嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

在一田見到,但煮咩BB嘢先會用?
回覆 harbourplace 的帖子

Hi harbourplace, 昆布醬油本身甜甜地,整豆腐、薯仔、菇類、雞肉/豬肉、飯糰都可以,配搭都好自由。設計俾小朋友用嘅醬油一般鹽份較低,不含防腐劑,間唔大用黎烹調小朋友食物都可以,但要留意番份量,避免小朋友養成濃味飲食嘅習慣呀!小朋友而家幾大呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-2-26 16:59
回覆 harbourplace 的帖子

Hi harbourplace, 昆布醬油本身甜甜地,整豆腐、薯仔、菇類、雞肉/豬肉、飯糰都 ...

多謝回覆!我BB十四個月,可以試吓嗎?
harbourplace 發表於 20-2-26 21:05
多謝回覆!我BB十四個月,可以試吓嗎?

通常一歲BB可以加調味料,以少油/盬/糖為大原則, 少量昆布醬油都OK。BB大左會開始對食物有要求,媽媽多嘗試用天然香料做醃料,蔥、洋蔥、唐芹、香茅、陳皮、黃薑、八角、百里香、羅勒,唔同天然食物做調味,番茄、南瓜、橙、檸檬、栗米/菠菜蓉都OK。 BB 食到早/午/晚3餐固體未呀? 有冇試過煮西式濃湯配(飯/粉/麵)?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至