自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

wlea 發表於 24-5-17 17:57
好多地方都唔收數字人民幣。

數字人民幣可一鍵追踪自發行後的每宗交易, 可能係其中一個原因呱

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 24-5-17 17:37
數字人民幣雖然也是虛擬貨幣,但是與比特幣、天秤幣等虛擬貨幣有着本質的區別,後者並非國家銀行發行,缺 ...
咁知唔知比用 WeChat 同 Alipay 有咩優勝之處呢?如果有 WeChat 仲需唔需要開數字人民幣?

伯爵府

回覆樓主:

依家BOC嘅大灣區戶口都可以用香港号碼開户,實體户口更方便呱。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nicholasmom 發表於 24-5-17 17:07
之前嗰個好似係實體。依家嗰個係apps。

張實體咭一早拎左,不過唔知喺邊度用,原來又係用app

放下自在

伯爵府

回覆:香港居民以香港手機號碼可開立及使用個人數字人民幣錢包

大灣區户口是不是只能在大灣區內使用?
可不可以支付淘寶和京東?

水晶宮

回覆 connietai 的帖子

佢個賣點係唔用網都用到(支/微要上網用), 而且你可以鈎落微訊, 支付寶做虛擬銀行, 扣微/支入面的餘額

水晶宮

回覆 restahaus 的帖子

好似平日鈎微訊/支付寶咁用

子爵府

白毛毛 發表於 24-5-17 17:03
唔係一早有嗎?我個香港開的數字人民幣用咗起碼2年

https://www.tkww.hk/a/202212/13/AP6397d75de4b01fafd0e6b06e.html
之前中銀香港 BoC Pay 客戶可能係第一批試的,用的是內地中國銀行(中行)提供的個人數字人民幣錢包(不是中銀香港提供的錢包)。
現時應該是「擴大」吧。

現時除了內地中國銀行(中行)提供的錢包外,還有內地工商銀行(工行)提供的錢包、內地建設銀行(建行)提供的錢包和內地交通銀行(交行)提供的錢包。

同一名用戶可以開立多個錢包。

數字人民幣 App
├ 中行錢包
├ 工行錢包
├ 建行錢包
├ 交行錢包

聽聞可雙離線支付。(我只是聽聞,未經歷過。)

現時開立有消費紅包送:
https://www.tkww.hk/a/202405/18/AP6647e566e4b0e3971d74a3ad.html

https://docs.google.com/document/d/1QhgIxX9KS7_ohC-5LiCuXu-qRSBT4LvPorKOF7XN85c

公爵府

2024年龍年勳章

領養喵回家 發表於 24-5-17 16:58
可唔可以買屋買田又買地,淘仔京汪買生鮮,深圳中山搭高鐵,仲有去食kfc?係就厲害咁啦。 ...

每日幾千蚊、買玩具屋就得

男爵府

相信現在開始大力推廣! BTW, 請問會唔會周圍都可以用到? 可以分享吓嗎? 初初我都打算開通但見冇釐聲氣,所以繼續用Alipay HK

男爵府

回覆樓主:

數字人民幣可以兌外幣嗎?
外國用唔用到?

珍珠宮

CCY22 發表於 24-5-18 13:27
相信現在開始大力推廣! BTW, 請問會唔會周圍都可以用到? 可以分享吓嗎? 初初我都打算開通但見冇釐聲氣, ...

主要係國內用,好似Alipay, WeChat錢包咁用。

男爵府

白毛毛 發表於 24-5-18 14:45
主要係國內用,好似Alipay, WeChat錢包咁用。

謝謝你

公爵府

2024年龍年勳章

嗰個唔係要有某啲銀行AC,先開到咩?

呢個應該係人有電話都開到吧

翡翠宮

CCY22 發表於 24-5-18 13:27
相信現在開始大力推廣! BTW, 請問會唔會周圍都可以用到? 可以分享吓嗎? 初初我都打算開通但見冇釐聲氣, ...

我綁到落大陸支付寶、大陸微信,用支付寶/微信時可以直接扣數字人民幣啲錢。

數字人民幣就用香港銀行轉數快充值,即時到賬,又無手續費,咁咪好過嘥錢匯款囉!

不過最近又綁唔到大陸支付寶,要等佢再完善……

數字人民幣未係好流行,但都唔洗用香港支付寶呀,我覺得用雲閃付更好用同更著數!
attach0/tmp/phpj3Ex0q

珍珠宮

lyh80115 發表於 24-5-19 15:25
我綁到落大陸支付寶、大陸微信,用支付寶/微信時可以直接扣數字人民幣啲錢。

數字人民幣就用香港銀行轉數 ...

見到香港有的商戶可以用

子爵府

內地用戶即使無流動網絡手機無電,都可以用數字人民幣付款,不過「香港版」程式不支援這技術。
https://news.tvb.com/tc/greaterchina/664731c421ab152bae644f2b

大宅

我唔會用
聽個名已飽
我去山姆多數用Cash

子爵府

sochui 發表於 24-5-19 15:33
見到香港有的商戶可以用

現時內地有逾千萬商戶接納數字人民幣支付,香港約有 300 個商戶接受「數字人民幣」錢包。
https://hk.news.yahoo.com/%E9%87%91%E7%AE%A1%E5%B1%80-%E8%A6%81%E7%A2%BA%E4%BF%9D%E8%B7%A8%E5%A2%83%E6%94%AF%E4%BB%98%E9%81%8B%E4%BD%9C%E6%95%B8%E6%93%9A%E5%BF%85%E9%A0%88%E8%A6%81%E8%B7%A8%E5%A2%83%E6%B5%81%E5%8B%95-093233016.html
香港商戶接受「數字人民幣」錢包只是為方便內地人,香港人無理由不用港幣而用人民幣。

for 內地人
中銀香港更與萬寧合作,陸續擴展數字人民幣收款服務;
同時,中銀香港正與 HKT 探討就支援數字人民幣支付功能的合作。
此等舉措將可為內地來港旅客提供更多數字人民幣的支付場景,既可降低本地零售商戶跨境資金清算成本,亦能提升商戶收益。

for 香港人
由即日起至 5 月 26 日,中銀香港與深圳市福田區政府推出「數幣歡樂購」推廣活動,客戶可透過 BoC Pay「數字人民幣專區」領取共 200 元數字人民幣消費紅包,於福田區指定商戶使用。
同時,由即日起至 5 月 30 日,中銀香港推出數字人民幣消費紅包,供全新及現有客戶領取,適用於指定支持數字人民幣錢包付款的商戶。

http://www.hkcna.hk/docDetail.jsp?id=100679608&channel=5695

珍珠宮

choyki 發表於 24-5-19 16:28
現時內地有逾千萬商戶接納數字人民幣支付,香港約有 300 個商戶接受「數字人民幣」錢包。

香港商戶接受「 ...

香港人可在香港店舖支付時使用優惠券,不用特登回大陸使用

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊