嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

畀面勳章

BB一個月大, 出世幾日番健康院聽到個心有雜聲, 之後轉介番E院CHECK到有個"洞", 證實係先天心漏, 個" 洞" 有5.7MM, 而家食緊兩隻去水藥, 由開頭1日1次加到而家1日3次........見佢唔重磅, 條氣好促, 真係好心痛.........佢出世有8磅, 但而家滿月了, 都未夠9磅...

開頭知道我直頭接受唔到, 日哭夜哭, 係E院唔肯走, 但而家無奈都要接受, 都要面對...希望有經驗既MAMA可以比D意見我, 等我可以捱得過....

而家醫生話而家加左藥如果佢仲係促得好辛苦, 磅數又冇點重既話過多幾個月後可能要做手術....我想問下係點樣做手術? 做咗有冇後遺征? 你地BB而家健康好嗎?

真係好擔心......

JackieEE  加油, 小心照顧 bb, 其他野交比醫生啦. 唔好太擔心.  發表於 12-12-19 14:09

男爵府

引用:我BB一個月大,+出世幾日番健康院聽到個心有

原帖由 summerqq 於 12-12-18 發表
我BB一個月大, 出世幾日番健康院聽到個心有雜聲, 之後轉介番E院CHECK到有個"洞", 證實係先天心漏, 個" 洞" ...
Sorry呀我無咩資料俾到你,只係想支持你,加油呀,宜家醫學發達,bb會好架!

子爵府

我PM 左你. 你CHECK CHECK! 你果個情況OK既.放心. 交比醫生!

大宅

畀面勳章

apple_love 發表於 12-12-18 17:28
Sorry呀我無咩資料俾到你,只係想支持你,加油呀,宜家醫學發達,bb會好架!

希望啦, 謝謝你!

...

大宅

畀面勳章

回覆 kk1979 的帖子

OK

子爵府

BK Milk勳章

回覆:HELP...BB有心漏....

唔好唔開心啦,我都係過來人,我BB雖然唔係心漏,但係我係病房中認識同你一樣的朋友!如果你有問題睇下我可唔可以解答你

大宅

畀面勳章

回覆 ChauBo 的帖子

THS..你BB咩事呀? 我BB就唔係好肯食奶咁, 一餐食得安幾...但個幾鍾又要再食, 如果3個鍾先比佢食一次佢又係食得安幾...所以想佢食多D都唯有個幾鍾就比佢食一次

仲有, 你BB有冇食過加營奶粉, E生話會重得好D, 但我覺得仲差左....

子爵府

Sorry! 我看到你個case 都,感受到你的辛苦,不過我都相信香港的醫朮會幫到,希望你BB快D好番,努力!

子爵府

回覆 summerqq 的帖子

我表姐女女係未出世就知有心漏,出左世就keep住睇醫生同食藥,1歲後就好似停西藥話穩定左,胃口開始慢慢好返少少,不過女女都係瘦高型。但佢1歲後有食靚既珍珠末,唔記得食左幾耐,應該都有一年,之後再返去西醫度例行檢查,竟然話個hole埋返晒咁滯,所以你放心,俾d時間,會好返既。表姐女女1月就3歲啦

子爵府

BK Milk勳章

回覆:summerqq 的帖子

因為佢個心有事,條氣會速當飲奶既時候會好吃力,導致佢地飲得辛苦而放棄!去水藥係一種常用既心臟藥黎!可能醫生想常試用藥後有無好轉,但當無好轉或個洞大左既時候就需要做手術

大宅

回覆:HELP...BB有心漏....

你Check Pm!有問題再Pm我啦!因好少追post!

大宅

引用:我BB一個月大,+出世幾日番健康院聽到個心有

原帖由 summerqq 於 12-12-18 發表
我BB一個月大, 出世幾日番健康院聽到個心有雜聲, 之後轉介番E院CHECK到有個"洞", 證實係先天心漏, 個" 洞" ...
我囝囝都係心漏,有兩個洞,5&7mm,政府c+兩邊睇,其實5·7mm都唔係好大姐,想問你bb 係邊間醫院睇?如有需要,我可介紹比你

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

加油

大宅

2018復活節勳章

summerqq 發表於 12-12-18 15:53

你好呀,想問係BB抖氣有無聲咖??我BB又係比健康院話心有什聲..轉介回醫院,見左醫生都係話有聲,而加要排期照超聲波,,我好擔心呀,我BB無時無黑抖氣都有聲..係HEHE聲咁.你個BB有無??同埋想問心漏其實有咩徵狀咖??唔該晒.......

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:3個寶寶貝 的帖子

我bb 都係一出世就check 到有,之前醫院兒科 安排左狽機check 心跳,下個月照超聲波, 醫生話依家無咩野做到, 話好多bb 3 歲前會自己埋番,我bb 一訓覺d 抖氣聲就好勁, 健康院話好多b 都係甘, 無事既, 私家係甘答, 見佢d 抖氣聲甘勁, 真係好擔心!

大宅

2018復活節勳章

引用:我bb+都係一出世就check+到有,之前醫院兒

原帖由 floraya 於 12-12-19 發表
我bb 都係一出世就check 到有,之前醫院兒科 安排左狽機check 心跳,下個月照超聲波, 醫生話依家無咩野做 ...
請問你bbd抖氣聲係點㗎?正係訓教時先有嗎?我b係全日都有,飲奶時仲勁,唔係抖氣聲咁簡單,佢直頭係hehe聲,好似人地扯蝦咁既聲。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:3個寶寶貝 的帖子

我吾識形容d 聲, 似鼻鼾聲多d, 吾似扯蝦, 見佢呼吸好用力,初生時飲奶同呼吸時都有,幾大聲, 到4個月左右就好d, 只係訓時先有,開始吾知咩事,以為佢鼻塞或者多鼻屎,見佢鼻好乾淨,吾關事,醫生叫我地吾駛擔心, 話bb 細(個時bb 出世10日左右) 氣管未順, 大d 就無事, 但依家成5 個月,訓時就會甘。試過抱直俾佢訓,d 聲會細d。

大宅

畀面勳章

回覆 gilgil39 的帖子

THS

大宅

畀面勳章

回覆 Dado康 的帖子

希望佢會自己生埋啦, 佢個HOLE有幾大?

大宅

畀面勳章

回覆 kaki214 的帖子

我而家係聯合同瑪麗兩邊睇, 你呢? 你BB食得好唔好, 有冇成日嘔奶

首頁
12345...10

尾頁

跳至