親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

6月尾飛去美國舊金山遊玩,不知那邊的天氣如何呢?大約多少度?是凍定熱?

請問那邊的消費指數如何?一個麥當勞餐大約多少美金一份?如在餐廳進食,平均一個人大約多少美金?

我行程簡單,只逗留四、五天,但不知道應該大約兌換多少美金才好?如果在超市購物,貨品貴嗎?朱古力、麵包、汽水,各自大約多少美金?。

公爵府

EggBB 發表於 18-6-17 05:19
6月尾飛去美國舊金山遊玩,不知那邊的天氣如何呢?大約多少度?是凍定熱?

請問那邊的消費指數如何?一個 ...
舊金山天氣奇特,一日裡面有四季,溫度從清晨十度以下到中午出太陽去到二十幾度,人都癲,正確的穿衣方法係洋蔥法,一件短袖或者薄長袖 T 打底,一件薄風褸或者 fleece,一件厚外套,早上出門全部著晒,然後一路熱就一路除,到中午除淨打底嗰間 T,黃昏太陽落山就一件一件加返上去

三藩市的消費,一份麥當勞餐大約 8-9 美金,餐廳進食的話,以每人連稅計,一碗越南牛河大約 15 美金,飲一餐茶大約 30-40 美金,一餐壽司大約 50-60 美金,普通西餐(例如一份牛扒餐)你預 70-80 美金,當然有平有貴,好多選擇的,唔使擔心

超市購物倒是不貴,1 gallon 牛奶大約 $3-4,麵包一條大約 $4,雞蛋大約 $3 一打,我唔飲汽水,少留意,不過都唔貴得去邊

如果你只係逗留四五日,唔介意匯率稍微貴 dd,其實並無需要兌好多美金,當地大部分地方都收信用卡,我去超市買幾毫子嘢都簽卡,印象中除左一 d 亞洲人開嘅小餐廳,好少地方只收現金

wcpcelia    發表於 18-6-19 16:34

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 mugtaitai 的帖子

謝謝你給予寶貴的資料做參考。

首頁

尾頁

跳至