自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人姐姐放大假返菲律賓,我請咗2星期假留喺屋企湊兩個小朋友,好彩大仔返學,唔使24小時一打二,但細仔仲係2歲,好痴身,行開做下家務或者煮飯都難,JM們平時點解決……

珍珠宮

以前試過
日日外賣加請鐘點
我當時長老唔在港,無人幫

男爵府

請鐘點或者叫四大長老幫手

水晶宮

sammywong83 發表於 24-1-25 17:22
工人姐姐放大假返菲律賓,我請咗2星期假留喺屋企湊兩個小朋友,好彩大仔返學,唔使24小時一打二,但細仔仲 ...
趁佢午睡, 玩既時候做囉! 我兩個仔女細時唔痴身, 放底佢地做野又冇問題, 盡量比佢望到你, 你做野時又可以一邊做一邊同佢傾計, 比佢知你係度, 令佢有安全感, 又可以開D歌比佢聽, 睇VIDEO.

你短時間頂工人, 所有野簡單為上, 不要太高要求. 如果COOK 唔到, 就外賣囉!

水晶宮

可惜近排凍, 我會帶佢地出街行下, CLUBHOUSE, 公園玩, 返到屋企佢地都倦, 我就可以做野, 其實都唔係好多家務, 主要主兩餐

象牙宮

回覆樓主:

襯個細既午睡做家務,整定飯餸

男爵府

先擺小朋友在親友家
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

男爵府

家務、湊仔,叫老公二揀一。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

由結婚開始 小朋友都係我自己湊,老公返工。

好彩老公放咗工好多時都即刻返黎幫手湊,我爭取時間買餸煮飯洗衫做家務等。

到小朋友上幼稚園 就爭取嗰3個鐘內買晒餸煲湯執屋做家務。

子爵府

之前外傭放假,我係自己早D起身,放衫落洗衣機,再梳洗、煮早餐,跟住老公曬衫,然後一人叫醒一個起身,不過叫起身呢part就算外傭在家都係我地做,之後一齊食早餐,小朋友自己收拾書包,我就洗碗,然後送返學,佢地返學就買餸,準備午餐、晚餐(例如炆定冬菇),跟著接細嘅放學,如果細嘅未返學,就一齊買餸,同佢去公園放電,之後回家準備午餐,吃午餐,細嘅午睡就做家務(掃地、拖地),之後接大放學,幫佢地沖涼、洗衫,準備晚餐,吃飯、洗碗,等佢地瞓覺,老公會洗廁所,我就Me time

別墅

回覆樓主:

屋企有冇一個安全嘅地方放BB自己玩?我以前特登砌個兒童圍欄, 鋪好軟墊,放D安全玩具俾佢自己玩, 咁先有機會去煮飯做家務, 當然也要經常望住佢及開口同佢講吓. 或且可以放佢坐high chair, 綁好安全帶, 放D小玩具喺枱仔上, 就可以四圍推佢去望到你的地方, 自己就可解放雙手去煮飯、沖涼等等

公爵府

工人姐姐放大假返菲律賓,我請咗2星期假留喺屋企湊兩個小朋友,好彩大仔返學,唔使24小時一打二,但細仔仲 ...

外賣

侯爵府

2024年龍年勳章

請長老暫時幫手睇細路,食飯方面唯有叫外賣

別墅

多數咋咋臨煮簡單嘢食,焗下蒸下,再炒個菜

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

你應該問返你工人

你工人日日都係1打2兼做家務

珍珠宮

2歲可以幫手吸塵

珍珠宮

鐘點呀姐, 煮飯難揾人,買餸計半個鐘工時
買d 醃左既肉囉, 再唔係pan打買餸?

瑪瑙宮

咁工人姐姐必有三头六臂

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

一齊做家務,一齊玩。佢地瞓左至做家務或上網relax 下。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

清潔只做基本,煮飯就煮簡單餸,再搞唔掂就叫外賣。

其實工人日日都湊兩個再做家務架啦,仲有大把時間玩手機添

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊