婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

你個仔系你血脈, 跟你姓, 個大孫佢你外父個血脈, 你老婆幫你屋企生, 個大孫系個新抱生, 跟外父姓, 系唔同喎
睇開D啦

男爵府

樓主可以比個仔自己父母湊,再同老婆去拍拖。如果覺遠,咪乘機同老婆仔搬返對面海。
人就係會偏心架啦,又唔係叫你貼佢地,睇開啲啦。

珍珠宮

回覆樓主:

重男輕女,無得改變佢!
你老婆點諗?
我娘家都係重男輕女,我份人又比較自我,要明白無期望就無失望,我好細個就同自己講,佢地唔錫我唔梗要,我有能力自立,我就唔會要le個家,我會有我自己嘅家!
直到依加,其實我同娘家關係係好左,不過我依然係比較冷淡,唔會幫手做D乜,亦唔會計較乜野無我份,同樣,佢地管唔到我,那怕講咩不孝,我都無理,我只要專心顧好我自己頭家就ok!
我份人唔會因為血緣而有咩特別待遇,感情係相對,邊個幫我手湊孫,我咪教小朋友要感恩,以後要好好孝順佢~
對佢地,我唔會落井下石,但都唔會獻殷勤!

大宅

回覆樓主:

果個孫係跟佢姓,你果個唔係,雖然時代進步,但老人家都好睇重呢d的,所以睇開d啦

複式洋房

jasonmak007 發表於 22-11-30 02:41
我太太除咗有一個哥哥之外,沒有其他兄弟姊妹,我哋各自都有一個仔,佢個仔3歲半,我個仔兩歲,讀同一間幼 ...

咪同我老豆老母一9樣囉
3個孫係埋一齊 永遠都會忽略我個女
忽略到係超級明顯 明顯到我會即刻去抱住我女令佢分心
我1仔1女的 而我妹亦有個仔係我媽湊緊
以前有湊我大仔
後尾我生左女就2個自己湊返

不過我媽爸係會講到明
係偏心 因為有份湊同無湊既感情係差啲
我都習慣哂
由細到大同屋企人既感情其實都唔深
成日覺得我唔係佢地親生

我第一個嫁出去
佢都同我講明外嫁女唔好諗住可以成日返黎

你只不過係一個外人 睇化啲啦都幾十歲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你本身都有工人,都唔洗靠你外父湊啦。

珍珠宮

外父重男輕女, 嗰個係跟佢姓,你嗰小朋友係跟你姓,有呢啲咁守舊思想既老人,係會偏心的,我唔會理佢地咁多,最緊要自己錫自已仔女,你父母呢?可以將小朋友放係嫲嫲爺爺到一陣,你同老婆二人世界囉~

公爵府

你咪學你外父,send你地飲飲食食的相係個group到囉,又或者索性已讀不回,等佢Send到夠,理鬼佢!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jasonmak007 發表於 22-11-30 10:20
回覆 pi0219 的帖子

所以我打算搵個籍口退出個WhatsApp group 同埋unfollow 佢FB, 費事眼冤… ...

較一年靜音
出gp令另一半難做
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

lsk88hk 發表於 22-11-30 11:22
俾我會搬番去對面海, 搵附近既幼稚園, 然後退出所有有關群組
當然要同你老婆商量左先去做以上既野 ...

好吖!對面海仲有大把好小學!

別墅

JJJJ20202017 發表於 22-12-1 20:40
咪同我老豆老母一9樣囉
3個孫係埋一齊 永遠都會忽略我個女
忽略到係超級明顯 明顯到我會即刻去抱住我女令 ...

我老爺奶奶都係,只錫大伯個仔,又出錢又出心又出力,我叫幫手湊一陣(有工人),又即刻話唔得閒!每次見親我個仔,都問佢讀幾年班,每一兩個月都見一次架啦,仲問,仲要話:哇!咁叻呀!而家讀x 年班喇!
真心吹脹! 升班啫,有幾叻呀!

別墅

健健BB 發表於 22-12-4 17:28
我老爺奶奶都係,只錫大伯個仔,又出錢又出心又出力,我叫幫手湊一陣(有工人),又即刻話唔得閒!每次見 ...

再加多樣未講呀!
每次問攞錢嘅時候就即刻扮窮扮無辦法走嚟攞,又裝修又買傢私電器,以為佢好豪啦,一到比$$ 就全部人笠晒水!

侯爵府

有啲舊式男人,只著重內孫,算啦,自己個仔自己錫,唔好比較,咪見少啲,有時間多啲陪自己既爺爺麻麻咯

侯爵府

jasonmak007 發表於 22-11-30 10:20
回覆 pi0219 的帖子

所以我打算搵個籍口退出個WhatsApp group 同埋unfollow 佢FB, 費事眼冤… ...

咁就唔好做得咁小家,咪將group設定永久不通知咯

子爵府

可能大舅本身俾好多家用你岳父呢

侯爵府

jasonmak007 發表於 22-11-30 02:41
我太太除咗有一個哥哥之外,沒有其他兄弟姊妹,我哋各自都有一個仔,佢個仔3歲半,我個仔兩歲,讀同一間幼 ...

咁樓主你父母有冇買過d咩比你個仔……
知唔知你大舅比幾多家用佢爸爸,你地又比幾多呢!好多野冇得計咁清楚!

侯爵府

自己有無本事,有無靠外父,無就直接退谷

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

錫你太太多d,連你都睇到咁多野...最無奈應該係你太太

大宅

回覆 jasonmak007 的帖子

你男人老狗就睇開啲,岳父要偏心你都無辦法嫁啦。
你岳父係唔公道,但你都唔可以要求人哋要點對你地,講真幫唔幫手,送唔送野,俾係佢大方,唔俾都係道理。

佢點對你一家,你咪點對返佢,例如同佢哋唔洗咁close,過時過節有咩病都唔洗理佢,正如佢哋無幫你一樣。

同埋唔知你會唔會只係睇到岳父對老婆哥哥既好。會唔會老婆哥哥都送野俾岳父啊?佢哋有冇另外俾錢岳父?或者係平時岳父有病個陣對佢好照顧之類?

答返你應該點做> 唔好再留意岳父點對大孫,你安排其他人湊下你個仔,然後同老婆拍拖。你自己都可以安排一家大細去旅行,宜家要人請先去得起旅行咩?好仔不論爺田地。

子爵府

jasonmak007 發表於 22-11-30 09:42
回覆 kaman06 的帖子

亞仔係屋企樓下返學,我爸媽住對面海

咪搬去對面海囉,況且幼稚園好容易適應

首頁

尾頁

跳至