網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想找淘宝補鞋店(湖南)換鞋底,我要自費寄鞋去湖南,店主換好後寄去深圳(他不寄香港,要我俾深圳收貨地址), 所以我稔住去深圳寄和收件,我未試过,想請教大家有無快遞點近口岸或地鈇站的呢?怎樣操作?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

marinerclub 發表於 23-5-4 20:59
我想找淘宝補鞋店(湖南)換鞋底,我要自費寄鞋去湖南,店主換好後寄去深圳(他不寄香港,要我俾深圳收貨地址) ...

咁樣補會平啲咩? 香港街邊都有阿伯幫人補鞋的, 計落可能差不多費用, 你來回都差不多20元運費啦。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

我在好多年以前,
在顺丰速运(深圳湾口岸店)寄件, 當年好多水客寄貨的
然後在集運倉收貨,

不過咁多年前, 都唔知執左未, 而且來回車錢, 寄件費, 加埋都幾十蚊囉.
1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

大宅

通關後,我成日去深圳食嘢,所以來回港深呢程點都會俾的,所以就睇下在深圳寄會唔會平D。如果香港寄湖南來回可能>$100!

子爵府

鞋盒SIZE,我輸入2KG, 內地順豐計算後, 收14人仔

首重(1.0kg)12.0元,续重2.0元/kg

1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

琥珀宮

marinerclub 發表於 23-5-4 20:59
我想找淘宝補鞋店(湖南)換鞋底,我要自費寄鞋去湖南,店主換好後寄去深圳(他不寄香港,要我俾深圳收貨地址) ...

關口菜鳥驛站收件寄件都可以,代收件可能會收返少少錢

翡翠宮

回覆樓主:

關口好多快遞,寄對鞋唔洗順豐,其他快遞平啲;修好可以寄去集運倉,同其他貨一齊集運,咁仲慳錢!

大宅

回覆 1號閑人 的帖子

請問有無近關口順豐的位置?

大宅

回覆 lyh80115 的帖子

咁我係咪要去集運倉取貨?會否遠離關口呢?

翡翠宮

marinerclub 發表於 23-5-16 01:03

咁我係咪要去集運倉取貨?會否遠離關口呢?

無內地網購習慣?修好寄集運倉,打包付款寄香港,就算無其他貨,單一對鞋寄香港自取1kg內只係¥10左右,好過又要預時間北上攞。

翡翠宮

marinerclub 發表於 23-5-16 01:00
回覆 1號閑人 的帖子

請問有無近關口順豐的位置?

我最近福田口岸寄,一出對面有順豐、韻達、中通,三間都多人,尤其順豐,要排到嘔血,我梗係唔會同佢哋癲! ,向右行100米寄京東快遞,無人即寄,我寄嘅嘢都好多又大件,人少舒服好多。

大宅

有用開淘宝,不過未試过把貨由集運倉寄返香港,怎操作?修鞋店話叫我俾大陸地址佢寄回,我都唔知俾乜地址佢,又或者寄香港到付(一定貴).

大宅

可以試下咁寄去,填快遞表麻煩嗎?唔好意思有D低能,我未試过!

男爵府

marinerclub 發表於 23-5-15 13:45
通關後,我成日去深圳食嘢,所以來回港深呢程點都會俾的,所以就睇下在深圳寄會唔會平D。如果香港寄湖南來 ...

你橫掂成日上深圳,你可去羅湖商業城問下價。

我前幾日睇youtube見到嗰個人話四樓有間補鞋佢以前都補開。以前40而家就加到50(補鞋吾係換底)。佢話會車埋線。

大宅

回覆 Noire 的帖子

Ok, 試試。唔該。

翡翠宮

marinerclub 發表於 23-5-16 09:33

可以試下咁寄去,填快遞表麻煩嗎?唔好意思有D低能,我未試过! ...

14樓講嘅都好,索性深圳整埋即攞返屋企。又要初試集運、寄件、支付,你太多嘢要兼顧。

而家寄件全部手機填表,現場掃碼;或者我就多數用apps,早前用過京東app、順豐app寄件,未去已經可以填定地址、物件名稱等,去到快手好多。打包、秤重計好價就會用部機顯示二維碼畀你掃碼付款,用雲閃付、微信、支付寶、京東支付……等等。

大宅

我會試找有無,不过,如果寄的話,要有大陸電話號碼嗎?可否俾個app 的link我玩玩。

大宅

回覆 mandy952 的帖子

我剛看过一個youtuber講怎樣用深圳菜鳥驛站收貨,才明白你說的方法。這樣應該係最平宜方便的了,不過選近商場或地鐵的驛站會方便些。謝謝!

大宅

多謝提點! 跟Youtube講既一樣,4樓找到修鞋伯伯,150人仔搞掂,快靚正!!

男爵府

marinerclub 發表於 23-6-3 19:40

多謝提點! 跟Youtube講既一樣,4樓找到修鞋伯伯,150人仔搞掂,快靚正!! ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊