婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

係咪所以99都係咁諗? 女既結婚後就一定要聽男家話,99一句話一齊住就一定無得揀?

有無問過D 後生既意見? 除非係D 後生既主動話一齊住,既然係99自已一個人既意願,點解要咁自私全屋人去就你一個?

99們有無諗過,你個仔已經成家立室,有屬於自已既核心家庭,成員只有老婆同仔女。 99係屬於原生家庭成員,點解係都要破壞人地家庭幸福,想個仔成世痴住自已,唔比佢有自已既生活?

99自已都後生過,點解唔將心比已為個新抱諗下。要辛苦人地個女去就自已? 99自已都唔同自已個99住,憑咩叫個新抱同自已住?

成日以為自已好妥屈,周圍同D 3姑6婆講話自已好辛苦又幫手湊孫個新抱唔識感恩,有無諗過所有野係佢自已擺自已係呢個局面,又係你迫人地一齊住,既然一齊住就要負責返自已既崗位,新抱已經比埋家用你,又幫手供樓。 你仲想點? 夠境邊個慘D?

我知未必我講既野未必一定啱,不過我真係好憎我個99,佢做左太多野令我唔想再同佢一齊住,同埋我覺得佢太自私。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

####.Lee 發表於 16-12-8 15:34
係咪所以99都係咁諗? 女既結婚後就一定要聽男家話,99一句話一齊住就一定無得揀?

有無問過D 後生既意見? ...
你個仔已經成家立室,有屬於自已既核心家庭,成員只有老婆同仔女。 99係屬於原生家庭成員----> 99明顯唔係咁諗啦, 佢地唔會有原生新生呢D concept 架, 只會認為自己先係核心(長輩嘛), 新抱係嫁入黎既地位最低, 要聽大既話.

Jolin_Yuen    發表於 16-12-15 12:27
美菲絲    發表於 16-12-9 01:48

大宅

pi0219 發表於 16-12-8 15:56
你個仔已經成家立室,有屬於自已既核心家庭,成員只有老婆同仔女。 99係屬於原生家庭成員----> 99明顯唔係 ...
所以我先咁憎佢! 係佢令我爭D 產後抑鬱,我坐月果陣係我成世女喊得最多既一個時期。 我冇諗過會比個99迫癲。
連我父母都覺得我同老公應該要搬走,既然試過一齊住夾唔到既點解要勉強。 係咪要個仔捨棄自已人生陪住你就最好?

係咪冇62既99多數都係咁? 就算搬開左,住同一楝大廈或者同一條村都好呀,起碼有個私人空間。

係咪要攪到成頭家散晒先安樂? 既然係咁,不如叫個仔唔好結婚成世同你住啦,唔好害左人地個女。

Jolin_Yuen    發表於 16-12-15 12:28

子爵府

回覆樓主:

我朋友個仔最近先結咗婚,佢都唔想一齊住,係個仔冇本事,攪大咗女友個肚,佢同我講唔通趕佢哋走咩。

唔好以為奶奶想同新抱住,佢都後生過,人人都想有自由,養大個仔責任已完,係現今部份年靑人冇責任心,諗住父母要幫佢。

間公屋住咁多人,大家都辛苦。仲有D未結婚就上嚟黐飲黐食黐埋住,我都唔明D女仔,佢哋冇屋企,冇家庭溫暖,要送上門,呢D連禮金都唔使收啦。

要人家尊重你,就要自愛,兩公婆辛苦D,都好過困獸鬥。

子爵府

回覆樓主:

樓主,你講個D奶奶通常都係國産,我哋呢D港産,係唔想同新抱住,最多幫下比首期,所以唔好一竹篙打一船人。

大宅

要搬有幾難?

大宅

sinohk33 發表於 16-12-8 16:13
我朋友個仔最近先結咗婚,佢都唔想一齊住,係個仔冇本事,攪大咗女友個肚,佢同我講唔通趕佢哋走咩。

唔好 ...

BK都有好多大住肚嫁仲要靠男家
都不特只...
仲要埋怨奶奶的

美菲絲    發表於 16-12-9 01:49

子爵府

回覆樓主:

樓主,我睇過你D舊帖,你唔係單純99問題,你老公都好唔掂,你仲話要供樓,邊度有得搬?

大宅

sinohk33 發表於 16-12-8 16:16
樓主,你講個D奶奶通常都係國産,我哋呢D港産,係唔想同新抱住,最多幫下比首期,所以唔好一竹篙打一船人。 ...
jm 你係99? 你講得冇錯, 我個99的確係國產,62係香港人,我老公都係大6出世。
你好好,如果你係我99,我一定會好尊重你同鍚你。 你既心態好好,首期我地自已比就得,講真,如果自已能力範圍做到既,我都想老人家留返d錢旁身。

其實如果99識諗,肯放手比自由d 後生既,反而d後生會主動關心同尊重老人家。人係要互相尊重,你氹下我,我氹下你,大家先會珍惜大家。

如果一開始已經要擺起個長輩款,最後會點? 大家都至會怕左你,唔想再同你溝通,你要霸道話事既,我地只會越避越遠。 就算住係同一間屋又代表d咩,全家因為你一個人而唔開心,值得咩

大宅

sinohk33 發表於 16-12-8 16:29
樓主,我睇過你D舊帖,你唔係單純99問題,你老公都好唔掂,你仲話要供樓,邊度有得搬?
...
我可以租樓住,而家咁既樓價,打多幾份工都冇可能比到首期。
我既娘家係我最後既回避風港,我好多謝父母係呢個時候仲留返一間房比我隨時返去,同時我又覺得自已好冇用令父母憺心。

子爵府

cheuklam.Lee 發表於 16-12-8 16:29
jm 你係99? 你講得冇錯, 我個99的確係國產,62係香港人,我老公都係大6出世。
你好好,如果你係我99,我一 ...

好彩我冇仔,我亦唔會比個女去人哋度住,呢D係我家規。

我見到我個朋友都好惨,唔好話新抱慘,奶奶都好慘,佢問我好唔好出錢請個陪月比新抱,我話你有好多錢,老公退咗休冇乜家用比,個衰仔先比得一,二仟蚊,留返D錢自己養老,同新抱講明幫到幾多,幫唔到就自己攪掂,你奶奶都冇幫你坐月,仲要你煑埋比佢食。

我朋友煮咗薑醋,我叫佢唔好湊,等佢父母攪,費時你新抱上BK出帖數你,哈哈!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

cheuklam.Lee 發表於 16-12-8 16:34
我可以租樓住,而家咁既樓價,打多幾份工都冇可能比到首期。
我既娘家係我最後既回避風港,我好多謝父母係 ...

你其實根本冇首期⋯⋯點自己出首期?

快D搵屋租先啦
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

cheuklam.Lee 發表於 16-12-8 16:29
你好好,如果你係我99,我一 ...

你好好,如果你係我99,我一定會好尊重你同鍚你。 你既心態好好,首期我地自已比就得,講真,如果自已能力範圍做到既,我都想老人家留返d錢旁身。

快D自己一家搬走,一了百了

唔駛喊的
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

大宅

sinohk33 發表於 16-12-8 16:42
好彩我冇仔,我亦唔會比個女去人哋度住,呢D係我家規。

我見到我個朋友都好惨,唔好話新抱慘,奶奶都好慘 ...
其實咁仲好,講清講楚,好過到時新抱奶奶亙數對方。
最怕就係大家覺得對方唔體諒自已。 所以我女第時結婚生B,我都會比佢自已揀,一係請陪月,一係我幫手。

自已阿媽一定最錫自已,親情呢樣野,99同新抱關係幾好都好,都一定唔及自已父母。

大宅

fungwongphie 發表於 16-12-8 16:56
你好好,如果你係我99,我 ...
多謝你呀。 雖然唔係話搬就搬,不過起碼同呢度D JM呻完,個人會舒服好多。
有時人真係好簡單,明知有D事實冇可能即刻改變到,起碼講左出黎個人好輕鬆好多。

我會朝住搬開住呢個方向進法架啦

公爵府

99自己有否與太99同住呀 ? ( 6299自己是孝順嗎 ? )

珍珠宮

cheuklam.Lee 發表於 16-12-8 17:03
多謝你呀。 雖然唔係話搬就搬,不過起碼同呢度D JM呻完,個人會舒服好多。
有時人真係好簡單,明知有D事實 ...

加油

人生有目標硬係唔通D
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

回覆:點解唔一齊住就代表不孝

住埋一齊就係孝順咩~況且孝唔孝順,唔係你付出幾多,係睇長輩要求啲乜!
我同樓主諗法都算相似,覺得結婚就唔好同住,99應該有自己嘅生活,錢唔駛留俾我地,最梗要留番自己養老,我地搞掂自己唔駛99操心,99都唔干涉我地咁就得啦~
可惜你咁諗,99唔係咁諗,就點諗都無用!

美菲絲    發表於 16-12-9 01:53

翡翠宮

回覆樓主:

一齊住先至非常吾孝順,請各位成年人自己搞掂自己生活,千萬吾好返去父母家住。

佢地要求亦要堅拒。

美菲絲    發表於 16-12-9 01:53

複式洋房

開心吸收勳章

####.Lee 發表於 16-12-8 16:06
所以我先咁憎佢! 係佢令我爭D 產後抑鬱,我坐月果陣係我成世女喊得最多既一個時期。 我冇諗過會比個99迫癲 ...
樓主,我好明白你,我雖然未有仔女不過自從我結左婚同99一齊住之後,我都成日喊...

自從C6同99講我地想搬出去住之後,99就成日係到話個仔要拋棄佢

C6又好似唔捨得99咁...而家好似係我拆散佢地...

唉,我成日都係到諗,C6唔想成家立室就唔好同我結婚啦..

首頁

尾頁

跳至