親子旅遊

跳至

首頁
12345...38

尾頁

侯爵府

因為這個post, 有太多的資料, 我想整個索引, 方便大家搵資料:

1. 換新加坡 $, 貼1, 2, 10, 38, 104-105及110

2. 購物資料, 貼9, 13-14, 19, 231

3. 新加坡八達通, 貼12

4. 手信, 貼17, 136 - 141, 145, 228, 273

5. 搭的士, 貼18, 46-7, 55

6. uss攻略, 貼24, 29, 39及41

7, build a bear 貼 30, 42-43,49

8. 天氣, 貼45

9. 景點及遊樂, 貼48, 73, 95, 99, 188, 197-199, 202

10. 飲飲食食, 貼 49, 57- 60, 100, 157-158, 160- 164, 203, 213, 215-216, 218, 220, 295, 296

11.飛機, 貼78

12. 用 $, 貼83

13. 酒店資料, 貼85, 108

14. 網上購買套, 貼97-98, 115

15. 行程, 貼 111- 114, 271, 276, 298

16. 用iphone, 申請free wifi及電話咭, 貼 121, 193, 194

17, all in one pass 貼165- 172, 224

18. 有用網站, 貼181- 183, 187.

*************************************************************************************

有姊妹問, HK換新加坡紙低D, 定新加坡換低D??

我星期一係中環百年, 換SGD 1200, 只須約7580元, 星期四係新加坡機場, 我見有人換7000元港紙, 只得10XXSGD, 我覺得百年平D..

另外, 我今日係VIVO CITY一間找換店, 見到以下的對換價, 但我唔識睇, 我已影低相, 因為買出買入價, 美金等唔同的價, 請各姊妹幫手睇..

對港幣係1.5及1.6新加坡幣等, 我唔知點計對換價..

prettybabe  你係百年換6.316, 但SNG只得6.15/6.16, 梗係百年抵啦!  發表於 11-7-5 19:30

侯爵府

百年 6.32000
VISA 6.30172

今日對換價
http://hk.ttrate.com/zh_hk/index ... SGD&s=1&t=2

大宅

焯媽媽

照以上的兌換率,應該在香港「唱」坡紙好似抵D喎!另外,從雜誌看到,新加坡是否現正於Shopping mall 或 Shopping centre進行熱賣(5-7月big sale,甚至會低至3折),不知是否真的很平呢?

謝謝你不斷update 有關的資料及分享當地的情況。祝旅途愉快!

侯爵府

我見亞坤買KAYA醬都有打折,

但我見係烏節路的商店係有折, 但HK買好似平D

例如, 一條普通的MANGO短褲, 要SGD 20, 我覺得HK平D啦..

我暫未有行烏節路, 明天或後天會睇多D..

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

我星期三(15/6)到星加坡機場先換, HK$5000 = SNG$780.3
但我就唔知邊到唱抵喇

侯爵府

EthanSon 發表於 11-6-18 08:07
我星期三(15/6)到星加坡機場先換, HK$5000 = SNG$780.3
但我就唔知邊到唱抵喇

甘會唔會HK百年低D, 我星期一, 約7578元, 便可以換1200SGD..

侯爵府

今晚因為新加坡NATIONAL DAY的預演, 有煙花, 去FLYER, 之後的煙花預演, 有靚心心..

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

請問百年係邊?我遲D都要換

侯爵府

新加坡而家做特價, 但係一件恤衫都要SGD 29, 唔OK, 很士..

侯爵府

panala 發表於 11-6-19 00:12
請問百年係邊?我遲D都要換

http://berlincompanyexchangelimited.blogspot.com/

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

焯媽媽 發表於 11-6-19 00:20
http://berlincompanyexchangelimited.blogspot.com/
Thx

侯爵府

我係買呢張NETS FLASH PAY, 類似八達通的預付咭, 但佢流行程度, 比八達通更廣, 我坐的士, 去很多商店, 都可以比呢張咭, 或簽信用卡..

http://www.nets.com.sg/netsflashpay/

侯爵府

新加坡而家做緊特價, 這便是mango特價後的價錢, 低唔低見人見智..

prettybabe  d款唔靚  發表於 11-7-5 19:32

侯爵府

新加坡本身d貸都唔平, (計對港紙後, 價錢和港紙比較)

上面d購物袋, 要sgd 27一個, 我係 烏節路伊世丹拍的, hk 10元店都有大把啦..

究竟我是誰  好貴吖!!  發表於 11-6-23 13:33
hudsonchui  咁貴既!  發表於 11-6-20 13:05

伯爵府

好媽媽勳章

焯媽媽,

你的報導好詳細啊! 謝謝你的分享

侯爵府

hudsonchui 咁貴既! 發表於 2 小時前

我覺得新加坡d野一d都唔平, (對換港紙價後, 和hk同類貨比較)

好多野都係約sgd 1起標, 食個m記, 要sgd 7,

飲個starbuck, 要成 sgd 7-8

侯爵府

我買了幾款唔用的斑蘭蛋糕, 上圖為片裝 , 要sgd 4元4片, 下圖為sgd 10元, 老公話呢個平d.

侯爵府

講下坐的士, 有網友話, 係新加坡打的很貴, 我自己覺得都唔一定, 以下, 便是我坐的士的情況..

day 1, 星期四, 下午約4:30 機場 > 烏節路, 只須15-20分鐘便到, 要sgd 20.7
晚上, 8:00 係fullurton hotel > 烏節路, 要sgd 9

day 2, 星期五, 上午9:10, 烏節路 > uss, 要sgd 11
下午4:30, vivo city > 烏節路, sgd 11

day 3, 星期六, 上午約9:00, 烏節路> 新達中心, 要sgd 5.5
下午約3:30, 牛車水 > flyer, 約要sgd 7
下午7:00, 新達中心, > flyer, (因為近海邊一帶, 有national day的綵排, 要封路, 因此, 非常塞車)
要sgd 10

晚上9:00, 由flyer > 烏節路, 差不多要sgd 約10

day 4, 星期日, 由烏節路 > 新加坡植物園, 要sgd 5
下午烏節路 > 機場, 要sgd, 16

其實為起, 每日最多都係用200港元以下的的士費, 便可以一家人舒舒服服新加坡遊..

prettybabe  OK喎. 如果玩完, 夜晚搭的士直達酒店唔洗咁頻能  發表於 11-7-5 19:34

侯爵府

周圍都打折,但因為新加坡匯率高, 所以都唔低..

禁止訪問

畀面勳章

首頁
12345...38

尾頁

跳至