樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2023年兔年勳章

租屋住的煩腦,請大家俾D意見!

我本來與家人(一大堆) 住觀塘公屋,現想離家自住(可能加埋一個女仔朋友),但煩緊住邊好!請大家俾下意見!
我睇過下D租盤,以$4xxx的價錢,可租到:
1,九龍灣得寶花園一房單位,好處係交通超方便,衣、食、行都非常方便,而且近自己屋企。
2,粉嶺花都、碧湖等屋苑兩房單位,好處係清靜、空氣好,間屋大D,屋苑設施較佳(有會所、泳池等)。
*本人現在紅磡番工。
大家覺得應該點揀,請俾下意見!

複式洋房

Re: 租屋住的煩腦,請大家俾D意見!

1啦.
你住開觀塘紅磡番工,粉嶺番工你會唔關早起床and訓企,出去玩都無禁夜,後生細仔會覺得好辛苦,車錢時間...買就話租唔好囉.and近屋企有好處.
除非你係早起既人, 又愛靜,及唔係成日晚上八九點出街(觀塘太方便小巴快)
我係新界人.

伯爵府

2023年兔年勳章

謝謝你的回應,其實我愛靜,放工後都多數會回家,但就係最怕早起,所以先咁15,16呀!
But antway ,thank you for your reply!!
baby8888 寫道:
1啦.
你住開觀塘紅磡番工,粉嶺番工你會唔關早起床and訓企,出去玩都無禁夜,後生細仔會覺得好辛苦,車錢時間...買就話租唔好囉.and近屋企有好處.
除非你係早起既人, 又愛靜,及唔係成日晚上八九點出街(觀塘太方便小巴快)
我係新界人.

大宅

我都覺得你選 1 好 d ,因為我都試過住 d 離返工好遠既地方,
初初就覺得無所謂,但一耐左 & 冬天就慘啦,因為太遠耐要早起身,但唔起又唔得,好辛苦,同埋搭車都浪費左好多時間...!
雖然 1 得一房,但你都係同女朋友住姐,無所謂架..!!

大宅

如果工作的地方離紅堪火車站不遠就可考慮Fanling. 因為火車車程只有約28分鐘.

By the way, 我97年就係賣左層樓租入花都住, 綠化方面比九龍好多屋苑都好, 不過有時夜晚華明村果邊有d飛仔係都制造噪音.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

伯爵府

2023年兔年勳章

I am a girl ar!!
Grace01 寫道:

大宅

bonbonyy 寫道:
I am a girl ar!! [quote]
Grace01 寫道:

[/quote]

女仔唔可以係女朋友咩? 現在是咸豐幾多年?
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

伯爵府

2023年兔年勳章

但整體上,你覺得花都好住嗎?間格好嗎?因上次入去只睇左牽情間,D房好鬼細!
hkchina2000 寫道:
如果工作的地方離紅堪火車站不遠就可考慮Fanling. 因為火車車程只有約28分鐘.

By the way, 我97年就係賣左層樓租入花都住, 綠化方面比九龍好多屋苑都好, 不過有時夜晚華明村果邊有d飛仔係都制造噪音.

伯爵府

2023年兔年勳章

好衰 ga 你!
hkchina2000 寫道:

女仔唔可以係女朋友咩? 現在是咸豐幾多年?

複式洋房

各有各好啦..不過2個女仔就好似得寶旺d啦....起碼近自己屋企, 有什麼事都可以找屋企人幫忙都快d..

大宅

花都有八成實用, OK咖. 不過返紅堪又真係遠左d, 當時我係三日返葵涌(搭278X直到), 兩日返深圳(仲快過返葵涌).

由花都行去火車站要超過十分鐘. 牽情間無咁實用, 個名又唔好聽.

大宅

得寶花園返紅堪都要半個鐘啦, 仲要睇埋你個女仔朋友返邊.

翡翠宮

德寶唔好住架, 舊到死, 淘大好過啦, 但呢兩度返紅磡都要响九龍灣地鐵站樓下等巴士過去, 得架15咋喎, 有時要等好耐架喎 ......

禁止訪問

大宅

個人意見:揀1喇....我住過碧湖,當時真係想c 呀!因為日日都要駁腳先去到火車站(日曬雨淋都幾係野,就算搭巴士都要行一大段路),再企成40mins火車先返到步(未計再由火車站返公司果段)...放工又係,尤其依家Hunghom已經唔係尾站,你想放工有位坐下都唔使諗喇...
揀九龍灣雖然環境無咁好,不過後生仔女,只要自己個小天地執得企企理理,外圍環境應該無損心情既!而且你都覺得衣、食、行都非常方便,又近屋企,比我就唔會諗入粉嶺喇。

民房

上水欣翠花園有451呎,八成七實用十分見駛,有穿梭巴士直達上水火車站只需五分鐘. 在上水站上車實有位坐.

複式洋房

gardenwoods 寫道:
個人意見:揀1喇....我住過碧湖,當時真係想c 呀!因為日日都要駁腳先去到火車站(日曬雨淋都幾係野,就算搭巴士都要行一大段路),再企成40mins火車先返到步(未計再由火車站返公司果段)...放工又係,尤其依家Hunghom已經唔係尾站,你想放工有位坐下都唔使諗喇...
揀九龍灣雖然環境無咁好,不過後生仔女,只要自己個小天地執得企企理理,外圍環境應該無損心情既!而且你都覺得衣、食、行都非常方便,又近屋企,比我就唔會諗入粉嶺喇。

民房

其實火車沿線都OK既.............你會唔會考慮大埔.............如HKD4XXXX都可以租到..................我宜家就住緊大埔.... 不過要睇下咩屋苑大廈同間屋大小..................
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

伯爵府

2023年兔年勳章

我都睇過下大埔d 屋,都幾貴喎!!依你之見,$4xxx,可以有那些選擇呢!!
Thanks a lot!!
CherryYeung 寫道:
其實火車沿線都OK既.............你會唔會考慮大埔.............如HKD4XXXX都可以租到..................我宜家就住緊大埔.... 不過要睇下咩屋苑大廈同間屋大小..................
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

民房

你可以睇下近太和火車站個邊D屋..................同埋要求間屋大小......................................

首頁

尾頁

跳至