8-29 15:09
大家好,我bb 7月出世,而家6星期大,睇下大家交流一下湊bb心得
BB食奶粉,但好大食,6星期大就黎7星期大, ...

咁你bb好好湊
我b都係7月出世,5星期大,但佢出院到而家食奶都勁慢,而家陪月雖然可以餵到佢每餐約140-150ml, 但佢食個幾鐘先食完,掃埋風差不多要兩個鐘 陪月放假我自己湊,我餵唔到佢食咁多添,因為佢食食下就唔肯食⋯我要兩個鐘餵一次,每次約60ml先攪得掂⋯
同埋夜晚有好多時唔肯瞓,要氹好耐先瞓得著⋯好羡慕你b 10點就知道要瞓覺

大宅

回覆 AngelFung_FB 的帖子

好幸福 第一星期就戒咗
可能我全人奶快餓d 亞女响第三星期做咗餓底

一個鐘食一餐 食到我驚 後來睇返好似叫猛長期

你個b有無?

複式洋房

besslyp 發表於 19-8-29 19:40
3.5-4個鐘一餐。 佢胃口有時唔同 130-175ml⋯⋯冇咩胃口飲130ml 多數3.5小時就會再餓
...

定到時就感覺夠湊好多了
如果3.5小時食左,下餐係咪按鐘數餵?

複式洋房

Kalinming 發表於 19-8-29 19:51
8wk大 4個鐘一餐,6安無得走!
夜奶就戒到,1am-8am/9am都訓得ok

好正呀,即係2個月大有希望,好令人羨慕,可以瞓七八小時

我暫時淨係瞓之前果餐比六安咋,其他餐唔敢比甘多

複式洋房

豬仔包包包 發表於 19-8-29 20:27
我b而家餐餐基本上都140ml-160ml
4個鐘一餐
但通常3個鐘多少少佢就開始ee牙牙

我b都係3個鐘就扭,但係係喊到飛起,食奶咀又滿足左,捱到4小時,所以我都唔識分係想要奶咀定想食

複式洋房

AngelFung_FB 發表於 19-8-29 23:53
回覆 SMALLJO1124 的帖子

我囡囡都係7月頭出世,出世後一個星期就戒左夜奶,日頭3-4小時一餐4安奶有一兩餐 ...

好羨慕瞓得多嘅bb呀

複式洋房

momobbpig 發表於 19-8-29 23:57
咁你bb好好湊
我b都係7月出世,5星期大,但佢出院到而家食奶都勁慢,而家陪月雖然可以餵到佢每餐約1 ...

食得耐真係好慘,我之前埋身餵,到三星期大時每小時都話要食,真係諗起都攰

我B係習慣九點幾十點扭眼瞓,所以諗住最後一餐奶就入睡,有成功過,但通常都係要tum瞓教,好似今晚甘,9:40食奶,食完扭到不得了,都tum到10:50先肯瞓教

大宅

SMALLJO1124 發表於 19-8-29 22:27
我b 8.5星期 全埋身人奶 8-9pm訓 有時3/5am醒一次 跟住就3個鐘一次

朝朝訓到10am就起身 到4pm左 ...

我仔都訓得唔多,成日好驚佢訓唔夠
佢通常夜晚叫做訓得耐啲,有五個鐘
日頭每餐食完都會恰到一兩個鐘(次次唔同)
夜晚六點至十點直頭唔會訓⋯
食完奶一路同佢玩玩到下餐奶⋯

大宅

我仔41days 當佢六週大
全奶粉B 每餐食緊150ml⋯四個鐘一次
有時日頭有一兩餐之間未夠四個鐘我會俾120ml⋯驚佢食太多太密個腎負荷唔黎(如有錯請指出)

每日奶量都食到800ml以上
我成日都驚佢食得多,但睇完大家分享發現原來我仔唔算大食⋯
不過佢餐餐清⋯個樣好似食極都唔夠咁

暫時佢夜晚十一點令鐘食完奶就會訓
訓到五個鐘度,試過訓到六個鐘添
日頭就訓得少啲⋯通常食完會恰到個令兩個鐘,又醒下訓下咁

你地阿B係咪都係咁架?我想佢訓多啲⋯因為訓教有助腦部發展

大宅

kt197010 發表於 19-8-29 16:56
想問下清晒d奶之後bb會不會好肚餓?抑或可以捱到4小時?抑或你想練習bb4小時一餐?

我睇住bb食到6安果下 ...

我都係迫拒4小時牙,盡量等到拒4小時喊先比,早左就抱多d
我個b都係要直抱牙。一滿月就開始扮大個

複式洋房

jamboo_ash 發表於 19-8-30 02:47
我仔都訓得唔多,成日好驚佢訓唔夠
佢通常夜晚叫做訓得耐啲,有五個鐘
日頭每餐食完都會恰到一兩個鐘(次 ...

我明呀,我b有時食完6點/7點個晚餐就唔瞓,想他瞓我可以做自己嘢,但調返轉諗又覺得收工有親子時間,不過好攰

複式洋房

jamboo_ash 發表於 19-8-30 02:54
我仔41days 當佢六週大
全奶粉B 每餐食緊150ml⋯四個鐘一次
有時日頭有一兩餐之間未夠四個鐘我會俾120ml⋯ ...

都有人講兩個月前嘅bb3小時一餐,我反而驚bb 4小時太長,會肚餓咋

好似都幾多b食完瞓個幾兩個鐘就醒,唔知點樣可以令bb瞓長d,抑或bb清醒時間?

大宅

kt197010 發表於 19-8-30 00:11
定到時就感覺夠湊好多了
如果3.5小時食左,下餐係咪按鐘數餵?

3.5-4小時佢餓我就俾佢食。有時會快d肚餓 有時唔會 有時肚痛可能4.5小時先食。 其實3.5-4.5都可以接受。 大人都唔會set定幾時食野。 所以唔洗局限住幾多個鐘食 +/-0.5 小時都可以的
訓唔著

大宅

kt197010 發表於 19-8-29 15:09
大家好,我bb 7月出世,而家6星期大,睇下大家交流一下湊bb心得
BB食奶粉,但好大食,6星期大就黎7星期大, ...

洋房

我老細6星期,都係3-4安,每2-3個鐘一餐,
之前有幾日食到5安,4個鐘一次,但維持2、3日就突然食番2安跟著就變番而家咁

別墅

羨慕你地bb都戒佐夜奶。
我仔71出世,出黎得2.1kg .滿月有3.52..滿月時有飲到5oz.. 滿月後唔知點解開始有嘔奶。一日嘔一兩次。變左飲番4oz。3-4個鐘一餐。。2,6,10,14,18,22 要飲完夜晚2點個餐先捨得訓。

好在飲奶加掃風都係半個鐘左右。

首頁
12345...10

尾頁

跳至