烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

今日加左鹽醃,用哂膠紙封口,請問還有甚麼事情需注意呢?
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆:請教醃咸柑桔問題

好似要加distiller water?

同埋放陰涼地方

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

fungwongphie 發表於 14-1-7 14:37

同埋放陰涼地方

唔係話唔可以加水ga咩?我見網上好多人都話千萬唔可以加水咋~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔加水架,加水唔得,鹽會自然溶解變成鹽水,你初初醃,留意下鹽會唔會溶咗而令柑桔露出鹽水上面,如果有就要開番個樽加番鹽蓋住,唔係就好易發毛。如果發咗毛挑番起有問題果一個就可以,唔駛成樽唔要。放陰涼冇陽光照到地方,一直醃到柑桔變深色就可以用得,當然越耐越好啦。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:+本帖最後由+FrankieFUNG+於+14-1-7+14:40+

原帖由 FrankieFUNG 於 14-01-07 發表
我跟卓奇魚嗰個,加咗少少水以防冇掂水嗰D發毛

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

又冇毛喎,起碼眼見

何謂不誠實使用電腦??

版主

rose-mag 發表於 14-1-7 15:03
唔加水架,加水唔得,鹽會自然溶解變成鹽水,你初初醃,留意下鹽會唔會溶咗而令柑桔露出鹽水上面,如果有就 ...
明白.....咁即係依家要睇下D鹽係唔係function到,同埋定期睇下D柑桔有冇露左出黎.....希望唔好發霉啦......
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

FrankieFUNG 發表於 14-1-6 23:49
明白.....咁即係依家要睇下D鹽係唔係function到,同埋定期睇下D柑桔有冇露左出黎.....希望唔好發霉啦...... ...
其實最好係最頂個層鹽夠厚,咁就點溶都唔會出事,你已經醃咗就冇計,
如果個樽有位就加多少少鹽,要預留最少半吋空間唔好頂樽蓋。
冇位就算,但要小心留意,必要時最多拎走最頂果一兩隻柑桔好過影響成樽。
鹽溶都可以好耐,我醃咗幾年嘅都未溶晒,但只要隻柑桔變深色肉變軟就得。

版主

rose-mag 發表於 14-1-7 15:57
其實最好係最頂個層鹽夠厚,咁就點溶都唔會出事,你已經醃咗就冇計,
如果個樽有位就加多少少鹽,要預留最 ...
咁我預留左最頂有3寸厚嘅鹽夠唔夠呢?因其實唔係咁多柑桔,但老公買左個3L樽番黎,
咁今早舖完發現仲有1/3至1/4位,
我又擔心唔填滿成樽都係鹽會有空氣入去,會發霉,
所以我最後將成個樽都注滿鹽,約3寸左右厚.....
但注滿鹽之後,就只得半CM位才頂蓋,會唔會唔夠空間呢?
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

禁止訪問

禁止訪問

版主

mina_ting 發表於 14-1-7 17:34
唔洗咁多鹽架喎......................
我都係擔心唔填滿成樽都係鹽會有空氣入去,會發霉,
所以我最後將成個樽都注滿鹽......
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

大宅

會唔會太多鹽唔成功架?整左成年仲見到好多鹽

版主

mschanchan1105 發表於 14-1-7 18:11
咁我唔係諗住出年就要用.......我都係諗住整定俾小朋友幾年後先用得著......

rose-mag  直情醃嚟俾個女做嫁妝添啦  發表於 14-1-8 04:19
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

王國長老

FrankieFUNG 發表於 14-1-7 01:55
所以我最後將成個樽都注滿鹽...... ...
唔駛咁多鹽,不過你放咗就由得佢啦。只係第時要挖番個柑桔出嚟有D難咁囉。

FrankieFUNG  哦......唔緊要啦   發表於 14-1-8 11:34

王國長老

mschanchan1105 發表於 14-1-7 02:11
好正常架,唔駛太擔心,我浸咗幾年都未溶晒,只要你見到個柑桔變到好深色同埋好軟身,好易用隻匙羹篤開就OK架啦,我浸檸檬都唔駛兩年都得,不過冇一定時間,真係見到個柑桔變色變軟至用就可以啦。

FrankieFUNG  明白!  發表於 14-1-8 11:34

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mschanchan1105 發表於 14-1-7 18:11
甘桔最少要醃三年先用得...我有一細樽係老人家比架, 有成40幾年歷史

FrankieFUNG  我媽舊時俾我用果D都係醃左幾十年ga啦~  發表於 14-1-8 11:46
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

大廚勳章

引用:好似要加distiller+water?同埋放陰涼地方 +

原帖由 fungwongphie 於 14-01-07 發表

同埋放陰涼地方
邊個咁大整蠱話要加水呀

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+14-01-07+發

原帖由 tp168 於 14-01-08 發表
邊個咁大整蠱話要加水呀
我又真有加又冇事喎,因為我用咗蒸溜水,同埋只係加咗少少,唔駛理面嗰D有冇發毛,幾年都仲冇事

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

引用:Quote:mina_ting+發表於+14-1-7+17:34+唔洗

原帖由 FrankieFUNG 於 14-01-07 發表
所以我最後將成個樽都注滿鹽...... ...
一定有空氣嗰喎你個樽又唔係抽真空⋯⋯鹽粒中間已經係空氣來啦嘩

何謂不誠實使用電腦??

首頁

尾頁

跳至