母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔二十日大,今日去醫院覆診話佢依個星期重得太少,每日得12g,醫生叫我每餐補1-2安奶粉。我上星期開始全人奶,每次都每邊比佢啜15-30分鐘,好多時佢啜左幾分鐘就好炆憎,要甩嘴,因為無咩奶。我已經好有耐性不停哄佢繼續啜,想佢啜多啲令我上奶,佢餐餐都唔夠飽,喊到攰或者啜到攰之後訓著,訓無耐又要食,我都有求必應,一日不停咁餵。次次佢食完,我都又泵又手揸清曬啲奶,想個腦知要做多啲奶,但係偏偏咩作用都無,試過用泵泵出黎,兩邊加埋都唔夠2安。
陪月醫生都叫我要每餐補奶粉,我真係好唔甘心,已經不停灌自己飲上奶既野,我仲可以做啲咩,好唔想放棄

複式洋房

回覆樓主

或者問吓自己,堅持全人奶係因為想滿足自己做全人奶媽媽呢個慾望,定係只係想bb好?如果會影響到 bb 嘅健康,呢個堅持會唔會已經夾雜咗私心?
補住少少奶粉先,確保bb唔會缺水缺營養,再不停埋身+泵,慢慢減奶粉至全人奶未嘗唔係辦法

別墅

stewie_griffin 發表於 18-7-4 22:15
或者問吓自己,堅持全人奶係因為想滿足自己做全人奶媽媽呢個慾望,定係只係想bb好?如果會影響到 bb 嘅健康 ...

可能係覺得自己無比到最好既野佢,覺得內疚自責,依家為左佢健康,我都要屈服補住奶粉先,但係好想知自己仲可以做啲咩

別墅

kittycheung622 發表於 18-7-5 01:49
可能係覺得自己無比到最好既野佢,覺得內疚自責,依家為左佢健康,我都要屈服補住奶粉先,但係好想知自己 ...

唔洗內疚 你已做得好好 依家以吖b健康為前題 補住粉先 只系暫時過度期 繼續埋身及pump奶
仲有一日可全人奶
奶量要多 除多啜多pump 最重要系你心情要愉快 好大影響的 所以你盡力輕松面對補粉依件事

我系同路人 都系咁安慰自己 加油

別墅

gamtrulia 發表於 18-7-5 09:06
唔洗內疚 你已做得好好 依家以吖b健康為前題 補住粉先 只系暫時過度期 繼續埋身及pump奶
仲有一日可全人奶 ...

你依家情況暫時同我一樣?
另外多謝你的鼓勵,我會努力(emoji)(emoji)

別墅

kittycheung622 發表於 18-7-5 16:13

你依家情況暫時同我一樣?

我吖b依家六週大 滿月起終於唔洗補粉 全人奶了 每日埋身同pump奶餵樽 依家仲有奶剩做冰奶(可能我吖b食唔多 每餐只系3.5安) 第日食得多就好難講 但我會堅持 你加油

複式洋房

kittycheung622 發表於 18-7-5 01:49
可能係覺得自己無比到最好既野佢,覺得內疚自責,依家為左佢健康,我都要屈服補住奶粉先,但係好想知自己 ...

哎呀~唔好用屈服嚟形容你嘅決定。媽媽做得嘅決定都係想對bb係最好嘅。
我睇過外國嘅有幾單新聞有媽媽過於執著全母乳,導致bb缺水而入院。我覺得點都唔可以用bb嘅健康嚟搏呀

大宅

回覆樓主

版主媽媽
我想鼓勵和支持你,剛剛生完BB,都仲未滿月,然後持續餵人奶一定好累,卻又未完全上軌道,會有從落的感覺,好想比最好的BB。如果BB由初生至六個月以純人奶餵哺,可以保護嬰兒腸道。全人奶和半人奶暫時最大的分別算是這個。

我睇過有個研究,在初初起步的時候遇到困難曾補奶粉的媽媽,比起遇到困難不補奶粉的媽媽,有補奶粉一組能走更遠的路,甚至達到全人奶。在遇到困難時沒有補奶粉的一組,的成功率較低。

你係好叻好好的媽媽,為左BB想付出最好的比佢。仲可以做d咩,以下落黎可能係心態的調整,放鬆心情,好好復原,精神放鬆,身體都會多些奶。

上年這個時候我和你一樣面對類似的情況,BB未出院已增重不理想,出左院一日又入返醫院照燈,我都係無限量比佢啜,醫生叫我每餐補90ml比佢,我當時都好唔想,後來慢慢我可以補人奶比佢。BB大多少少少時自己會啜得更叻,你奶量會升的。

好欣賞你想比最好的BB,但心態都好重要加油

別墅

gamtrulia 發表於 18-7-5 18:55
我吖b依家六週大 滿月起終於唔洗補粉 全人奶了 每日埋身同pump奶餵樽 依家仲有奶剩做冰奶(可能我吖b食唔多 ...

恭喜你呀,你滿月已經追到全人奶,我相信你之後都一定無問題的(emoji)(emoji)

別墅

stewie_griffin 發表於 18-7-5 23:43
哎呀~唔好用屈服嚟形容你嘅決定。媽媽做得嘅決定都係想對bb係最好嘅。
我睇過外國嘅有幾單新聞有媽媽過於 ...

我都有睇到呀,我都怕架,所以我依家都有聽話補住粉先~

別墅

mudchun 發表於 18-7-6 01:34
版主媽媽
我想鼓勵和支持你,剛剛生完BB,都仲未滿月,然後持續餵人奶一定好累,卻又未完全上軌道,會有從 ...

嘩,聽到你個研究結果,即刻個人心都定啲,我都盡量令自己平常心少少架啦,我自己都好佩服你地依啲全人奶媽媽,所以我會以你地做目標

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

kittycheung622 發表於 18-7-4 18:28
仔仔二十日大,今日去醫院覆診話佢依個星期重得太少,每日得12g,醫生叫我每餐補1-2安奶粉。我上星期開始全 ...
屈服太言重.

為bb 健康著想, 補奶粉咪補奶粉. 一邊補奶粉, 你都可以放鬆d, 有機會可以轉番全人奶, 我大仔係咁. 你可以每餐補, 或一日補1,2次, 唔好越補越多, 總之每日要夠濕尿片.

同埋要分清楚佢真係啜定係梅梅下, 啜到奶會有good good 聲既吞奶聲, 下顎至耳珠郁. 梅梅下只係咀唇郁.

你同bb 都要學習, 要時間去磨合, 你堅到到廿日已經好好, 唔駛迫自己迫得太緊.

試下魚湯, 多休息, 多飲水, 對上奶好.

別墅

bosch 發表於 18-7-6 04:31
屈服太言重.

為bb 健康著想, 補奶粉咪補奶粉. 一邊補奶粉, 你都可以放鬆d, 有機會可以轉番全人奶, 我大仔 ...

我都摸索緊點睇佢真係呑緊,叻外我想請教下,如果我想慢慢減奶粉,我應該係每餐減量,定係減次數好啲呢?Thank you

別墅

kittycheung622 發表於 18-7-6 02:46
恭喜你呀,你滿月已經追到全人奶,我相信你之後都一定無問題的(emoji)(emoji)
...

問題一定有啦 我依家最大的問題就系吖b每小時都要埋身 每餐食唔夠15分鐘就梅我 又唔肯再認真食 搞到個個鐘都食 好困擾
真系大家都有苦自己知

大宅

kittycheung622 發表於 18-7-4 18:28
仔仔二十日大,今日去醫院覆診話佢依個星期重得太少,每日得12g,醫生叫我每餐補1-2安奶粉。我上星期開始全 ...

人奶的確好,但係要喺阿仔角度去諗,我生完一個月,都係冇乜奶,泵極手揸極,都得好少,咁唯有補奶粉先,跟住一個月持續食好多白飯,湯水後先慢慢多奶,可以慢慢變返全人奶,但有時間中都要補粉,要記得最緊要阿仔飽,唔好餓親呀仔,呀仔唔夠飽不停喊,做媽媽情緒有負面影響,加油!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

埋身食幾耐唔重要,最重要係咪真係「食到」,如果bb 一直啜但其實食唔到,咁啜一兩個鐘都係食唔到
去健康院搵母乳姑娘幫手,睇下食奶食得岩唔岩。如果好似你所講、一日食十幾次你都肯俾佢食,又食得岩,應該一早已經上哂奶。唔好以為自己未上奶,對自己有信心d 先
一個正確既埋身食奶姿勢係好重要,影響bb 成唔成功食到奶,所以唔好等喇,快d 星期一約健康院啦
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

kittycheung622 發表於 18-7-6 05:13
我都摸索緊點睇佢真係呑緊,叻外我想請教下,如果我想慢慢減奶粉,我應該係每餐減量,定係減次數好啲呢?T ...

如果bb 食到奶、吞緊,應該有d 咕咕聲,即係好似你飲水喉嚨都會有咕咕聲咁,同埋耳仔都會有dd 郁郁下
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

回覆樓主

我開頭都係泵到20ml咋,我依家個女一日5餐,每餐飲180,慢慢黎,心情都有影響架,輕鬆d,有人奶咪飲,無咪飲奶粉,一樣都健康,飲多d水食多d飯,可以考慮搵下催乳師

別墅

gamtrulia 發表於 18-7-6 07:03
問題一定有啦 我依家最大的問題就系吖b每小時都要埋身 每餐食唔夠15分鐘就梅我 又唔肯再認真食 搞到個個鐘 ...

全人奶媽真係又偉大又勵害,你都努力加油呀,希望你可以快啲過渡,慢慢穩定落黎

別墅

ky_lung 發表於 18-7-7 09:06
人奶的確好,但係要喺阿仔角度去諗,我生完一個月,都係冇乜奶,泵極手揸極,都得好少,咁唯有補奶粉先, ...

係呀,點都唔會想餓親佢,唯有一邊補奶粉,一邊自己揾方法增奶,不過我不停食飯同飲湯水的效果唔夠,要繼續揾下其他方法。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊