家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

iloveorange 發表於 22-9-28 15:52
好中肯 呢d 先係有建設性意見。令我諗起之前有個po 叫人唔好止蝕唔好技術分析 又話當時已經好平可以入(佢 ...

嗰個人好囂張,咄咄逼人,我講我會參考技術分析,會嚴守止蝕,就比佢單單打打,又話我搞事。佢唔肯聽人意見又要認叻,抵佢9988跌2成,慢慢坐。

Btw,感謝大力一直以來的分享

allenlinck    發表於 23-12-5 19:27
opclk99    發表於 22-10-1 06:42

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

opclk99 發表於 22-10-1 06:48
9988?
係味自稱廿年未輸過,
雞仔注至like cap圖嗰位?

係,鍾意cap 圖,唔會遮名,然後公審,無品。

佢話廿年未輸過,但輸晒機會成本同時間值 佢都唔算雞仔注,但賺一萬幾千就開心到好似擁有全世界咁,好攪笑。

我見佢咁炒股,以為佢係新手,所以亦好坦白咁問佢係咪新手。其實冇貶低嘅意思,只係我太直接,將我想法坦白講出。點不知佢覺得我挑戰佢權威,狂插我。

最攪笑係,佢話專家亂噏(其後事實證明專家係講啱嘅,專家話巴巴$100係重要嘅位,建議跌穿$100要止蝕,專家又話恆指難升穿20000)

佢好認叻,覺得自己叻過專家,唔會學習更多投資知識,亦唔聽其他人相反嘅意見㗎。

珍珠宮

opclk99 發表於 22-10-1 06:48
9988?
係味自稱廿年未輸過,
雞仔注至like cap圖嗰位?

大力問佢:你點知而家嘅價錢係低位?佢$109買巴巴,佢話呢個就係低位。

記得我當時講過,巴巴累積沽空多,會等平倉先,而家我會觀望一下,但佢聽唔明我講乜,然後又狂質問我,叫我cap 交易圖片比佢睇,佢好似覺得唔cap圖放上網證明,就冇做過交易咁

我冇嘢再好講,提佢都費事,不過我有留意佢嘅巴巴而家已跌20幾%,再插多一轉,我都會入巴巴。

opclk99    發表於 22-10-1 17:09

大宅

MissMaMa 發表於 22-10-1 09:10
大力問佢:你點知而家嘅價錢係低位?佢$109買巴巴,佢話呢個就係低位。

記得我當時講過,巴巴累積沽空多 ...

仲有人讚佢係巴菲特個種價值投資者tim. 咁咪由得佢哋圍住爐坐艇 不宜再講真話

opclk99    發表於 22-10-1 17:01

大宅

MissMaMa 發表於 22-10-1 09:03
係,鍾意cap 圖,唔會遮名,然後公審,無品。

佢話廿年未輸過,但輸晒機會成本同時間值 佢都唔 ...

話專家亂up,得佢個套唔止蝕理論先係無敵。重點佢態度極差 大家討論下啫 佢就好似想打交咁 成日叫人攞個戶口出嚟比較睇下邊個賺多d

珍珠宮

iloveorange 發表於 22-10-1 13:08
話專家亂up,得佢個套唔止蝕理論先係無敵。重點佢態度極差 大家討論下啫 佢就好似想打交咁 成日叫人攞個戶 ...

佢套理論,講真得啖笑。價值投資唔係唔得,但要本金大,唔係將資金傾注喺一隻股票。如果本金細,例如只係拎住二三十萬本金,就更要嚴守止蝕止賺,而且要學睇圖,學睇倉位資金流、沽空數據和盤路。

同佢傾係嘥氣嘅,佢聽唔明就當人哋亂噏,而且真係好似你所講,想撩交打咁。睇佢哋圍大力,我都睇唔過眼,完全係無品。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

opclk99 發表於 22-10-1 17:00
直情係一言堂,
同佢跟本無可能討論。

佢嘅po主要係想show off,分享佢嘅小炒獲利,所以冇乜討論空間,如果你唔讚佢眼光好又或者叻叻,已經可以唔使傾。如果你講佢唔啱聽嘅意見,更會話你入來搞事,插到你穿窿。佢有fans聽佢支笛嘅,不過唔係我同你

opclk99    發表於 22-10-1 22:33

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

MissMaMa 發表於 22-10-1 14:05
佢套理論,講真得啖笑。價值投資唔係唔得,但要本金大,唔係將資金傾注喺一隻股票。如果本金細,例如只係 ...

巴菲特的投資價值、是派一隊人入公司做研究、然後才作大額投資,我哋散戶邊個能做到。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

股市我真係未見過長勝、尤其是炒股常常賣出買入.......

這次是十年一遇、可以是機遇、亦可能是陷阱。

熊市莫估底~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 22-10-1 21:48
股市我真係未見過長勝、尤其是炒股常常賣出買入.......

這次是十年一遇、可以是機遇、亦可能是陷阱。

9月份嘅恆指月線圖出現咗一枝長陰燭,各項指標顯示,熊市快走到隧道盡頭。不過,科技指數有個大型頭肩頂仍未解決,終極一插要靠科技股帶動,我會先忍忍手。

子爵府

回覆 MissMaMa 的帖子

他有本事好似龔成甘贏到一球先好牙刷啦!

珍珠宮

kittykwok385 發表於 22-10-2 20:21
回覆 MissMaMa 的帖子

他有本事好似龔成甘贏到一球先好牙刷啦!

冇啦,佢呢一轉巴巴蝕緊4萬幾,連米線都要嘔返出來

男爵府

MissMaMa 發表於 22-10-2 21:46
冇啦,佢呢一轉巴巴蝕緊4萬幾,連米線都要嘔返出來

哦,你講米線我先知你講佢,我以爲你講tea wood

珍珠宮

elderberry 發表於 22-10-2 22:11
哦,你講米線我先知你講佢,我以爲你講tea wood

Tea wood 係邊個,我反而冇留意。我講嗰個,係從來唔會輸錢,叻過專家嘅小炒專家。

男爵府

MissMaMa 發表於 22-10-2 22:29
Tea wood 係邊個,我反而冇留意。我講嗰個,係從來唔會輸錢,叻過專家嘅小炒專家。
...

tea wood中文名係X木,都好出名架,係自由個邊成日講股話贏幾多,不過呢排少見佢

珍珠宮

elderberry 發表於 22-10-2 22:58
tea wood中文名係X木,都好出名架,係自由個邊成日講股話贏幾多,不過呢排少見佢
...

Oic,我諗我知邊個,平時返工我唔得閒上bk,冇跟得咁貼

伯爵府

MissMaMa 發表於 22-10-1 22:21
9月份嘅恆指月線圖出現咗一枝長陰燭,各項指標顯示,熊市快走到隧道盡頭。不過,科技指數有個大型頭肩頂仍 ...

Jm, 如果可以出手, 可否單聲呀?我想入#941呢!

珍珠宮

蘑菇 發表於 22-10-3 01:03
Jm, 如果可以出手, 可否單聲呀?我想入#941呢!

941係我愛股,不過呢一個跌浪,我暫時冇考慮過買。上次3月跌到18000,941跌到$48,我有入。但今次個市跌到17000,941都仲係$50,即係反映佢唔太跟恆指一齊上落。講真,若果個市再插,我會買科技股,唔買941。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊