親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次去福岡6天中午機去中午機返, 兩大兩小(6 & 8yr), 請問應該點安排行程同坐車呢? 買pass 岩唔岩用呢? 落機先住別府係咪順路D? 打算住2間酒店方便去玩(未book的), 謝謝謝謝!

九州動物園
城島高原
lalaport < 除左睇高達 仲有咩好做? 食,買,玩?
海之中道
outlet < 未睇去邊個outlet, 主要睇levis, nike

童裝西松屋仲有無岩8歲size呢? 有無邊度買童裝好介紹? 返學用品, 保溫飯盒係邊買平呢?

公爵府

回覆樓主:

你先參加旅行團資料、旅遊書、網站,諗吓大約想去咩地方,再計吓pass 抵唔抵。
你亦要諗吓其實想去咩地方,先可以俾意見你。
落機去別府係可以,但高速巴士要先預約,而過關時間好難預,所以第一日去會有風險。

大宅

heilok 發表於 23-6-8 08:52
你先參加旅行團資料、旅遊書、網站,諗吓大約想去咩地方,再計吓pass 抵唔抵。
你亦要諗吓其實想去咩地方, ...

九州動物園
城島高原
lalaport < 除左睇高達 仲有咩好做? 食,買,玩?
海之中道
outlet < 未睇去邊個outlet, 主要睇levis, nike, 買手袋

我主要想去以上5個地方咋~ 我去6天, 怕plan得太多景點會好趕~
住別府想去埋公眾溫泉體驗下~

公爵府

kaiyee 發表於 23-6-8 10:42
我主要想去以上5個地方咋~ 我去6天, 怕plan得太多景點會好趕~
住別府想去埋公眾溫泉體驗下~
...

邊5個地方?
公眾溫泉我未試過,但去別府通常會去幾個地獄,可以坐巴士的。別府亦可以試吓去竹瓦溫泉嘅沙浴。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

kaiyee 發表於 23-6-7 17:47
第一次去福岡6天中午機去中午機返, 兩大兩小(6 & 8yr), 請問應該點安排行程同坐車呢? 買pass 岩唔岩用呢? ...

頭尾個2日唔計,其實得4日玩。
如果你買jr pass一出機場,好多時都排大隊攞pass,有時仲要等好耐,如果帶小朋友又唔自駕,係返博多附近玩,我覺得都夠玩。

我2月book福岡7月中酒店,依家睇返,有d酒店已經無房了,同貴左 ,要快d睇酒店。

伯爵府

yuensiu 發表於 23-6-8 18:38
頭尾個2日唔計,其實得4日玩。
如果你買jr pass一出機場,好多時都排大隊攞pass,有時仲要等好耐,如果帶 ...

你真係好醒!
我都book 緊下年4月頭

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

claudialuk2011 發表於 23-6-8 18:43
你真係好醒!
我book 緊下年4月頭

我下年復活節都book左酒店啦

珍珠宮

kaiyee 發表於 23-6-7 17:47
第一次去福岡6天中午機去中午機返, 兩大兩小(6 & 8yr), 請問應該點安排行程同坐車呢? 買pass 岩唔岩用呢? ...

博多去別府要2個鍾多d,去到好多景點要再轉巴士。
attach0/tmp/phpdKST0M

大宅

回覆 yuensiu 的帖子

你講得好岩, 我諗諗下都係搵返一個小時內既地方玩好D~

如果去以下地方玩, 有邊間酒店好介紹? 兩張雙人床就夠~

- lalaport (睇機械人, kidzania 有無講英文/ 普通話呢?)
- 海之中道 > 福岡鮮魚市場 > 波業之湯
- outlet (未決定去邊個)
- 太宰府市遊樂園 (有無人去過呢? 值得去嗎?)

珍珠宮

kaiyee 發表於 23-6-9 15:28

我7月中去8日,其中有幾日會係返福岡,會去呢d地方

17:00到福岡➡️取車➡️Henn na Hotel Fukuoka check in➡️【博多】にく屋 肉いち

Round 1 Stadium Hakata Hanmichibashi➡️Lunch➡️福岡Lalaport(moff animal cafe)+Dinner

海之中道(動物之森+公園)➡️lunch ➡️福岡市博物館吉卜力展➡️Dinner 博多運河城

酒店check out➡️天神夾公仔➡️Aeon mall福岡➡️還車➡️ 到機場

海之中道夏天有得玩水,有動物,水族館,公園,可以玩足1日

另外有麵包超人館,不過我小朋友都大個,唔啱去

福岡市科學館

lalaport入面有間moff animal cafe都幾多動物

九州鐵路博物館+門司港都可以考慮下,JR車程1個鍾倒。
attach0/tmp/phpXFGeoo

珍珠宮

kaiyee 發表於 23-6-9 15:28

酒店就要再睇,因有d酒店就6歲以上當1個大人,有d就12歲以下都當小童。

最好搵左酒店,去酒店官網睇返酒店政策。

大宅

多謝分享

moff animal cafe 幾得意喎~ 可以考慮下

我都想搵D地方可以有得玩同時有得食埋~

剛睇到間酒店算幾新, 但間房好似好細, 唔知坐鐵算唔算方便呢...

The BREAKFAST HOTEL Fukuoka Nakasu

珍珠宮

kaiyee 發表於 23-6-9 15:53

多謝分享

我book左2晚henn hotel fukuoka hakata,4人房都係中洲區,不過6歲以上當大人計。恐龍做接待員

The breakfast hotel上官網望左,小學生都係當大人計。

你可以望埋comfort hotel,包早餐,呢間小學生12歲以下都可免費入住,2床房可以帶2個小朋友,不過床好似110cm定120cm,一齊訓比較迫。

我通常都去商場食,有foodcourt,鍾意食乜自己叫,唔洗煩

大宅

請問床尺寸點睇到係120?

你講果兩間都無了~
哩間酒店好似地方大D?
Hotel resol trinity hakata

珍珠宮

kaiyee 發表於 23-6-9 17:27

請問床尺寸點睇到係120?

通常官網有寫的。
你book呢間都應該要訂2間房
attach0/tmp/phpqvfDoU
attach1/tmp/phpvucJkQ
attach2/tmp/phpqjNZgM

大宅

yuensiu 發表於 23-6-9 18:05
通常官網有寫的。

好的,再搵下先。會唔會有一間房兩張4尺床呢?

另外我去果d 地方有無邊張交通工具pass 岩用呢(emoji) 謝謝!

仲有個問題,有得扭蛋既迴轉壽司係咪得一間呢?真係食滿碟數就有得玩 定係 ipad 撳掣呢?如果係ipad 就唔考慮了。。。我未食過,諗住比小朋友開心下。

珍珠宮

kaiyee 發表於 23-6-9 18:28
好的,再搵下先。會唔會有一間房兩張4尺床呢?

另外我去果d 地方有無邊張交通工具pass 岩用呢(emoji) 謝 ...

扭蛋壽司,桌邊有個位放d碟入去,夠10隻碟,ipad會出段卡通,中左先會有扭蛋跌落黎。
疫情前係沖繩食過,壽司一般,我地都食左40碟先中1次

我自駕去,所以都無研究交通,不過如果市中心應該唔洗買pass。

Richmond Hotel Fukuoka Tenjin
你睇下呢間有無房。
attach0/tmp/phpTUcCAK
attach1/tmp/php5GH4fl

大宅

我都聽聞係唔好食, 不過打算比小朋友玩下咋~

你剛介紹果間酒店都無了

大宅

yuensiu 發表於 23-6-9 18:05
通常官網有寫的。

問左Hotel resol trinity hakata 比帶兩個小朋友一齊住,不過樓下係咪真係好複雜呢(emoji)哩間我中意有浴場同房間大d, 另一間都係附近但近河邊,我見係近激安,係咪會無咁複雜呢? 但房間會細d 同無浴場! 唔知點選擇好!有無意見呢?

珍珠宮

kaiyee 發表於 23-6-10 17:03
問左Hotel resol trinity hakata 比帶兩個小朋友一齊住,不過樓下係咪真係好複雜呢(emoji)哩間我中意有浴 ...

如果唔自駕,我會揀近地鐵站。反正有小朋友唔會太夜返酒店。
2間路程差唔多,其實都無乜所謂。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊