自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

代友問︰

朋友白表家庭,本身個號碼抽得後(好似大約20-22),諗住都無機會,點知近日收到信,話填D證明資料交返去樂富。

1. 想問下咁樣係唔係大機會有得揀?

2. 佢屋企人講樓價應該仲會跌少少,可能買舊私樓差唔多價?

3. 朋友住開九龍,最心儀係啟德(交通+校網),但啟德好多大單位被揀,驚到時得細單位,屯門元朗應該唔考慮,
安達上面諗唔諗得過? 因佢另一半返SHIFT,安達唔近鐵路,通宵巴士都應該少?

子爵府

lopoto 發表於 24-2-21 11:22
代友問︰

朋友白表家庭,本身個號碼抽得後(好似大約20-22),諗住都無機會,點知近日收到信,話填D證明資料 ...

填資料證明並不代表揀樓,補交完資料只係等了又等

白表機會率極低,所以唔好抱有希望,仲有如果白表有得揀樓,根本唔需要考慮,任何居屋,除非地點極差,否則必買

唔好忘記居屋白表根本係百分百冇得輸

除非智力有問題先至會放棄

男爵府

代友問︰

朋友白表家庭,本身個號碼抽得後(好似大約20-22),諗住都無機會,點知近日收到信,話填D證明資料 ...

除非有啟德,安達交通好差,唔考慮

goldpiglet    發表於 24-5-19 01:22

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

代友問︰

例牌野
交完資料後仲有淨咪到你揀囉
不過有得揀都好大機會得番d豬頭骨
比如2樓,近垃圾房呢d

男爵府

回覆樓主:

安達臣冇人揀,話唔定派到比樓主朋友,但建議有得買時真係去走一轉睇睇,三個屋苑都在安達邨之上,依家應該仲係好荒蕪,仲要未知有咩交通工具,而地鐵東九龍線就喺秀茂坪同寶達有站,距離屋苑都唔近

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

照交資料先,然後上網睇資訊+實地考察

珍珠宮

今期得啟德諗得過
如啟德無,等下期好過

洋房

代友問︰

啟德如果到白核得返280尺之麻。。。 仲要到你fd時應該冇剩(因你fd排得後)

三安如果交通接受到比依家再塞D咪買,大人返工shift,小朋友冇得返shift,有小朋友就要諗諗喇, 三安係將軍澳校網,暫時附近冇中小學,即係點都要落山返學,早上好好好塞

男爵府

安達交通唔方便,又潮濕

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

今年唔買,下次好似剛生bb果啲有優先選樓,長老又優先,根本正常家庭白表定綠表都無晒機會
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

baby668 發表於 24-2-21 11:40
填資料證明並不代表揀樓,補交完資料只係等了又等

白表機會率極低,所以唔好抱有希望,仲有如果白表有得揀樓 ...

你講到白表抽到樓超荀咁,居屋真系咁荀?買二手私樓唔好咩?感覺升值能力和易放售

子爵府

zxyggp 發表於 24-2-21 18:10
今年唔買,下次好似剛生bb果啲有優先選樓,長老又優先,根本正常家庭白表定綠表都無晒機會
...

綠表反而大把機會,白表機會就真係好低

子爵府

hellomiki 發表於 24-2-21 18:23
你講到白表抽到樓超荀咁,居屋真系咁荀?買二手私樓唔好咩?感覺升值能力和易放售
...

唔需要拗,我媽住緊嗰度中低層,實用面積490幾尺,購入價299萬,喺佢對面同呎數實用面積500呎私樓,1100萬,我媽買咗居屋啱啱夠五年,啲人放出去全部都賺一倍以上,同層有個街坊細單位,百五萬買入,白居易有人出350萬成交賣出,私樓你覺得有冇可能賣出有居屋咁超高嘅回報??

珍珠宮

今期好多開放式+細一房單位
如果你覺得ok就得,比人揀淨應該係呢d

大宅

代友問︰

安達上面你指朗然?

大宅

照你咁講啟德冇哂1-2房單位,其他既地點你地都唔考慮既話,你地已經唔洗再交表

大宅

咁後應該得開放或或一房

侯爵府

baby668 發表於 24-2-21 22:25
唔需要拗,我媽住緊嗰度中低層,實用面積490幾尺,購入價299萬,喺佢對面同呎數實用面積500呎私樓,1100萬,我媽 ...

agree
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

珍珠宮

gm147 發表於 24-2-21 11:58
安達臣冇人揀,話唔定派到比樓主朋友,但建議有得買時真係去走一轉睇睇,三個屋苑都在安達邨之上,依家應該 ...

安達臣,市區中嘅荒島

大宅

zxyggp 發表於 24-2-21 18:10
...

請問抽居屋玩法係點?
例如一人抽,抽到第一粒珠,佢係唔係等所有抽到第一粒珠嘅家庭、家有長者、家有幼童抽晒,佢就可以揀?
定係要等埋第二、三⋯⋯珠嘅家庭、家有長者、家有幼童抽晒,先到佢揀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊