夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

家庭背景:老公翻工,我全職湊仔,小朋友15個月大,一家三口住,冇長老湊,我一直都係洗緊自己啲積蓄,老公每隔兩三個月先比家用,$2000至$5000隨心比

所以先想請保姆,我復工,但呢件事上我老公好反對,一黎老公覺得會少左時間見個仔(下午翻工凌晨收工);二黎覺得小朋友最好係阿媽湊;三黎驚啲保姆打小朋友

想呻下,好苦惱
更新:13/12/2023
下午去左申請社區保姆,依家等配對

男爵府

平時屋企洗費係老公比曬? 佢比個2-5千係零用定點?
如果真係唔夠錢洗要返工,你直接同佢講無錢開飯,叫佢比多D家用,唔係你就要返工,搵人湊仔。

男爵府

lsh207 發表於 23-12-12 10:49
家庭背景:老公翻工,我全職湊仔,小朋友15個月大,一家三口住,冇長老湊,我一直都係洗緊自己啲積蓄,老公 ...

下午翻工凌晨收工
->搵D唔係呢D工時嘅工?

你個仔15個月大, 不如等佢返N,再延展, 你返D9點-5/6點嘅工?

老公每隔兩三個月先比家用,$2000至$5000隨心比
->咁睇似零用? 如果佢隔兩三個月先比家用, 咁平時奶粉尿片買餸日用係邊個比?
供屋租樓水電煤都係佢比緊? 咁果度已經係家用(家庭開支一部分啦)

別墅

回覆 c27cheun 的帖子

平時屋租係老公比,水電煤我比,果幾千蚊我都唔知叫零用定家用,所以水電煤我比完,每隔幾個月佢先比少少錢我,姐係我都係洗自己積蓄,至於日用品、野食、必需品,邊個比錢就一半一半啦,佢路過超市就買,我咁岩落樓就我買
我有同佢講想幫補下,佢就話覺得我拎個仔比人虐待,又話我唔想湊,其實我好簡單,只係想搵啲錢唔想到貼

別墅

回覆 Mini20160607 的帖子

1. 老公係做司機,中學畢業都冇,所以佢要做既工係非常少選擇,有叫佢試下翻早,又話翻早辛苦
2. 得半日n收佢,冇全日收

3. 屋租佢比,水電煤我比,奶粉尿片果堆野就大家一半一半,如果佢翻工路過超市就佢買,我落開樓就我買,所以最後都係我要洗戶口錢,老公就儲到錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

恕我直言, 根本就維持唔到生計
全職返工, 多個錢好過啦
唔好講到推個仔去死, 無錢開飯一樣餓死
搵正常工時, 一般文員都15000一個月, 準時收工
請個工人5000, 都有10000袋
好過等人心情好先塞幾千你袋
小朋友越大開支越大, 要嘈交有排你嘈

男爵府

lsh207 發表於 23-12-12 12:36
回覆 Mini20160607 的帖子

1. 老公係做司機,中學畢業都冇,所以佢要做既工係非常少選擇,有叫佢試下翻早 ...

咁食物同日用品邊個比? 其實呢度都好大條數,而且你仔愈大,佢都要食多D野架。

別墅

回覆 Mimmy 的帖子

所以我好想翻工,唔想啲收入靠灑老公,但佢就講到我唔想湊乜乜麥麥,硬頸到死。

別墅

回覆 Mimmy 的帖子

本身生之前又話可以請工人請保姆,生完就乜都唔得,又話驚工人手腳唔乾淨,又話驚打細路點點點

別墅

多數食既係我比,日用品bb野就一半一半,有時我唔落樓就老公買,有時我落開樓就我買,所以老公儲到錢,但我就儲唔到

男爵府

lsh207 發表於 23-12-12 14:06

多數食既係我比,日用品bb野就一半一半,有時我唔落樓就老公買,有時我落開樓就我買 ...

你冇做嘢冇收入,叫佢俾哂全部家庭開支,如果佢連養老婆仔女都唔得,仲點樣反對你出嚟做嘢?

別墅

回覆 SUMSUM_88 的帖子

所以我都唔明佢反對啲乜,就因為女人一定要湊仔?_?就算一定要,咁都起碼比多啲家用啦

子爵府

回覆 lsh207 的帖子

咁你有無同佢講要俾多啲家用? 仲要唔係隨心俾喎

計條數俾佢睇你每月拎幾多錢出嚟,無同等數目家用,就唔好再反對你返工,坐食山崩,你估啲錢真係會係個天度掉落嚟?

男爵府

lsh207 發表於 23-12-12 14:31

所以我都唔明佢反對啲乜,就因為女人一定要湊仔?_?就算一定要,咁都起碼比多啲家 ...

你唔好再用私己錢,話佢知你冇錢,所有開支要佢俾,到火燒埋佢身,佢仲點樣堅持要你做家庭主婦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我究竟睇左d 乜?

雖然我反對婦女做ftm. 但我認為ftm 意思即係老公全包(能否有斧頭打後話)。好似樓上話齋,要倒貼我就彩個男有味。

樓主你已經貼緊,仲要care 個男情緒既,我就做唔到啦。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

回覆 kwhkwh 的帖子

岩岩同佢傾完,佢發晦氣咁話「你鐘意點咪點囉,都唔知係咪特登比我見少啲」
講真… 我原意真係想幫補下,唔係特登比佢見少啲-_-

別墅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

之前有同佢講過,跟住過左一萬蚊比我,然後第二個月幾千蚊,跟住又去翻之前咁幾個月隨心比

大宅

回覆 lsh207 的帖子

做女人點都要留返個錢旁身,遲下小朋友返學,用既錢又多左,佢一時俾多d ,一時俾少d ,遲下兩公婆好易為錢嘈

男爵府

老公覺得你係藉口唔想湊仔,咁你咪比哂所有洗費單據,列哂你係因為唔夠錢要出嚟工作。都有單有據,就講明佢係每月比到舊錢你用,咁咪唔返工囉。佢做唔到,你係比佢迫返工,宜家唔係你唔想湊。
你要擺到個問題喺老公度,唔係攪到宜家自己食死貓咁。明明佢無本事比你做ftm,點解係調轉你比佢怪責?

子爵府

畀面勳章

lsh207 發表於 23-12-12 14:31

所以我都唔明佢反對啲乜,就因為女人一定要湊仔?_?就算一定要,咁都起碼比多啲家 ...

你平時好聽你老公支笛架?!點解冇道理嘅野都要聽佢講,重點係咪想一齊餓死?!而且你老公隔幾個月先比嗰少少錢你,你自己都冇安全感啦。。你老公一有咩e郁你就慘喇。。連離婚嘅話事權都冇

女人點都係有份工返好d...你老公咁靠唔住呢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊